Suuret sanat 
– tarinoita suosikkibiisien takaa

|
Image

Monimerkityksellisesti nimetty Suuret sanat -teos kertoo 21 kotimaisen laulutekstin syntytarinan tekijänsä suulla.

 

Tarkasteltavia kappaleita ei kuitenkaan nosteta erityisesti jalustalle, eikä niitä kullata ylenpalttisilla ylistyksillä. Sen sijaan valitut kappaleet toimivat lähtöpisteinä pienille tutkimusmatkoille, joissa tutustutaan tekstittäjän mielenmaisemaan ja työtapoihin paljon tuota yhtä nimettyä laulua laajemmin. Niinpä Janita Virtasen taitavasti toimittama kirja ei jääkään kenenkään sanoittajan kohdalla vain yhden kappaleen mittaiseksi katkelmaksi tekijänsä ammatillisesta urasta.

Haastattelijalla on täytynyt olla hyvä ja luottamuksellinen suhde haastateltuihin, siitä kertoo se avoimuus jolla asioita käsitellään.

Toimittajan omista taidoista todistaa hyvää kokonaisuuden eheys ja tekstin sujuvuus – teos on huolella kirjoitettu ja selkeydessään miellyttävää luettavaa.

Lukija voi tarttua Suuret sanat -kirjaan tutustuakseen lähemmin henkilökohtaisen diggailunsa kohteen ajatuksiin tai jonkin itselle erityisen merkityksellisen kappaleen taustaan.
Yleisemmin lauluteksteistä kiinnostuneelle tai sellaisia itse kirjoittavalle Virtasen teos on oivallinen johdanto laulutekstin moninaisten tehtävien ja tarpeiden, muotojen sekä päämäärien pohdintaan. Työskentelytapoja tuntuu olevan yhtä monta kuin haastateltujakin, samoin tulkintoja siitä millainen on hyvä teksti ja kuinka sen tunnistaa.

Esipuheessa kerrotaan, että kaikkia alkuperäisellä listalla olleita tekijöitä ei voitu syystä tai toisesta saada lopulta mukaan kirjaan, mikä on tietysti ymmärrettävää. Mukaan seuloutuneiden tekijöiden ikähaarukka on melko laaja, varttuneimmat ovat aloittaneet tekstiensä julkaisun jo 70-luvulla ja nuorimmat taitavat olla 90-luvun myötä pop/rock-kuvioihin astuneita. Se kuitenkin hämmästyttää, että joukossa on vain yksi nainen – onhan meillä kuitenkin huomattavan monta tekstinkirjoittajanakin esikuvan asemaan jo noussutta naissanoittajaa tässä maassa, ja heillä puolestaan nuoremman polven seuraajia omia tekstejään kirjoittamassa.

Toinenkin piirre jää hieman askarruttamaan: nyt ääneen pääsevät sanoittajat kirjoittavat lauluja pääasiassa itselleen ja mahdollisesti sen ohessa myös muille. Olisi ollut mielenkiintoista saada heidän rinnalleen myös sellaisia tekstinikkareita, jotka eivät itse esitä sanoituksiaan vaan kirjoittavat tekstinsä aina suoraan muiden esitettäväksi.

Koska kaikki 21 nyt mukana olevaa haastateltua osoittautuvat kukin omalla tavallaan mielenkiintoiseksi ja kokonaisuuteen jotakin omaa ja arvokastaan tuovaksi, olisi naisten tai puhtaasti muille tekstejään kirjoittavien sanoittajien mukaan ottaminen vääjäämättä kasvattanut teoksen laajuutta. Todennäköisesti sellainen olisi ollut kriittinen kysymys kirjan kirjoittajan työmäärän sekä kustantajan budjetin näkövinkkelistä. Lukijana totean, että kyllä näiden noin 200 sivun lisäksi olisin vielä seuraavat satakin lukenut – jollen samalta istumalta, niin seuraavana päivänä kumminkin.

Suosittelen!

Janita Virtanen: Suuret sanat – Tarinoita suosikkibiisien takaa
Kustantaja: Bazar, 2021
ISBN 978-952-376-103-2

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2021. Valtaosa kirja-arvioista julkaistaan tällä sivustolla, mutta osa nostetaan mukaan ajankohtaiseen Riffin printtinumeroon.  Jos pidit arviota antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.