|
Kun Kaukoidän ja Itä-Euroopan soitintehtaat tarjoavat edullisen mahdollisuuden valmistuttaa soittimia omalla tuotemerkillä, miksei tähän tilaisuuteen tartuttaisi Suomessakin? Näin ainakin Huttulacustoms tekee.
Perustetaan kitaramerkki ja tilataan sen logoilla soittimet kiinalaiselta tehtaalta. Tuossa yksinkertaistaen esimerkiksi saksalaisen Thomannin toimintatapa Harley Benton-budjettimerkkinsä suhteen. Asiaa aikansa pohdittuaan päätti Keski-Suomesta Petäjävedeltä käsin toimiva Jali Tuhkunen kokeilla hommaa itse, mutta astetta laadukkaammin.
Tuhkusen oma soittoharrastus on käsittänyt aktiivista keikkailua rockabilly-henkisten kokoonpanojen kanssa niin kitaristina kuin basistinakin. Soittajatausta yhdistettynä kaupallisen alan kokemukseen johti persoonallisen soitinmerkin syntyyn. Huttulacustoms-valikoima käsittää Koolister-nimellä useita malleja kontra- ja sähköbassoja sekä sähkökitaroita. Lisäksi mallistosta löytyy Stray Cats -tyylinen minirumpusettikin.
Eniten työtä omalla verstaalla Huttulacustoms´in kontrabassoissa aiheuttaa raakamateriaalista tapahtuva tallan työstö. Kuitenkin juuri tällä metodilla esimerkiksi tallan korkeus saadaan varmasti kohdalleen. Ensiasennuskielet soittimissa ovat metalliset tai sitten nylonrakenteiset Weed Wackerit. Asiakas saa myös erilaisia koristeita toiveidensa mukaan.
Bassoja Kiinasta ja Tsekistä.
Edullisempien kontrabassojensa raakarungot Tuhkunen ostaa kiinalaisilta toimittajilta. Runkotilauksissa hän on käyttänyt kolmen soitintehtaan tuotteita ja samalla vertaillut hinta-laatusuhdetta.
– En välttämättä mene aina sen halvimman mukaan, sillä usein vähän kalliimmalla hinnalla saa laadultaan jo selvästi parempaa, Tuhkunen kertoo valinnoistaan.
Kiinalaisrunkojen maalaustyö tapahtuu kotimaassa alihankintana, ja muusta jälkityöstöstä vastaa Tuhkunen itse. Kaikki pikkutavara bassoihin tulee Euroopasta.
– Usein juuri virityskoneistot mättävät halvoissa kontrabassoissa, joten siksi asennan soittimiini Rubnerin laadukkaat virittimet. Samoin käytän erityisen mielelläni B-Bandin mikrofoneja. Toki viime kädessä asennetaan sellainen mikrofoni, jonka asiakas haluaa. Suoritan luonnollisesti myös yleistä laadunvalvontaa, ja joskus saatan vaikkapa joutua hiomaan otelautaa, jos havaitsen siinä puutteita.
Minkälaista kiinalaisten tehtaiden työnjälki on ollut?
– Yhtään kontrabasson runkoa ei ole jäänyt käyttämättä huonon työnjäljen vuoksi. Osittain se johtunee siitä, etten tilaakaan mitään muuta kuin rungon. Varmaan lisäominaisuuksissa laadun heittelehtimistä voisi tullakin.
Huttulacustomsin kalliimpi kontrabassomallisto tulee valmistavarana Keski-Euroopasta, perinteisestä soitinrakennusmaa Tsekistä.
– Tuo tsekkitavarara on jo sitten ihan toisenlaista, Tuhkunen toteaa lakonisesti.
– Heillä on mahdollisuus ja taito tehdä hyvinkin monenlaista viimeistelyä suoraan tehtaalla. Näihinkin voin toki täällä tehdä pientä modausta, esimerkiksi vaihtaa kromatut kielenpidikkeet.
Kontrabassot voidaankin räätälöidä pitkälle asiakkaan tarpeiden mukaisesti.
– Francinelle toimitin basson, jossa ei ole f-aukkoja lainkaan. Bändin musa on sen verran voimallista rockabilly-genressä, että tavallinen kontrabasso on heille varsin kiertoherkkä. Toki tein pintaan f-aukkojen kuviot, joten siinä ne näyttäisivät olevan.
Koolister on cool
Kitaramallistonsa Huttulacustoms tilaa loppuun asti työstettynä Kiinasta. Kitarat ovat pääosin orkesterimalleja hieman erikoisemmilla värivaihtoehdoilla.
– En ole kokenut mielekkääksi ryhtyä kilpailemaan 100 euron stratopakettien kanssa, vaan olen halunnut panostaa laatuun ja persoonallisuuteen. Toki mallistossa on myös Telecaster thinline ja Les Paul, jossa tosin käytän kullattuja metalliosia. Soittimien satuloihin en ole aina ollut ihan tyytyväinen, ja niitä olenkin sitten tarvittaessa parannellut itse.
Oman lisänsä valikoimaan tuovat harvinaisemmat sähköbassomallit.
Tarjolla on Höfnerin viulubasson, Gretschin puoliakustisen sekä Music Manin yksimikkisen basson Koolister-kloonit.
– Viimemainittua tehtiin muuten yksi viisikielinenkin malli tilauksesta. Tulossa on myös kitaroita ja bassoja vasurimalleina sekä Jumbo-mallin akustista kitaraa, Tuhkunen mainitsee haastatteluhetkellä tammikuussa tuloilla olleesta tilauksestaan.
Löytääkö Koolisteria kotimaisista soitinliikkeistä?
– Kitaroitani myyvät esimerkiksi Musiikki-Keuruu, Espoon Musiikki, Soitin-Huttunen sekä turkulainen Huima Lumous. Suurin osa menee toki täältä omalta pajalta. Siinä mielessä internet on toiminut todella hyvin.
Custom-henkisiksi soittimiksi Huttulan tuotteet ovat hinnaltaan edullisen tuntuisia, varsinkin kun ne toimitetaan kovan laukun kanssa. Yksi luonnollinen syy tähän on kulurakenteen yksinkertaisuus: yritys on samalla sekä valmistuttaja, maahantuoja että tukku- ja jälleenmyyjä.
– Soittimiani pidetään usein jopa epäilyttävän halpoina, tyyliin ”miten tuon näköinen kitara voi olla noin edullinen?”, Tuhkunen ihmettelee.
Kontrabassojen ohella Koolister-sarjan kitaroita on silti myyty mukavasti. Omaan uraansa soitinkauppiaana Tuhkunen asennoituu kuitenkin realistisesti.
– Kyllä minä koen, että tämä on enemmänkin oman soittamiseni jatke, sanoo päätyönään mainostamisen parissa puurtava Huttulan pomo toimistossaan.
– Toisaalta, kun leipätyöni tapahtuu pääosin tässä tietokoneen äärellä, niin miksei siinä samalla ehtisi kitarakauppojakin tekemään.
Lisätiedot: www.huttulacustoms.fi
Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.
Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta