Kadonneen rumpusetin metsästys

|
Image
Image
 

Jättimäinen Sonor Signature -kattaus päätyi pari vuotta sitten saksalaisen äänittäjä-rumpali Uli Frostin omistukseen, ja Frankfurtin messut halusivat legendaariset kannut tapahtuman vetonaulaksi. Frostin avulla messuille saatiin houkuteltua myös rumpujen entinen isäntä Chester Thompson, sekä kaupan päälle Agora-lavan keikalle kolme basistin bändi Jostle, jonka rumpalina Thompson toimii.

Frost paljastaa, että rumpusetin matkaan 1990-luvun stadionlavoilta tämän päivän Frankfurtiin liittyy hieno tarina.

–Vaikutuin nuorena mielettömästi Phil Collinsin ”Seriously Live”-kiertueen konsertista, joka järjestettiin Berliinissä 1990 juuri kun Saksat olivat yhdistyneet. Konsertti oli täällä valtava tapaus, se lähetettiin telkkaristakin ja nauhoitin sen vhs-nauhalle, jonka kelasin puhki. Rumpuja soitti siinä Chester Thompson. Kun Genesis lähti kiertueelle pari vuotta myöhemmin, he tulivat tietenkin taas Saksaankin, ja Thompsonilla oli uusi mahtava Sonor Signature -setti, josta julkaistiin komea puffi Sonorin katalogissa. Katselin kuvia ja luin sitä kädet täristen: ”tuon minä haluan!

Frost kertoo tärvänneensä parikymppisenä opiskelijapoikana matikantuntejaan listaten ja laskien pulpetissa ruutupaperille mitä kaikkea unelmien settiin kuului, telineineen ja tykötarpeineen.

–Kun summaksi oli kertynyt jotain 30 000 Saksan markkaa, myönsin itselleni: ”unohda tuo setti, tuollaisen hankkimiseen ei tule ikipäivinä mahdollisuutta !”

Kättä päälle

1990-luvun jälkipuoliskolla Frost alkoi käydä Yhdysvalloissa NAMM Show’ssa, ja otti samalla rumputunteja Jeff Porcaron isältä Joe Porcarolta, jonka kautta tutustui moniin ykkössarjan amerikkalaisrumpaleihin. Thompson oli yksi heistä.

–2000-luvun alussa aloin järjestää Drums’n Percussion -festivaalia kotikaupungissani Paderbornissa, ja ajattelin pyytää Thompsoniakin sinne. Hän tuli ensi kertaa 2003, ja tallensin esityksen omaan käyttöön vanhan ajan tekniikalla, eli se kuvattiin, leikattiin ja masteroitiin lennosta.

Thompson piti tallennetta onnistuneena ja ehdotti videon julkaisemista. ”Chester Thompson – On The Fly”-dvd tekikin kauppansa saatuaan Phil Collinsin managereilta näkyvän paikan ”First Final Farewell” -kiertueen oheismyyntitiskillä.

Perkussionisti Luis Conte oli mukana kiertueella, ja sen päätyttyä Frost kutsui Thompsonin Conten kera Saksaan festareille ja klinikkakiertueelle. Tuloksena syntyi toinen dvd, ”Drum Talk – El Tambor Habla”.

Frostilla on pari toiminimeä, joista Drummastering.com keskittyy rumpujen kunnostukseen (hän on restauroinut muun muassa Bernard Purdien kuuluisan 1980-luvun studiosetin), Drumrecording.com puolestaan vuokraa ja kuosittaa rumpukamoja levytyksiä varten sekä toimii rumpuäänitysstudiona.

Thompson otti toissa vuonna Frostiin yhteyttä kuultuaan että Uli on erikoistunut nimenomaan vanhojen Sonorien restaurointiin, ja valitteli ettei voi DW:n miehenä enää käyttää Sonoreitaan julkisesti – eikä vanhalle Genesis-jättisetille ollut varastotilaakaan. Kyseessä oli sama rummusto johon Frost oli rakastunut 20 vuotta sitten Collinsin keikalla!

– Kysyin heti paljonko setti maksaa ja kun Chester heitti jonkun hinnan, vastasin, että ”liian vähän, nosta sitä niin voin harkita”. Hän suostui nostamaan hintaa, ja kaupat oli tehty viidessä minuutissa – ja oloni oli kuin sillä pojalla kauan sitten!

 

Ympyrä sulkeutuu

Frostin urakka Sonorien rekonstruoinnin parissa alkoi tuijottamalla We Can’t Dance -konsertin videota satoja tunteja, ja painamalla pausea aina jos kuvassa näytti vilahtavan jotain kiinnostavaa.

– Selvittelin pysäytyskuvista pala palalta miten setti on kasattu ja mitä kaikkea siihen kuului. Valokuvia kiertueelta ei juuri löytynyt, eihän silloin ollut iPhoneja, joten kukaan ei ollut kuvaillut mitään talteen.

Setin kasaamisessa jelppasi myös Phil Collinsin rumputeknikko Brad Marsh, joka yritti parhaansa mukaan kaivella muistinsa perukoilta setin yksityiskohtaisia virityksiä.

– Marshiin tutustuin mennessäni Collinsin kiertueen treeneihin Neuchâteliin. Vein sinne Collinsille ja Contelle pari vanhaa tukevaa Sonorin korkeaa ständiä ”We Wait And We Wonder” -biisiä varten, jossa he lataavat virveleihin marssikomppia seisaaltaan. Eihän näistä nykyisistä kiinalaisista telineistä tiedä olisivatko ne kestäneet lavalla kasassa.

– Frankfurtissa esitelty setti on täydellinen entisöinti 20 vuoden takaisella kiertueella käytetystä kattauksesta. Itselleni oli tärkeää viedä projekti pilkuntarkasti loppuun, jotta ympyrä kohdallani sulkeutui, ja samalla sain tilaisuuden kunnioittaa Sonor-tehtaan, Genesiksen, Collinsin – ja Chesterin työtä.

Frostin mukaan Chester Thompson oli vuosikymmenien ajan Genesiksessä merkittävä vaikuttaja, joka pysytteli hiljaisena ja kohteliaana taustalla eikä osannut pitää puoliaan. Niinpä hän oli vain sessiorumpali, joskin mahtava sellainen.

Frost kertoo huhuttavan, että jopa maailman kuuluisimmaksi rumpufilliksi mainostettu Collinsin ”In The Air Tonight”-biisin kompressoitu tomien sisääntulo saattaisi olla Thompsonin ajatus.

– Monen huippuluokan sessiosoittajan karu osa on, että he ruokkivat ideoillaan loputtomasti biisintekijöitä, bändejä ja tuottajia saamatta niistä korvausta, tai edes merkintää ansioluetteloonsa.

 

Chester Thompsonin laajan ja ainutkertaisen "Chester Thompson – 30 vuotta tuurauskeikalla" -haastattelun löydät painetun Riffi-lehden numerosta 4/2012.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta