Keikkamuusikoksi ulkomaille – Kari Paavolan ”Top 10” -selviytymisvinkit

|
Image

Miten kannattaa toimia, kun olet astunut lentokoneesta vieraaseen, ulkomaiseen suurkaupunkiin? Aikuisikänsä muusikkona maailmalla viettänyt rumpali Kari Paavola viitoittaa tietä perässähiihtäjille.

 

  1. Ongi selville uuden kotikaupunkisi kaikki jamit, ja käy tsekkaamassa ne läpi.
  2. Valitse itsellesi tyylillisesti sopivin jami tai kaksi, ja käy niissä joka viikko.
  3. Käy kuuntelemassa ”up and coming”-muusikoiden keikkoja, ja esittäydy rohkeasti, koska skeneen pyrkivillä on tarve tutustua kaltaisiisi uusiin naamoihin.
  4. Ota puhelimella ja keikoilla yhteyttä muusikoihin, joilla on samanlainen työhistoria kuin itselläsi. Jos olet juuri koulusta valmistunut tapaa kaltaisiasi, jos olet soittanut Suomessa kymmenillä levyillä ja rundeilla ota rohkeasti yhteyttä paikkakunnan huippuihin! Suomessa tehdyt levyt ovat yhtä kova juttu kuin maailmalla tehdyt.
  5. Hanki (osa)päivätyö, ja ole erittäin tarkka rahankäytössä! Mikään ei ole kurjempaa kuin paluu kotiin kesken kaiken vain siksi, että rahat loppuivat. Äläkä välitä köyhäilystä – you are living the dream!
  6. Keskity jamien ja muiden peruskuvioiden haltuunoton jälkeen itsellesi omimpaan musatyyliin. Esimerkiksi Lontoossa on selkeästi erikseen rock-, jazz-, blues-, urban- ja teatteriskenet. Tämä ei tarkoita, ettet voisi soittaa useita lajeja, mutta kannattaa pyrkiä tunnetuksi siinä, jossa olet haka.
  7. Tee kaikki keikat jotka saat, vaikka taloudellinen tuotto olisi plusmiinusnolla.
  8.  Jos joku kysyy, sinulla ”on auto”! Voit aina tarvittaessa vuokrata sellaisen, vaikka se veisikin koko keikkaliksan.
  9. Ole innokas ja energinen, mutta älä tyrkytä, älä polje taksoja äläkä valita klubikeikan huonosta liksasta. Mene peliin mukaan sen säännöillä, koska valitettavasti et voi niitä muuttaa – ainakaan ihan heti.
  10. Pidä soittotaitoasi yllä, mutta samalla luota itseesi ja usko että Suomessa treenatut jutut riittävät, ja muista että hyvät keikat ovat aina vuoden parin päässä ja pidä hauskaa matkalla sinne: ”it’s not about the goal, it’s about the journey!”

 

London extra tip:

Ota yhteyttä paikallisiin sessioagentteihin, jotka järjestävät taustabändejä playback-telkkarikeikoille. Niistä saa mukavaa lisäansiota, ja kontakteja syntyy luontevasti, koska niissä pyörivät kaikki soittajat. Telkkariin voi olla saumaa uudellakin tyypillä, jonka naama ei ole vielä kulunut.

 

Lue rumpali Kari Paavolan haastattelu Riffi-lehden painetusta numerosta 7/2013.

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla

Taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta