Pelirummut hyötykäyttöön

|
 

Riffissä esitellyn Linuxin Hydrogen-ohjelmiston voi valjastaa helposti myös midiohjattavien rumpupadien jatkeeksi esimerkiksi USB-Midi -interfacen avulla. Harvemmin tulee mieleen, että rumpukonesoftan ohjaaminen voi onnistua jopa Rock Band -konsolipelin mukana tulevilla rummuilla.

Rock Band -rummut eivät toki ole laadultaan oikeiden sähkörumpujen ja padien tasolla, mutta kevyeen kotidemotteluun ne sopivat. Itse kokeilin tarkoitukseen Wiin langattomia Beatles Rock Band -rumpuja. Niiden mukana tulee tietokoneen USB-porttiin liitettävä dongle, johon rummut ottavat langattomasti yhteyden.

Ubuntu Linux 10.04 -versio tunnisti laitteen vaivattomasti, mutta pelkällä tunnistuksella ei vielä pitkälle pötkitä. Ensimmäinen tehtävä on asentaa Linuxiin joy2key-ohjelmisto. Jos nimi aiheuttaa hämmennystä, niin kerrottakoon että ohjelmisto tunnistaa Rock Band -rummut peliohjaimeksi. Ubuntussa joy2key asentuu helpoiten kirjoittamalla komentoriville:

sudo apt-get install joy2key

joy2key voidaan asentaa etsimällä ohjelmisto Synaptic-pakettienhallinnasta.

Koodin kirjoittamiselta ei säästytä vieläkään. Seuraavaksi kirjoitetaan tekstieditorilla (esimerkiksi gedit-ohjelmisto) seuraavanlainen rimpsu.

START hydrogen
-thresh 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
-X
-dev /dev/input/js0
-buttons c d s x z

Tallenna tiedosto omaan home-hakemistoon nimellä (huomaa edessä oleva piste!):
.joy2keyrc

Kun USB-hubi on liitetty vapaaseen porttiin ja Rock Band -rumpujen “-” ja “+” -nappien välissä olevaa laitteentunnistusnappulaa on painettu, pitäisi seuraavien vaiheiden laajentaa pelirumpujen mahdollisuuksia oivalla tavalla.

1. Avaa Hydrogen -ohjelmisto.

2. Kirjoita komentoriville:
joy2key -dev /dev/input/js0 -config hydrogen

3. Klikkaa Hydrogenin ikkunaa

4. Vaihda rumpusoundien paikat järjestykseen pääikkunan vasemmassa laidassa, niin että haluamasi soundit toistuvat tietystä padista. Siirto onnistuu klikkaamalla hiiren nappi pohjaan soundin nimen kohdalta  ja vetämällä haluamallesi paikalle.

Jos mitään ei tapahdu, kannattaa sekä .joy2keyrc -tiedostossa että kakkoskohdassa vaihtaa:
js0 -> js1
(js tarkoittaa peliohjainta)

Ubuntun äänipalvelimet voivat tehdä myös omat odottamattomat temppunsa. Kokeile asettaa tällöin Jack-äänipalvelin päälle Jack Control -ohjelmalla ja vaihtaa Hydrogenissa “audio output” myös Jackiksi.

Ongelmatapauksissa saattaa hyvinkin auttaa Hydrogenin vastikään uudistettujen kotisivujen foorumi, jonka keskustelujen pohjalta tämäkin testausartikkeli on rakennettu.
 

KATTAVA ARTIKKELI HYDROGEN-OHJELMASTA ON LUETTAVISSA RIFFIN NUMEROSTA 3/2011

 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta