Roland Duo-Capture EX – läppärillä vai tabletilla?

|
Image
Image

Kun Riffissä 7/2013 käsitelty Studio Capture on suunniteltu useamman soittajan sessioihin, niin tämän jutun aiheena oleva Duo Capture EX on sitten puolestaan selkeästi yksin työskentelevälle tarkoitettu audio/midi-sovitin, joko tietokoneeseen tai tablettiin liitettäväksi.

Kytkentä hoidetaan USB:llä ja käyttö tietokoneen kanssa vaatii ajurin asentamista mukana tulevalta cd-levyltä. Testilaitteena ollut MacBook Pro suoriutui operaatiosta käden käänteessä.
PC-koneen käyttäjille on tarjolla ajurin asennuksen ohessa toinenkin hupi, sillä pakettiin kuuluu CakeWalk LE -audiosekvensseri.
Duo Capture EX:n käyttö iPadilla ei vaadi ajurin asennusta. 

Demosta julkaisuksi

Duo Capturessa on kaksi julkaisukelpoiseen jälkeen yltävää mikrofonivahvistinta – hyvältä kuulostavaa ja normivahvistuksilla käytännössä kohinatonta.
Kumpikin huolii myös voimakkuudeltaan linjatasoisen signaalin, ja lisäksi ensimmäisen kanavan tuloimpedanssin voi napsauttaa takalaidan kytkimellä sähkökitaralle tai bassolle sopivaksi.
Monitorointiin on linjatason stereolähtö takalaidassa sekä kuulokeliitäntä etulevyssä. Suora tulosignaalin monitorointi kytketään päälle takalevyn kytkimellä. 
Takalaidan kytkimistö on edellä mainittujen valintojen lisäksi tarpeen myös phantom-virran syötön kytkemiseen sekä käyttötavan valintaan – yhteistyö tietokoneen kanssa vaatii eri moodin kuin tablettikytkentä.
Käyttövirtaa Duo Capture EX imee joko kolmesta AA-paristosta tai erillisvarusteena myytävästä virtalähteestä. USB:n kautta kulkee vain audio- ja midi-data.
Duo Capture EX:n mukana tulee tavanomainen USB-johto ja Liitos iPadiin vaatii Applen kamerasovitteen. Tämä on syytä huomioida varustautumisen ohessa myös työympäristön järjestelyssä: Applen riviliitin on itsessään heppoinen eikä siihen liitettyä USB-kaapelia kovin lujaa tarvitse kiskaista, kun vahinko on jo valmis. Fiksu asettelee kamppeet tämän huomioiden.

Pätevästi kätevä

Duo Capture EX pelasi heittämällä Macin kanssa ja niin koneen oma audio-ydin kuin koneeseen asennetut audio-ohjelmatkin löysivät rasian heti.
Vaihto iPadiin sujui sekin – käyttöoppaan neuvoilla. Duo Capture EX ei ole lennossa vaihdettavaa sorttia, vaan sen käyttövirta pitää ensin sammuttaa, sitten täytyy siirtää takalaidan kytkin tabletti-asentoon ja vasta sitten liitetään piuha iPadiin ja laitetaan virrat päälle. Yksinkertaista, mutta pakollista, muuten ei kommunikaatio pelaa.
Laitteena Duo Capture EX on aivan omiaan pienimuotoiseen tallennukseen suunnitellun kotityöpisteen kalustoon, tai reissaavan muusikon liikkuvaan demoyksikköön – tietokone tai tablettihan kulkee repussa joka tapauksessa jo muutenkin aina mukana.
Näppärä koko ja mahdollisuus käyttää rasiaa sovitteena sekä vaativampaan työhön tietokoneella että kevyempään ideoiden luonnosteluun, jamitteluun etc. iPadin kanssa ovat hyvä mikstuura. Kaksi mikrofonikanavaa taas mahdollistaa stereoäänityksen, arvostettava ominaisuus sekin.

Hinta: 155 €       

Lisätiedot: Roland