Nayteikkuna

Tom Nyman - Aina ei mee putkeen

Basistina tunnettu Tom Nyman on uransa aikana myös tuottanut tukun äänilevyjä. Riffin pyynnöstä hän poimi muistinsa syövereistä esiin kolme ikimuistoisinta sessiota, joista kerrotaan painetun lehden numerossa 2/2015.
Niiden vastapainoksi Tom Nyman nimesi myös kolme sellaista hanketta, jotka eivät todellakaan menneet kuten Strömsössä…  

 

Liekki: Magio (Hawaii Sounds/Spinefarm, 2001)

”Karkkiautomaatti muuttui Liekiksi, ja Janne Haavisto pyysi mua tuottamaan kanssaan niiden ekaa levyä. Me tehtiin itsenäistä duunia, puolet biiseistä Jannelle ja puolet mulle. Muistaakseni en päässyt valitsemaan biisejä, tai ainakin pian huomasin, että heikompi aines oli jäänyt mulle. En tiennyt, mitä tehdä niiden kanssa ja miksauksiin mennessä olin aivan rikki bändin liiderin ja lauluntekijän Janskun kanssa. Se oli ailahteleva ja sulkeutunut, eikä me päästy ollenkaan samalle aallonpituudelle. No, ilmeisesti puolet levystä onnistui kuitenkin hyvin, koska se on saanut mainetta pikkuklassikkona.”


Agents: Is…Rock! vol. 1(EMI, 2001)

”Näin Agentsin rokkaavan livenä jossain tv-ohjelmassa ja ehdotin Pulliaiselle, että tehkää noin teidän seuraava levy. Sanoin, että mä voin äänittää ja miksata. Niillä oli tapana vähän nysvätä mies kerrallaan niiden levyjä ja niistä puuttui se tunnelma, mikä oli keikoilla. Näin toimittiin: ne kantoi pienet kamansa saman talon toisesta päästä meidän puolelle. Kaikki meni hienosti nauhalle sataprosenttisena parissa päivässä. Jorkka lauloi kopissa ja muut soitti toisessa huoneessa ilman kuulokkeita. Sit alkoi miksaus Hitsvillessä, ja mua hermostutti kun Agentseja lappas huohottamassa niskan takana. Ne ajatteli, että miksaus käy yhtä nopeasti kuin äänityskin. Mutta nauhalla oli hankalia vuotoja, enkä mä en saanut biisiä miksattua koko päivänä puoliväliinkään. Illalla Esa sanoi, että EMI:ltä loppuu rahat, jos tahti on tämä. Seuraavalla viikolla siirrettiin matsku meidän kakstuumaiselta Esan puolituumaiselle ja se miksas itse levyn loppuun.”


Harri Marstio: keskenjäänyt (2011)

”Pete Eklund, joka oli silloin tuotantopäällikkönä Warnerin johtotroikassa, oli innostunut Marstiosta. Luulin jo, että tuotanto käynnistetään, mutta Eklund sanoikin, että sen on vaikea vakuuttaa (Asko) Kallosta ja (Niko) Nordströmiä tästä ennen kuin ne kuulee jotain muuta kuin mies-ja-kitara -demot. Duunaa pari biisiä kuntoon, ei saa maksaa mitään. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida, mutta rupesin raapimaan jotain kasaan, kun muutakaan duunia ei ollut. Yritin kehittää Marstion taakse jotain uutta, mutta en tiennyt kovin tarkkaan mitä. Pyysin frendejä yks kerrallaan soittelemaan ja opettelin käyttämään myös koneita. Lopulta sain biisit jotenkuten kuosiin. Ne eivät olleet valmiita, mutta kaipasin A&R-sparrausta, jotta niitä olisi voinut jatkaa. Eklund ei koskaan kommentoinut mitenkään mun ja Marstion duunia. Luulen, että se ei osaa sanoa vaikeita asioita ääneen. Koko levynteko jäi siihen. Marstio on hyvä, joten homma on vielä vietävä maaliin.”

 

Lue Riffin numerosta 2/2015 mitä muuta kokeneella tuottajalla on sanottavanaan mm. tuottamisesta, studiohommista, sovittamisesta, soundeista jne. Jutun Riffiin toimitti Misha Koivunen, kuvan otti Tommi Posa

Riffiä myyvät Lehtipisteet, Akateemiset kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

07.04.2015
|
Misha Koivunen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy