"Tule hyvä setti!"

|
Image
Image
 

Vuoden vaihteessa Pearlin artistiperheeseen liittyi todellinen herrasmiesrumpali, yli 30 vuotta alalla toiminut Aku Syrjä, joka tunnetaan parhaiten Eppu Normaalin rytmin kivijalkana. Akun yllykkeenä työkalujen kokonaisremonttiin oli Pearlin uudentyyppinen Legend-rumpumallisto, paljastaa Eppujen hoviäänittäjä Tomi Pietilä, joka isännöi Akun Tehtaan MixRoom-studiota.

Miten ja miksi päädyitte Pearliin?
- Aku soitti Eppu Normaalin alkutaipaleella 1980-luvun alkupuolella Pearlin MLX-rummuilla. Sekä keikkamiksaaja Reijo Hammarin että Akun mielessä oli hyviä muistoja niiden soinnista. Itse olen tahollani vuosia metsästänyt käytettyä MLX-settiä ”virallisella” Porcaro-kattauksella. Yllättäen kävi ilmi, että tuloillaan oli uusi Masters Premium Legend -sarja, joka on rungoltaan samanlainen jolla Jeff Porcaro ja kumppanit soittivat pari–kolmekymmentä vuotta sitten. Kuusikerroksinen ohut vaahterarunko ilman vahvikerenkaita oli se ydinasia, jota haettiin ja siihen MPL:n julkaisu tuli kuin tilauksesta.

Teitte valinnan yhteistyössä Akun kanssa – mitä toiveita tai vaatimuksia Akulla oli rumpuseteilleen?
- Rummut ovat aina yksilöitä ja ainoa vaatimus, jonka voi etukäteen esittää on: ”tule tule hyvä setti, älä tule paha setti!”. Olimme hakemassa perinteistä runkomallia ja -materiaalia, johon MPL oli luonteva valinta jo mainittujen historiapohdintojen perusteella.
Akun toiveissa oli löytää jotain uutta, jotain vanhaa ja pienellä riskillä kokeilla isompaa bassorumpua. Akulla on perinteisesti ollut 1980-luvun Sonor-seteistä lähtien 20-tuumainen bassorumpu ja syvät tomit. Tässä uutta edustaa isompi 22" bassorumpu ja vanhaa perinnesyvät tomit.

Miten päädyitte nimenomaisiin kattauksiin?
- Ajatuksena oli kasata kaksi erilaista, tarpeen vaatiessa toisiaan täydentävää settiä. Ainoa samoilla mitoilla varustettu rumpu molemmissa on 12" x 8" tomi, kaikki muut rummut ovat erilaisia.
Akun henkilökohtaiseen käyttöön tulevan Porcaro-tyyppisen etutomit (10" x 7" ja 12" x 8" ) sekä lattiatomit (14" x 12" ja 16" x 14") ovat kaikki matalaa mallia, ja 22-tuumainen bassari on 18" syvä.
Toinen setti on tarkoitettu lähinnä Akun Tehtaalle studiokäyttöön, mutta saattaa olla vuokrattavissa keikalle valvovan silmän alla. Siinä alkuajatuksena olivat paitsi nuo Porcaron kuuluisat 1980-luvun jutut myös Dennis Chambersin vanha setti. Kaikki pikkutomit ovat syvyydeltään kahdeksantuumaisia, joten niistä saa sekä visuaalisesti että soundillisesti monta erilaista yhdistelmää. Lattiatomit ja bassorumpu ovat syvempää mallia kuin ekassa setissä.
Kahdella erilaisella setillä on tarkoitus kattaa kaikki mahdolliset tarpeet fuusiosta stadionrokkiin – siksi siis kaikki nämä tomien ja bassarien eri koot.

Otitte Legend-sarjasta vain bassareita ja tomeja, ette virveleitä?
- Virveli on niin oma juttunsa – varsinkin kun Aku on tykännyt keikoilla käyttää Ludwigin vanhaa Supraphonic-virveliä ja MPL-sarjassa on vain puisia vaihtoehtoja. Aku halusi messinkisen 14" x 5" virvelin, jollainen löytyi Pearlin Reference-sarjasta. Toiseen settiin valittiin saman kokoinen FreeFloating-kuparivirveli, joka vaikuttaa jo ensi tuntumalta varsin yleispätevältä ostokselta.

Teksti: Tommi Saarela
Kuva: Pasi Ristolainen

 

 

Oheinen artikkeli liittyy Riffi 2/2012:ssa julkaistuun Pearl Masters Legend -rummuston käyttötestiin.

 

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös
Lehtiluukkupalvelusta