Cherub WST-630G – viritysmittari kitaran lapaan

|
Image

Cherub-viritin on pieni, kevyt ja kätevä kuin mikä. Pyykkipojan tavoin jousitettu leuka istuu kitaran lapaan napakasti ja puristus kovaa pintaa vasten kytkee mittarin päälle automaattisesti. Aparaatti myös sulkee itse itsensä, kun sen irrottaa soittimesta tai se ei saa herätesignaalia viiden minuutin kuluessa.

Näyttö on selkeä: kirjain kertoo soivan sävelen nimen ja jos kieli on alavireessä, koko mittari hohtaa oranssia. Ylävire taas vastaavasti näkyy punaisena ja vihreä näyttö viittaa puhtaaseen vireeseen.
•••
WST-630G on suunniteltu varsinaisesti kitaralle tai bassolle, mutta se tunnistaa sävelet normaalin pianon äänialalta eli subkontraoktaavin A:sta viisiviivaiseen C:hen. Mittaustarkkuudeksi ilmoitetaan +/-1 sentti (yksi sadasosa puolisävelaskeleesta). Näillä suoritusarvoilla Cherub sijoittuu samalle viivalle muiden edullisten viritinten kanssa.
WST-630G:n kiinteä vertailupiste on A-sävelen taajuus 440 Hz. Viritys muuhun referenssitaajuuteen ei käy päinsä, eikä mittarissa ole asetuksia myöskään normaalia alemmas viritetyille kitaroille.
Cherub valmistaa myös saman hintaista, kromaattista rinnakkaisversiota WST-630C. Vaikka sekään ei tarjoa valmiita asetuksia esimerkiksi avovireille tai alaslasketuille virityksille, tunnistaa se kuitenkin normivirityksen ulkopuolelle jäävät sävelet ja tuo näin pientä apua silläkin saralla.
•••
Kokonsa ansiosta WST-630G kulkee kivasti soitinkotelossa ja sujahtaa vaikka taskuun esityksen ajaksi, jos sitä ei halua pitää kaiken aikaa kansan näkyvillä. Sävelten tunnistus toimi moitteetta niin sähköisillä kuin akustisillakin soittimilla. Näyttökin
on selkeä ja kyllin vakaa.  Edullinen hinta asettaa em. rajoituksensa, mutta normivirettä käyttävälle perussoittajalle Cherub tarjoaa tässä varsin kätevää ratkaisua vireiden tarkistukseen.

Hinta: 15 euroa

Lisätiedot: Musiikki Silfverberg
 

Oheinen artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 2/2014. Vastaavia napakoita käyttötestejä julkaisemme säännöllisesti Riffin paperiversiossa.  

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan kauppapaikan kautta.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Riffin irtonumeroita myydään myös digitaalisina näköisversioina. Saatavilla ovat numerot 1/2011 ja sitä uudemmat lehdet.
Katso lisää Lehtiluukkupalvelusta