Nayteikkuna

Focusrite iTrack Solo – musiikkia iPadilla

Applen iPad palvele myös musiikintekijän pikkustudiona, kunhan siihen liitetään sopiva ääni-interface.

 
Applen iPadille tarkoitetut audiosovittimet voi jakaa kahteen ryhmään: kuulokeliitäntään kytkettävät ovat ominaisuuksiltaan vaatimattomimpia, kun taas tabletin kamerasovitteen kautta liitettävät ja iOS-käyttöjärjestelmään sopivat purkit, tai toistaiseksi vielä harvalukuiset, suoraan iPadin Dock-liittimeen kytkettävät laitteet sopivat vaateliaammalle. Focusriten iTrack Solo kuuluu tähän viimeisimpään – alusta saakka varta vasten iPadille suunniteltujen äänipurkkien ryhmään.
 
Kattaus on suoraviivainen: iPad ja iTrack Solo yhdistetään toisiinsa Focusriten mukana toimitettavalla, lyhkäisellä johdolla. Sen lisäksi tarvitaan virtaa iTrack Sololle ja se hoidetaan iPadin laturilla ja USB-johdolla. Kytkentä antaa puhdin vain Focusritelle, iPad ei lataudu käytön aikana vaan toimii kokonaan oman akkunsa varansa.
Lisätään settiin kuulokkeet ja/tai iTrackin takalaidan RCA-liittimiin kytkettävät aktiivikaiuttimet ja systeemi on valmis.
Äänilähteeksi käy ykköskanavaan mikrofoni, jolle on tarjolla myös phantom-virtaa, ja kakkoskanavaan kitara tai muu instrumentti. Viiveetöntä kuuntelua varten etulaidassa on direct monitor -kytkin, jolla tulosignaali haaroitetaan suoraan monitoreille.
 
Garage Band lienee iPadin musiikkiohjelmistoista perusvalinta demoiluun ja harrastustoimintaan, Auria taas ammattimaisempaan moniraitatyöskentelyyn. Kummankin kanssa iTrack Solo löysi viestintäyhteyden heittämällä ja äänitys sekä kuuntelu sujuivat juoheasti. Luonnollisesti iTrack palvelee myös taustamusiikin kuuntelussa esimerkiksi iTunesia käytettäessä.
 
Plussia Focusrite kerää tukevasta koteloinnista, käytön yksinkertaisuudesta ja selkeydestä. Miinus taas kirjataan iPad-liitäntään tarkoitetusta johdosta, jota rasittaa sekä lyhyys että suunnittelun lapsus. Tiukalle L-mutkalle pysyvästi taivutettu ja jäykkä kaapeli törmää vääjäämättä suoraan USB-johdon tyveen, ja huteranpuoleisella liittimellä varustettua kaapelia on taivutettava aika ikävän tuntuisesti joko kulkemaan USB-piuhan ylitse tai alitse. Avuksi voi hankkia jatkokaapelin, jolla iTrack Solon ja iPadin saa kauemmas toisistaan ja parempaan asetelmaan.
 
Stereoäänitykseen iTrack Solo ei mukaudu, sillä kanavat poikkeavat teknisesti toisistaan. Äänenlaatu itsessään oli kuitenkin erinomainen, vaikka kuuntelua vaivasivat satunnaiset räpsyt, joiden alkuperää ei testin aikana löytynyt. Tallenteelle näitä räpsyjä ei kuitenkaan päätynyt.
Plussaa Focusritelle tuo vielä mahdollisuus käyttää iTrack Soloa myös pc- tai Mac-tietokoneen USB-väylään kytkettävänä audiosovittimena.
 
Hintaluokka alle 170 euroa
Lisätiedot: Studiotec
 
Vaikuttiko juttu kiinnostavalta?
Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.
 
Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta
05.10.2013
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy