Neutrik Timbreplug jäljittelee huonoa johtoa – hyvällä tavalla!

|
Image

Neutrikin Timbre-plugi jäljittelee erilaisten johtojen aiheuttamia soundimuutoksia. Keksintö esiteltiin jo jokunen vuosi sitten, mutta uuteen Ultimate-malliin on yhdistetty toinenkin Neutrikin erikoisuus: Silent-mekanismi, jonka ansiosta plugin työntäminen jakkiin sujuu ilman kiusallisia paukkeita – mekaaninen kytkin yhdistää signaalin vasta kun maatto on ensin kytkeytynyt.

Kokeiluun nämä kaksi saatiin tällä kertaa vielä erillisiin plugeihin integroituina, silent-mekanismi johdon toisessa päässä normiplugissa ja Timbre-toiminto kulmaplugissa (kuvassa).
•••
Timbre-plugin neliasentoisella kiertokytkimellä valitaan joko muokkaamaton signaali tai jokin sen kolmesta vaihtoehdosta. Nupin kumipinnasta saa helposti pitävän otteen ja kääntö käy kätevästi vaikka soiton lomassa.
Muokkaamaton signaali on vaihtoehdoista kirkkain ja sen pitäisi olla kitaran alkuperäinen, täysin värittymätön sointi. Kolme muuta asentoa tummentavat soundia – ääni tylppääntyy portaittain, mutta säilyttää ryhtinsä eikä lussuunnu missään vaiheessa.
Jotain osviittaa vaikutuksista saa Neutrikin data-lehdykästä, jonka käyrästössä esitellään eri impedanssien vaikutusta kitaran soundiin. Niistä päätellen mikrofonin tuottama preesens-alueen verraten kapea resonanssipiikki siirtyy pykälän kerrallaan alemmas ja tästä johtuen soinnin terä paikallistuu eri kohtaan. Tämä osuu sellaiselle alueelle, jossa soinnin kirkkaus kyllä muuttuu, mutta pikemminkin kuin parametrisella eq:lla muokattuna eikä yksinkertaisella tone-säätimellä himmattuna.
•••
Käytännössä Timbre-plugin avulla pääsee yksikelaisilla lähemmäs P90-tyyppistä, hieman kellomaisempaa maailmaa. Humbuckereiden soundin taas voi muotoilla äärimmillään todella pehmeäksi, mutta silti selkeyttä tärväämättä. Timbreplugi vaikuttaakin erinomaiselta työkalulta soundin pikamuokkaukseen joko keikalle yhden kitaran soundikirjon laajentamiseksi, tai vaikka studioon päällekkäisten tuplausraitojen soittoon aina
hitusen soundia joka raidalle muokaten.
Niin ja se Silent-kytkin: toimii kyllä ja itseasiassa tämä kakkossukupolven kytkin pelaa juoheammin kuin pajalle aiemmin hankitut ykkösgeneraation plugit.

Timbreplug Ultimate, hintaluokka: 30 euroa (valmiit johdot alkaen 65 euroa)

Lisätiedot: Noretron Komponentit

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 2/2014. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio on vuosikerrasta 2011 alkaen ostettavissa Lehtiluukkupalvelusta.