Nayteikkuna

Røde iXY – iPhonesta ammattitallennin

Røde iXY
Røde iXY

Røde iXy on iPhoneen, iPadiin tai iPod Touchiin liitettävä stereomikrofoni, jossa on omat 24-bittiset A/D-muuntimet ja 8 – 96 kHz:n näytetaajuus. Pakettiin kuuluu näppärä kuljetuskotelo sekä tyköistuva superlon-tuulisuoja.

Äänitykseen tarvitaan joko ilmainen Røde Rec LE -ohjelma, tai Appstoressa myytävä järeämpi Røde Rec, jossa on työkaluja tallenteen editointiin ja jakeluun.
Uutta ottoa samaan tiedostoon äänitettäessä voidaan edellinen jyrätä yli, siirtää alta pois tai jättää taustaksi uudelle osuudelle (päälleäänitys). X/Y-stereon sijasta voi tallentaa molempien mikrofonien signaaleista summattua monoa, tai vain jompaa kumpaa mikrofonia yksikanavaisesti.
Valmiit tiedostot voi siirtää esimerkiksi suoraan Soundcloudiin, tai tietokoneelle ja mukaan saa roimasti metadataa – tallenteen nimikoinnin, päiväyksen, keston ja muiden teknisten tietojen ohessa myös vaikka valokuvan äänityspaikalta.
•••
iXY:n käyttö on helppoa ja suurin osa asioista löytyy aivan itsestään. Maksullinen ohjelmaversio tarjoaa silti niin paljon kaikenlaista, että manuaalin luenta kannattaa. Sen avulla saa hyvän yleiskuvan siitä, mitkä asiat ovat mahdollisia ja mistä valikosta niitä kannattaa etsiä.
Muutama tovi vierähti siihen totutellessa, että tietyt näytöt reagoivat puhelimen asentoon kääntymällä automaattisesti oikein päin, osa taas vaatii puhelimen pitelyä niin että kotinäppäin on alalaidassa.
Kääntö vaaka-asentoon avaa automaattisesti editointi-tilan, näppärää. Vaativampaan editointiin puhelimen näyttö on kumminkin aika pieni – silmä löytää kyllä etsimänsä, mutta sormi tuppaa osumaan väärään kohtaan.
Tallennukseen on manuaalisesti asetettavan perustason ja säädettävän kompressorin ohessa myös automaattilimitteri, sekä useita eri käyttötarkoituksiin suunniteltuja tasoon ja soundiin vaikuttavia esiasetuksia.
Kuunnella voi normaalinopeuden lisäksi hitaasti ja vielä hitaammin, ja samat pykälät löytyvät nopeampaan mentäessä. Røde Rec -ohjelma ei kompensoi nopeuden muutosta vaan vire muuttuu ensimmäisellä askeleella kvintin verran ja kahden askeleen muutos nopeudessa tarkoittaa jo oktaavin transponointia.
Parhaimmillaan iXY:n ja Rode Recin yhdistelmä on perustallennuksessa olipa tarpeen sitten äänittää bänditreenit, keikka, tai vaikka haastattelu. Päälleäänitys toimii demoilussa, mutta se ei kuitenkaan ole tämän tuotteen ydinaluetta. Suora 100 % äänitys, monona tai stereona, sujuu kuin leikiten ja äänenlaatu on erinomainen.

Røde iXY, hinta 179 € (Msonic Web Shop)
Røde Rec LE, ladattavissa vapaasti App Storesta
Røde Rec, ladattavissa maksullisena App Storesta, hinta 5,49 €

Lisätiedot: MSonic

 

18.10.2013
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy