Schubb C1 – kuinka standardia parannetaan

|
Image

Schubbin capo on niin yksinkertainen konstruktio, että sen kehittäminen vaatii panostusta erittäin pienten yksityiskohtien paranteluun.

Uudemman version runkokappale ei ole ihan niin kulmikas kuin aiemmassa mallissa, eikä sen L-muotokaan noudata aivan samaa linjaa. Oleellisempia ovat kuitenkin toiminnallisuuteen suoraan vaikuttavat seikat.
Kahden päästään akseloidun vivun muodostama salpamekanismi on periaatteessa ennallaan, mutta käytännön toteutus on uusi. Edelleen sisempi vipu puristuu kaulaa vasten ja ulomman vivun lävistävä ruuvi säätelee puristuksen tiukkuutta. Mutta aikaisemmin trimmiruuvin muovinen kärkikartio tapasi suoran sisemmän vivun pintaan ja pakotti sen lukkiutumaan. Nyt trimmiruuvin ja sisemmän vivun välissä onkin jousilippa, jonka päähän akseloitu pikkuinen pyörä painaa sisemmän vivun lukkoon.
•••
Pyörä rullaa jo itsessään juoheammin sisemmän vivun selkää myöten, mutta vasta pienten parannusten summana syntyy lopullinen ero uutukaisen hyväksi. Myös kyseinen säätöruuvi poikkeaa nimittäin edeltäjästään: sen hieman krouvimmasta pintakuviosta saa paremman otteen sormilla, eikä ruuvin kierrekään ole entisellään. Niinpä paikoilleen asennetun uudemman capon puristusta voi säätää myös lukitusta vapauttamatta, vaikka käyttöohje vihjaakin, että säätö on helpointa kun capon vipumekanismi on avattu.
Ero vaikuttaa pieneltä paperilla, mutta käytännössä se antaa todellista etua silloin, kun capoa siirretään kaulalla eri kohtaan tai soittimesta toiseen. Aiemmassa mallissa sopivan tiukkuuden löytäminen vaati yleensä useamman sovituskerran ja niiden välissä ruuvin hienosäätöä.
Nyt puuha käy sukkelammin, kun riittävän lähelle osunutta valistunutta arvausta voi täsmentää avaamatta capoa uudelleen. Mainiota.

Hinta 25 euroa
Lisätiedot: DLX Musiikki

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 1/2014. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio on vuosikerrasta 2011 alkaen ostettavissa Lehtiluukkupalvelusta.