Waldorf Rocket – pikkujätti syntikaksi

|
Image

Pikasilmäyksellä Rocket on monofoninen syntetisaattori, joka tarjoaa saha- ja pulssiaallon, suotimen sekä LFO:n. Wave- ja Tune-potentiometrien yhteissäädöillä ohjattava ainokainen oskillaattori osaa kuitenkin monistaa itsensä soittamaan myös intervalleja tai sointuja, enimmillään jopa kahdeksanäänisesti.

Analoginen suodin puolestaan voi toimia ali-, yli- tai kaistanpäästöfiltterinä, ja tavanomaisen soinnin muotoilun lisäksi sen saa komeasti maiskauttamaan äänen alukkeissa, sekä kurnuttamaan tai viheltämään vaikka kaiken aikaa.
LFO:n voi määritellä vaikuttamaan joko oskillaattorin tai suotimen toimintaan, ja jollei se riitä, voi kolmantena vaihtoehtona ottaa käyttöön arpeggiaattorin.
Loppujen lopuksi riisutuin lohko taitaakin olla verhokäyrä, jossa sustain- ja release-parametrit naksautetaan omilla kytkimillään joko päälle tai pois ja ainoastaan decayn voi säätää portaattomasti.

Rocket tarvitsee ohjaimekseen joko ulkoisen koskettimiston tai sekvenserin, ja soittokomennot se huolii joko perinteisen midiliitännän tai usb-väylän kautta. Jälkimmäistä voi käyttää myös virtalähteen sijasta käyttövirran syöttöön, ohjelmistopäivityksiin sekä soundiparametrien tallentamiseen tietokoneelle data-paketteina. Ääniliitäntä on kuitenkin aina analoginen, joko isolla plugilla linjatasoisena tai pikkuplugilla kuulokkeisiin.

Waldorf Rocket suosii umpimähkäistä kokeilijaa, mutta se vaatii silti kohtuullisen annoksen järjestelmällisyyttä ja malttia avautuakseen kunnolla. Säätimien vaikutusalueet ovat laajoja ja toimenkuva saattaa muuttua kesken säätöalueen. Vuorovaikutus eri valintojen ja säätimien välillä on rajua ja paikoin monimutkaista, minkä vuoksi juuri löytämänsä loistosoundin hukkaa toisinaan ihan käden käänteessä. Englanninkielinen käyttöopas löytyy valmistajan sivustolta ja se on erittäin selkeä ja perusteellinen. Avaapa vielä synteesin perusteitakin oivallisesti samalla.

Hauska ominaisuus on kansilevyn Launch-näppäin, jota painamalla voi kuunnella kulloistakin soundia ilman soitinohjausta. Launch muistaa viimeisen soitetun sävelen ja toistaa sitä joka painalluksella uskollisesti niin pitkään kunnes musikantti soittaa uuden sävelen alemmalta korkeudelta. Silloin Launch nappaa sen uudeksi kiintopisteekseen. Tämä tarjoaa mahdollisuuden leikittelyyn jossa vasen käsi nakuttelee Launch-napilla ankkurisäveltä alempaa ja oikea käsi komentaa vuorovälein koskettimistolla yläkertaa.

Rocket on kokoansa huimasti isompi soitin, jonka äänessä on ytyä ja voimaa yllin kylin. Oskillaattorin koplaus moniääniseksi on otettava hauskana bonuksena ja oivallisena sävytyskeinona, mitenkään käytännöllistä tai ilmeikästä ei sointujen perinteinen soitto sillä tavalla ole. Rocketin valtti onkin nimenomaan sen ärhäkkä monofoninen soundi, joka tuntui olevan parhaimmillaan rosoisten soolosoundien ja karheiden bassojen parissa. Soittosoundien ohessa kaikenlaiset kummalliset avaruusäänet, kurlaukset ja pulputukset luonnistuvat sillä myös mainiosti.Hinta: 219 E

Lisätiedot: Studiotec

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta