Whirlwind Qbox – täällä lava, kuuleeko saliääni?

|
Image

Valmistaja on nimikoinut Qboxin tarkenteella ”Mic/Line Tester”, mutta nimitys johtaa ajatukset helposti hakoteille. Qbox ei nimittäin ole tavallinen piuhatesteri, johon lykätään johdon molemmat päät kiinni ja katsotaan kulkeeko sähkö kaapelissa kuten pitää. Sen sijaan se on testiäänigeneraattorin ja monitoriyksikön yhdistelmä.

Rasian generaattori voi ensinnäkin syöttää tutkittavaan audiolinjaan 440 Hz:n siniaaltoa valittavalla tasolla (-50/-20/+4 dB) tai vaihtoehtoisesti teknikko voi käyttää omaa ääntään testisignaalina. Qboxissa on kotelon yläosaan, säädinten luo upotettu oma mikrofoni, joka häiriöttömässä ympäristössä kuulee puheäänen ihan mainiosti, vaikka rasia olisi kiinnitetty metallisesta vyöhakasestaan testaajan uumalle.
Qboxissa on myös oma pikkuruinen kaiutin, joten homma toimii toisinkin päin: kytketään rasia audiolinjan vastaanottopäähän ja kuunnellaan, mitä linjaa myöten saapuu.

Mikä hauskinta, tulo ja lähtöpuoli toimivat aivan itsenäisesti, joten kahdesta Qboxista saa rakennettua intercom-tyyppisen viestintälaitteiston vaikka sali- ja monitorimiksaajan välille.
Kytkimen naksautuksella Qboxin tulo- ja lähtöpää toimivat taas ketjussa, jolloin rasian voi kytkeä suoraan osaksi signaalitietä: silloin kaiuttimesta voi kuunnella mitä milloinkin on meneillään ja signaali kulkee kuitenkin lopulliseen kohteeseensa häiriöttä.
Liitännät kuulokkeille ja erilliselle kaiuttimelle täydentävät Qboxin varustelun.

Yhdeksän voltin paristolla toimiva Qbox on hämmästyttävän monipuolinen apuväline. Sillä voi kuulostella mitä johdossa kulkee, tai koeponnistaa yhteyden rasialta pois päin. Sen voi kytkeä vaikka esiintymislavan ovensuuhun, varsinaiseen lämpiöön vievään monitorilinjaan, jolloin se juoruaa ohjelman etenemisestä omaa esiintymisvuoroaan odottavalle. Mahdollisuus intercom-tyyppiseen käyttöön on sitten jo silkkaa bonusta.

Listahinta : 275 euroa

Lisätiedot: DLX Music
 

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 5/2013. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.
 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.