Huoneesta TYÖHUONEEKSI – miksaus vaatii asiallisen akustiikan

|
Image

Pienen työhuoneen kotoisuus kääntyy haitaksi, jos akustiikan ongelmat alkavat sortaa työn laatua. Perusasiat on kuitenkin suhteellisen helppoa muokata kelvollisiksi, oikeilla menetelmillä ja kunnollisilla materiaaleilla.


Uusi työhuone oli lupaava, leveyttä kolme metriä ja rapiat, pituutta reilut viisi metriä, ja huonekorkeuskin matalimmillaan kolmen metrin hujatteilla. Ensikuuntelu kaiuttimilla toi kuitenkin kuuluviin tyypillisiä ongelmia akustiikassa. Toimistotilaksi tarkoitetun huoneen kovahkot sivuseinät heijastivat voimakkaasti äänen miksauspisteeseen ja sotkivat niin taajuusvasteen kuin stereokuvan vasen-oikea-akselinkin. Bassoalueellakin oli selviä pulmia ja seisovien aaltojen aiheuttamat vaimentumat löytyivät helposti ihan ilman mittanauhaa tai mittaria.

– Oikeastaan kuuntelu oli jollain tavalla luotettavaa vain, kun työnsi päänsä melkein kaiuttimien väliin, kuvailee hankkeessa mukana oleva äänittäjä Pasi Vatunen ennen remonttia vallinnutta asetelmaa.

Image

 

Tilanne ennen remonttia: ulkoinen ilme muistuttaa tarkkaamoa, mutta akustiikka pilaa äänen. Edellinen vuokralainen oli roikottanut kitaroita seinään kiinnitettyyn lautaan ruuvatuissa haarukoissa, eivätkä sen alapuolelle liimatut pehmusteet toimittaneet muuta virkaa kuin suojelivat soittimia kolhiintumasta.

 

Selvää oli ettei tällaisessa huoneessa miksattaisi ainuttakaan julkaisukelpoista tallennetta. Tilanne vaati korjausta ja korjaaminen pätevää suunnitelmaa. Kananmunakennot, tai mutu-meiningillä sattumanvaraisesti seinille ja kattoon ladotut akustiikkalevyt, matot tai muut viritelmät eivät tulleet kyseeseen sen paremmin akustiikan, kuin ulkoisen ilmeenkään vuoksi. Kun kyseessä on lisäksi vuokratila, on huomioitava sekin, että sen tulisi kelvata aikanaan takaisin vuokraisännälle ilman uuden remontin lisälaskua.

Suunnittelu ja materiaalien valinta annettiin suoraan ammattilaisille, ja niin Tapani Tuononen ja Jouko Hakala Ecophon-akustiikkamateriaaleja valmistavalta Saint-Gobain Rakennustuotteilta ryhtyivät toimeen. Tiimi oli kasassa, kun asennuksen päävastuun lupautui kantamaan Markku Hietikko.

 

Kahden sortin pulmia

Pienen huoneen ongelmat voi jakaa karkeasti kahteen lajiin. Lähipinnoista heijastuvat äänet summautuvat kaiuttimista kuultavaan suoraan ääneen ja tuloksena on kampasuodatukseksi kutsuttu, keskialuetta ja diskanttitoistoa voimakkaasti värittävä ilmiö.

Toiseen kategoriaan kuuluvat bassorekisterin ongelmat, jotka juontuvat ns. seisovista aalloista. Kyse on tässäkin aaltojen summautumisesta, mutta nyt siten, että huoneen vastakkaisista pinnoista heijastuvat ääniaallot törmäävät toisiinsa ja huoneeseen muodostuu kohtia, joissa tietty taajuus korostuu voimakkaasti tai vaimenee kuulumattomiin. Jos ilmiö osuu esimerkiksi bassorummun perustaajuudelle, löytyy huoneesta kohtia, joissa rumpu ei kuulu juuri nimeksikään ja vastaavasti kohtia joissa se kuuluu paljon todellista voimakkuuttaan lujempaa.

Toisiinsa sekä suoraan kaiuttimista kuuluvaan ääneen summautuvat heijastukset vaikuttavat siis jollakin tavalla koko taajuuskaistalla, ja vääristävät niin äänenvärejä kuin soitinbalanssiakin. Nämä ongelmat peilautuvat suoraan miksattavaan tallenteeseen, jonka sointi ei sitten enää missään muussa kuunteluympäristössä vastaa tavoiteltua.

 

Tavoitteet ja menetelmät

Akustointihankkeen tavoitteena oli vaimentaa hallitusti seinäheijastuksia ja samalla lyhentää jälkikaiuntaa niin, että kaiuttimista kuuluva ääni muodostaisi mahdollisimman luotettavan stereokuvan työskentelyn kannalta riittävän laajalla alueelle.

Image

Muutos huoneen akustiikassa kävi yhä ilmeisemmäksi sitä mukaa kun seinäelementtejä asennettiin paikoilleen. Puolitoista seinällistä 40-millistä Wall Panelia vaimensi yleistä työhälyä jo ihmeesti ja kolme täysin pinnoitettua seinää valoi lisää uskoa suunnitelman toimivuuteen. 

Image

 

Ecophon Master E -kattolevyjen vaimentavuutta tehostettiin 100-millisillä X-Bass-levyillä, jotka ladottiin näkyvän kattopinnan yläpuolelle. Master E:n vaimennus on tehokkaimmillaan 500 Hz:n paikkeilla, mutta kaksinkertaisella X-Bass-levytyksellä vaikutus saadaan ulottumaan 100 Hz:n tuntumaan. Varsinaiselle syväbasson alueelle ei vielä näillä materiaalipaksuuksilla päästä, mutta se ei tässä hankkeessa ollut kriittistä, sillä verraten kevyet seinät laskevat osan bassoaalloista lävitseen, eikä seisovien aaltojen muodostuminen ollut kohtalokasta. Nyt toteutettu ratkaisu rauhoitti huoneen yleissointia ylemmällä bassoalueella huomattavasti, ja tuloksiin on syytä olla tyytyväinen.

 

 

 

Image

Asennuksesta vastannut Markku Hietikko koettaa avata pelisuunnitelmaa hanslankariksi ryhtyneelle Pasi Vatuselle.

 

Image

Ecophon Wallpanelin kantissa on ura, johon pujotetut muoviliuskat estävät levysaumaa hammastamasta.

 

Image

Jouko Hakalan ehdotuksesta vanhat ohkaiset jalkalistat korvattiin kakkosnelosella, joka toimii samalla alareunan profiilin tukevana alustana. Paksu lankku ottaa sopivasti vastaan myös räkkien, työtuolien yms. pyörien osumat ja suojelee seinälevyä siivotessakin.

 

Image

 

Wallpanel-levyille tarkoitettu runko-profiili kiinnitetään Puristuslevyillä seinään. Ikkunoiden 
ja ovien kiertämiseen tarvitaan kulmakappaleita, joilla saadaan siisti, luja ja täsmällinen liitos.

 

Image


Alakattojen ripustamiseen tarkoitettu Connect-kehikko kootaan levyjä kannattelevista metalliprofiileista ja kattoon ruuvattavista kannattimista (yläkuva), joissa ohuehkon rautatangon yläpää ruuvataan suoraan yläkattoon ja kehikon roikkumiskorkeus säädetään tankoon tarraavan jousilipan avulla (alakuva).

 

Image

 

Image

 

Master-kattolevyt sujautetaan kehikon varaan ja päälle ladotaan 100-millisiä X-Bass-levyjä, jotka tehostavat vaimennusta ylemmällä bassoalueella.

 

Image

Yleisvaikutelma on miellyttävän levollinen. Uudet valaisimet ovat muutaman piirun alkuperäisiä viihtyisämmät, ja katon ruudutus sai mukavaa eloa, kun levyprofiiliksi valittiin kantiltaan porrastettu malli, jonka alapinta asettuu sopivasti kannatinkehikkoa alemmas.

 

Lisätiedot: Ecophon-akustiikkarakenteet

 

•••

Oheinen teksti on julkaistu alunperin Riffin painetussa numerossa 2/2011. Vastaavia tietoartikkeleita lehden edustamilta aihealueilta julkaistaan jatkuvasti uusissa printtinumeroissa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla,  taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Riffin irtonumeroita myydään myös digitaalisina näköisversioina. Saatavilla ovat numerot 1/2011 ja sitä uudemmat lehdet.
Katso lisää Lehtiluukkupalvelusta.