Ovi kiinni, palvelu auki – kitaristin lääkäriasema tarjoaa yksilöllistä hoitoa

|
Image

Kruununhaassa kirjoitettiin elokuussa 2017 monta uutta merkintää Helsingin musiikki-kauppojen vuosikirjaan. Tässä yksi niistä.

Pitkään Meritullinkadulla toiminut Custom Sounds muutti kesän lopulla muutaman korttelin Kauppatorin suuntaan Kirkkokatu yhteen ja samalla myös omistuspohja laitettiin uuteen uskoon.

Jani Marjoniemi jatkaa yhä Custom Soundsin omistajakipparina, Kimmo Aroluoma puolestaan myi osuutensa ja käynnisti kokonaan oman firmansa, Custom Boardsin.

–  Huikeat viis vuotta on ollut ja mun mielestä me ollaan saatu hienosti ravistettua tätä musiikkikauppakuviota. Väitän, että me ollaan vaikutettu positiivisella tavalla myös muiden toimintaan. On syntynyt sellaista toisten inspaamista eikä kopiointia, kuvaa Aroluma tunnelmiaan.

Eroon liittyy aina hieman haikeutta, mutta tulevaisuuteen mies katsoo päättäväisin silmin.
– Vähän niinkuin olisi bändi, josta on lähdössä soolouralle. Mutta mä haluan lähteä soolouralle ja viedä loppuun sen mikä Custom Soundsin aikaan aloitettiin.

 

Image

Jako syntyi hyvässä hengessä ja entisten osakaskumppanusten uudet liiketilatkin ovat toistensa naapureita, jopa takahuone sosiaalitiloineen jaetaan sulassa sovussa. Tällä järjestelyllä Marjoniemi pääsee keskittymään ”kitaristin karkkikauppana” tunnetun puotinsa toimintaan ja Aroluoma puolestaan rakentamaan omaa uudentyyppiseen palvelukonseptiin perustuvaa toimintaansa Custom Boardsin puitteissa.

 

Kuin veli ja sen setä

Yritysten toiminnassa on yhteisiä nimittäjiä, mutta toiminnan luonne on erilainen. Musiikkiliikkeen arki on impulsiivista ja rytmi määrittyy asiakkaiden mukaan. Päivä koostuu keskeytyksistä ja lyhyistä erillisistä työtehtävistä. Aroluoman erikoisala – pedaalialautojen suunnittelu ja kokoaminen – taas vaatisi rauhallista aikaa paneutua asiakkaan tilanteeseen, miettiä yhdessä ratkaisut ja tehdä sitten suunnitelmasta totta. Liikkeiden rinnakkaiselo vaikutti hedelmällisemmältä ajatukselta kuin toiminta saman kurkihirren alla.

Aroluoma mallaa tilannetta parin vuoden ajan palloteltuun ajatusleikkiin, jossa Custom Sounds on kuin apteekki ja Custom Boards puolestaan lääkärin vastaanotto, jossa käydään tapaamassa terveydenhoitajaa tai lääkäriä itseään, vaivasta riippuen. Logiikka on selkeä.

– Jos on jalka poikki, niin eihän siinä apteekkiin mennä hakemaan hoitoa. Sieltä haetaan ne lääkkeet, jotka lääkäri ensin määrää. Jos on pikkuvaiva, niin meillä Eetu (Lehtinen) voi hoitaa, ja jos on jotain isompaa, niin sitten minä olen tässä analogiassa se lääkäri. Tosin Eetu alkaa olla niin pätevä, että se vois olla jo sillä lääkäristatuksellakin, myhäilee Aroluoma.


Custom Boardsin vastaanotto ei varsinaisesti ole äkillisiä tapaturmia varten, vaan tähtää pikemminkin kroonistuneiden vaivojen hoitoon. Palvelu perustuukin ajan varaamiseen etukäteen.

– Me halutaan antaa jatkossa asiakkaalle yksityisyyttä ja keskeytyksetön huomio. Custom Sounds on niin voimakkaasti kitarakauppa, että me ei onnistuttu tekemään tätä siinä – se oli enemmänkin joukkosidonta-asema. Se, että meillä on ovi nyt kiinni tarkoittaa, että me halutaan tarjota persoonallista palvelua soittajalle.

Tiivis yhteistyö Custom Soundsin kanssa on muutakin kuin takahuoneen jakamista. Asiakaskunta on pitkälti yhteistä ja Marjoniemen myymälä toimii myös odotushuoneena, josta ajan varannut kutsutaan vastaanotolle. Siellä käydään sitten läpi mistä kenkä puristaa ja millaisia teknisiä ratkaisuja tai laitteita lääkäri suosittaa. Omaan kammioonsa Aroluoma ei kuitenkaan sulkeudu, sillä omaa tietotaitoa on pidettävä aktiivisesti yllä.

– Mä lähden taas tien päälle hetkeksi tapaamaan ihmisiä ja keräämään uusia ideoita, ettei Custom Boards relikoidu sellaiseksi otannaksi maailmasta silloin, kun mä olin kitarateknikkona joskus vuosia sitten. Koen erittäin tärkeäksi pysyä ajan tasalla ja nähdä mitä laitteita tuolla käytetään ja mitä uusia ideoita jengillä on. Ja mä voin lähteä luottavaisin mielin, kun tiedän että Eetu pitää operaatiot käynnissä sillä aikaa.

Lisätiedot: Custom Boards

•••

Tämä haastattelu on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2017 osana "Aamukahvilla" -juttusarjaa, jossa päätoimittaja vierailee milloin kenenkin luona tutustumassa tekijään ja hänen edustamaansa alaan. 

Vastaavia, musiikin tekemiseen uppoutuvia ja sen liepeille kiertyviä haastatteluita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin kaikki hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.