Yhdeksän lauluntekijää, yhdeksän erilaista lähestymiskulmaa. Liki 250 sivua mielenkiintoista asiaa. Siinäpä ainekset oivalle kirjalle.
Harvoinpa on neljä tuntia lentokoneessa vierähtänyt näin rattoisasti kuin tätä kirjaa lukiessa.
Teoksen nimi voisi kyllä myös kuulua ”Mistä lauluni syntyvät”, sillä sen verran laaja-alaisesti yhdeksän eturivin lauluntekijää perkaavat sekä omaa taustaansa että elämää laajempanakin ilmiönä. Laulujen tekemistä ei ole kavennettu vain kirjoitusprosessin tekniseen kuvaukseen ja hyvä niin.
Mukana ovat Asa, Chisu, Jouni Hynynen, Iisa, Samae Koskinen, Jarkko Martikainen, Olavi Uusivirta, Maija Vilkkumaa sekä A. W. Yrjänä, ja jokaiselle on ilmeisesti annettu hyvin vapaamuotoinen pyyntö käsitellä aihetta omasta kulmastaan.
Ja hyvin soljuu proosa, jossa kirjoittajien omat äänet kuuluvat selkeinä ja persoonallisina. Jos tekstiä on myöhemmin editoitu, se on tehty taiten ja mitä ilmeisimmin alkuperäistä sävyä kunnioittaen.
Muoto vaihtelee hiukan ja sen myötä vaihtelevat myös rönsyjen määrä ja ajatusvirtojen pyörteet. Tämä tekee osaltaan lukemisesta niin antoisaa. Se mikä yhden kirjoittajan tyylissä jollekin kolahtaa, saattaa mennä joltain toiselta lukijalta ohi, mutta kun variaatioita on näin riittävästi, jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle kyllä löytyy runsaasti kiinnostavaa.
Semminkin, kun yhtä yhtenäistä ja kaikkien jakamaa polkua laulujen kirjoittajaksi ei näytä olevan, eikä myöskään lopullinen tekoprosessi noudata orjallista kaavaa.
Sillekin nostan hattua, että näiltä henkilöiltä löytyy silmää käsitellä asiaa sopivasti huumorilla kevennettynä, mutta kukaan kirjoittajista ei koeta ratsastaa hauskuuksilla. Lukija viihtyy, koska asia viihdyttää, ei siksi että tehtäisiin verbaalitemppuja.
Esipuheen mukaan teokseen on tietoisesti pyydetty mukaan nuoremman polven tekijöitä, joista nestorin osa lankeaa A. W. Yrjänälle (s. 1967) ja kuopuksen rooli Olavi Uusivirralle (s. 1983). Kaikilla on kuitenkin jo uraa ja tuotantoa niin pitkältä ajalta, että sanottavaa riittää ja matkalle mahtuu sekä ylä- että alamäkiä.
Miten lauluni syntyvät? -kirjan esipuheen on laatinut Eetu Kauppinen, joka ilmeisesti on myös toimittanut tämän koviin kansiin sidotun laitoksen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran lukuun. Tekijät ja taustaorganisaatio ansaitsevat kunnon aplodit, tämä on antoisa näkökulma ja erinomainen katsaus yhden aikakuden suomalaiseen populaarimusiikkiin.
Suosittelen.
Miten lauluni syntyvät? (Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2017)