Arturia MiniFuse 2 – kotiäänittäjän paras kaveri

|
Image

Arturian MiniFuse-tuoteperhe lupailee kattavaa äänitys- ja sävellysapua pienessä paketissa.

 

MiniFuse 2 on tarkoitettu monipuoliseen äänitystyöskentelyyn, vaikkapa kitararaitojen tallennuksesta podcastien tekoon ja biisien demoiluista säveltämiseen niin kotona kuin tien päälläkin. Aparaatti kuuluu valmistajansa uuteen MiniFuse-sarjaan, jossa numero laitteen nimen perässä indikoi sisääntulojen määrää. MiniFuse on puolestaan osa Arturian maineikasta AudioFuse-sarjaa.

MiniFusea on saatavilla mustana ja valkoisena, testilaitteen edustaessa ensin mainittua tummempaa värimaailmaa.

 

Hyvältä näyttää ja kuulostaa

MiniFuse 2:n etupaneelia hallitsee kuunteluvoimakkuuden tasonsäädin, jonka vieressä välkkyy kuudella ledillä toteutettu tasomittari. Suurehkon Monitor-potikan oikealla puolella on Direct-kytkin äänitettävän signaalin latenssittomaan kuunteluun, sekä kuulokeliitäntä ja sen oma äänenvoimakkuudensäädin.

Image

Monitor Mix -potikalla voidaan sekoittaa suoraa tallennettavaa signaalia ja tietokoneelta kuunneltavaa audiota keskenään. Kuunnella voi pelkästään jompaa kumpaa tai potikalla määritettävää miksausta. Sisääntulevan signaalin voi napsauttaa omalla taustavalaistulla painikkeellaan kuuntelussa monoksi, jolloin se panoroituu keskelle. Kätevää silloin, kun äänittää yhtä yksittäistä raitaa.

Myös äänenvoimakkuuden säätimet on varustettu näppärillä sinisillä ledeillä. Valaistut nupit eivät ole vain pelkkää kosmetiikkaa, sillä niiden ledit reagoivat tulosignaalin voimakkuuteen ja varoittavat yliohjauksesta. Signalointi antaa osviittaa kokonaiskuvasta pelkällä vilkaisulla, eikä laitetta tarvitse hamuilla sokkona pimeimmänkään studion nurkassa.

MiniFuse 2:n molemmat tulokanavat soveltuvat niin mikrofoneille kuin linjasignaalia puskeville audiolaitteille, ja kitaran tai bassoinstrumentin kyseessä ollessa sovitus passataan painokytkimellä.

Lisäksi laitteesta löytyy loopback-toiminto, jonka avulla on mahdollista äänittää tietokoneen ulostuloja esim. podcast- tai tubettamiskäytössä.

Midi-puolella kytkennät hoidetaan perinteiseen tapaan DIN-liittimien kautta. 

Image

Virtansa MiniFuse saa suoraan USB-väylästä ilman tarvetta erilliselle virtalähteelle. Lisäksi laitteen takapaneelista löytyy ylimääräinen USB-A-liitäntä esimerkiksi kontrollerille tai muille USB-laitteille. On kuitenkin hyvä huomioida, että näiden virrantarve saa olla enintään 250 mA.

 

Vakuuttava tuntuma

MiniFusen potikat ja painikkeet tuntuvat käytössä erittäin jämäköiltä ja sinänsä kevyt kotelo hyvin kootulta. Laitteen kestävyyden suhteen ei ainakaan testijakson aikana ehdi herätä minkäänlaisia epäilyksiä. Lisäbonuksena alumiininen mattapinta ei näytä keräämiään jälkiä niin selkeästi kuin käsin jatkuvasti hypisteltävät laitteet yleensä.

Mikä kuitenkin tärkeintä, MiniFuse 2 kuulostaa yhtä hyvältä kuin näyttää. Päälähtöjen ääni on puhdas ja selkeä, ja kuulokkeisiin on annosteltavissa reilusti ääntä. Testissä myös latenssi pysyy hyvin matalana suuremmillakin näytetaajuuksilla.

Teknisesti laite yltää 192 kHz:n näytetaajuuteen ja 24-bittiseen näytteistykseen, ja omaa 110 dB:n dynamiikka-alueen. Kohinaetäisyydeksikin kerrotaan -129 dB. 

Päälähtöjen ääni on puhdas ja selkeä, ja kuulokkeisiin on annosteltavissa reilusti ääntä. Testissä myös latenssi pysyy hyvin matalana suuremmillakin näytetaajuuksilla.

 

Mobiilia käytettävyyttä

MiniFuse 2:lle on oma MiniFuse Control Centre -hallintaohjelmistonsa, jonka mukana seuraa laaja valikoima softaa ja plugareita. Käyttöönotto käy helposti rekisteröitymällä tai kirjautumalla Arturian verkkosivuille ja täyttämällä sekä sarjanumero että lukituksen vapauttava koodi. Molemmat löytyvät laitteen pohjasta.

Lisäohjelmistot tulevat ladattaviksi Control Centren asennuksen yhteydessä. Näihin lukeutuvat analogisia klassikkosynia mallintava Arturian Analog Labin introversio, neljä yhtiön efektiä (Rev Plate-140, Pre 1973 vintage preamp, Delay Tape-201 echo sekä Jun-6 analogue chorus), Native Instruments Guitar Rig LE sekä Ableton Live Lite. Lisäksi tarjolla on kolmen kuukauden kokeilujaksot Splice Creator Planista ja Auto-Tuner Unlimitedistä.

MiniFuse Control Centren kautta hoituvat myös Firm­ware-päivitykset, ja lisäksi sitä voidaan hyödyntää myös instrumenttitulojen valintaan sekä +48 V phantom -virran kytkemiseen. Viimeksimainitut tietenkin onnistuvat suoraan itse laitteestakin. Ohjelmistosta löytyy kuitenkin etupaneelia tarkemmat tasomittarit, joten vaikka Gain-potikat onkin varustettu näppärillä ledeillä, tarkempia lukuja kaipaavat pääsevät hyödyntämään tätäkin ominaisuutta.

MiniFuse 2 vaatii toimiakseen 64-bittisen Mac OS X 10.13- tai Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän. Rautapuolella vaatimuksena on i5-prosessori tai nopeampi ja 4 gigatavua RAMia (+8gb suositeltavaa).

 

Kelpo kamaa

Vaikka markkinoilta löytyy edullisempiakin kaksi kanavaa sisään / kaksi ulos -äänikortteja, MiniFuse 2:n valtti piilee sen hyvissä liitäntämahdollisuuksissa, pienessä koossa ja sulavassa käytettävyydessä. Noin 10 sentin syvyydellään se ei juurikaan vie pöytätilaa, ja yhdessä kannettavan kanssa Mini­Fuse muodostaa todella kevyen ja helposti liikuteltavan äänitysratkaisun.

Laitteen erinomainen äänenlaatu ja sen mukana seuraava varsin laadukas ohjelmistovalikoima petraavat käyttöarvoa entisestään. Kun tähän lisätään vielä midi/IO-tuki ja valmistajan puolelta tuleva viiden vuoden takuu, on MiniFuse 2 erittäin varteenotettava vaihtoehto kaikille kotiäänittäjille ja striimaajille.

 

Arturia MiniFuse 2

USB-äänikortti/audio interface

 

Säädöt ja kytkimet
• tulosignaaleiden taso (gain)
• kuunteluvoimakkuus (monitor)
• kuuntelumiksaus analogitulot / USB-tulo (monitor mix)
• kuulokevoimakkuus
• direct mono tulosignaalin monotukseen
• 48V phantom -virran aktivointi tulokanaville


Liitännät
• kaksi analogituloa, linja /mikrofoni/instrumentti, XLR-combo
• kaksi balansoitua analogilähtöä monitorointiin, 6,3 mm TRS
• kuulokeliitäntä, stereo, 6,3 mm TRS
• midi in ja out, DIN
• USB-C / USB-A

Muuta
• 110 dB dynamiikka-alue
• 129 dB kohinaetäisyys
• näytetaajuus: 192 kHz
• 24-bittinen A/D ja D/A-muunnos
• hintaluokka: 150 €

Lisätiedot: EM Nordic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.