Band-in-a-Box – älykäs säestysohjelma opettaa miltei huomaamatta

|
Image
Kyllä, bändi on laatikossa ja osaava bändi onkin.
Kirjoita soinnut, valitse tyyli ja Band-in-a-Box hoitaa loput.

 

Viime vuosituhannella Band-in-a-Box oli hauska idea, mutta sen midi-muodossa toteutetut säestykset kuulostivat vielä hiukan hassuilta. Nykyversiossa miditkin soivat paljon paremmin ja aivan erinomaisena lisänä ovat oikeiden soittajien soittamat raidat (RealTracks). Esimerkiksi countryn saralla ovat hääränneet sellaiset nimet kuin Brent Mason ja Johnny Hiland

Käyttäjäkunnan tuttavallisesti Biabiksi kutsumaan ohjelmaan on lisätty vuosien kuluessa uusia ominaisuuksia ja nykyisellään ohjelma on oiva apu vaikkapa sävellysideoiden toteuttamiseen, harjoittelukumppaniksi, yhden miehen bändiksi, omiin äänityksiin, musiikin opiskeluun jne.

Kanadalainen PG Music esitteli Band-in-a-Boxin alunperin 1990. Softan luoja on tohtori Peter Gannon, jonka vanhempi veli, jazzkitaristi Oliver, työskenteli firman musiikillisena johtajana aina vuoteen 2008 asti. Taustaa suvussa on muutenkin, sillä veljesten isä Joe Gannon soitti ammattipianistina Dublinissa, kunnes perhe muutti 50-luvun lopulla Winnipegiin.

Ensimmäiset yhdeksän vuotta ohjelma perustui pelkästään mididataan, mutta digitalisoitumisen myötä käyttäjälle avattiin mahdollisuus tallentaa myös laulua tai soittoa suoraan kappaleisiin. Kun Peter 2000-luvun alkupuolella huomasi synteettisten soundien menettävän suosiotaan, PG Music julkaisi ohjelmaan RealDrums-laajennuksen (2006). 

Heti seuraavana vuonna julkaistiin RealTracks. Nyt asialla olivat oikeat soittajat oikeine soittimineen ja raitoja pystyi siirtämään eri tyylilajeihin sekä eri soinnutuksiin, tempoihin tai sävellajeihin. Kymmenessä vuodessa  repertuaaria kartutettiin ahkerasti ja yli 100 sessiosoittajaa esiintyi Band-in-a-Boxissa. 

Muusikot soittavat yleensä tuotostaan ohjelmaan viidessä eri sävellajissa, jonka jälkeen softa kykenee tekemään riittävät päätelmät erilaisiin käyttäjän luomiin tilanteisiin.

Softapäivityksissä mukaan tuli jo hyvin varhaisessa vaiheessa Soloist, jolla saadaan soinnutuksen päälle soolosuorituksia eri artistien tyylin mukaan, kuten vaikkapa jazzin pioneerilta Miles Davisilta tai countryriffien kuninkaalta Johnny Hilandilta. 

Ohjelmasta voi tuoda raidat DAW-ohjelmaan VST-plugarilla joko erikseen tai yhdessä, joten Biabilla voi vaikkapa omin päin työstää tyylikkään demon uudesta biisistä, joka sitten jalostetaan oikean bändin kanssa julkaisukuntoon jossakin VST-plugit huolivassa midi/audiosekvensserissä.

 

Visuaalista iloittelua

Biab on saanut hieman kritiikkiä ulkoisesta olemuksestaan. Sanotaan nyt vaikka, että se on Windows XP -aikakauden tuote. Käyttöliittymä on kokenut hienoisia muutoksia viime vuosina, joskaan ne eivät ole olleet mitenkään dramaattisia, ehkäpä siinä on odotettavissa tulevina vuosina lisää kevyttä viilausta.

Ohjelmasta myydään eri versioita eri kattauksella, luonnollisesti. Pro-versio vaatii muistia 18 Gt, MegaPak 28 Gt, kun taas UltraPak jo 140 Gt (UltraPakissa asennus vaatii vielä ylimääräiset 100 Gt). Erot johtuvat mm. siitä, että esimerkiksi Ultra-Pak -versiossa on jo huomattavasti enemmän RealTrackseja saatavilla.

Jos taloudessa tekee tiukkaa, kuten näin korona-aikana saattaa hyvinkin tehdä, niin voi aloittaa vaikka MegaPak-versiolla ja kun PG Musicilla on tapana tarjota vuoden lopussa huomattavasti halvemmalla päivitystä tuoreempaan versioon, niin voi päivittää vuoden lopulla softan UltraPakiksi, kuten itsekin tein. Näitä myynnissä olevia versioita on enemmänkin, PG Musicin sivustolla on aika kattava luettelo siitä, mitä kaikkea mikäkin versio pitää sisällään. 

UltraPakin asennus netin ylitse vaatii jo mielellään kuidun nopeutta, mutta vaihtoehtoisesti ohjelman voi tilata vaikka USBilla tai DVD:llä. Lisäksi on saatavilla RealBand, jossa ei ole kaikkia Biabin hienouksia, mutta sillä voi mm. tallentaa ja editoida enemmän raitoja.

 

Soinnutus ensin

Yksinkertaisimmillaan kappaleen soinnut voi kirjoittaa tekstinä ohjelman soluihin eli numeroituihin tahtilaatikoihin. Sitten valitaan vain sopiva tyyli, naputellaan otsikkokenttään kappaleen nimi ja voila: Biab hoitaa säestyksen, johon kuuluvat pääasiassa piano, kitara, basso, rummut, jouset ja puhaltimet.

Sointuja voi syöttää myös midikiipparilla, eikä puuha ole sen monimutkaisempaa. Valitaan kursorilla tahdin osa, soitetaan sointu ja painetaan Ctrl + Enter. Tahdin eri osat erotellaan toisistaan pilkulla. 

Normaalitapauksessa pienin aikayksikkö, jolle soinnun voi syöttää, on neljäsosa. Tämä on selkeä puute tällä hetkellä Band In A Boxissa. Asian ympäri on erinäisiä kiertotapoja, mutta suoraan ei voi 4/4-tahtilajiin syöttää sointua kahdeksas- tai kuudestoistaosalle. 

Eri tyylejä säestykseen voi hakea mm. StylePicker-työkalulla, ja tulosten suodatukseen voi käyttää  kategoriaa (esim. genret), tahtilajia tai tempoa, ellei sitten halua hakea mallia jonkun tunnetun kappaleen tai artistin nimellä. Haun voi myös rajata pelkästään mideihin tai vaihtoehtoisesti vain RealTracks-tyyleihin.

Koska eri tyylejä on todella valtavasti, nämä apukeinot ovat oikeasti tarpeen. Onneksi käytettävissä on Suosikit-toiminto (Favorites), johon voi tallennella itselle tärkeimmät tyylit vastaisen varalle. Tässä on muuten aika koukuttava myyntikikka, sillä versiosta riippumatta näkyvät kyllä aivan kaikki tyylit, mutta niistäpä voikin ottaa käyttöönsä vain versioon kuuluvat. Sitten vaan lunastamaan laajempaa pakettia…

 

Image

Kappaleesta saadaan Lead Sheet eli vaikka bändille lappu tuossa tuokiossa joko tulosteena tai sähköisenä.

Ohjelman käyttöopas on aika kattava, joskin tiedon omaksuminen ottaa aikansa, kun ominaisuuksia riittää. Apuna on myös nk. Feature Browser, joka kysymysmerkkiä klikkaamalla listaa useita Biabin ominaisuuksia ja antaa aiheeseen joko pikahelpin tai linkin manuaalin vastaavalle sivulle, ja näyttää myös pikavalinnan ko. ominaisuudelle. Videopainike puolestaan ilmestyy näkyville, mikäli aiheesta löytyy video (yli 80 aiheesta sellainen jo on, ja niitä voi Biabissa hakea myös sanalla ”video”). 

 

Band-in-a-Box 2021 ominaisuudet ja lisäykset

Uuden version myötä ohjelmaan on lisätty 80 ominaisuutta, 202 uutta RealTracksia, kokonaan uusia tyylejä (RealStyles), 19 uutta midisuperraitaa, instrumenttiharjoituksia jne. Kun bonuspaketit huomioidaan, on saatavilla peräti 256 RealTracks- ja RealDrums-nimikettä, yli 100 uutta RealDrums-transkriptiota ja 30 uutta midityyliä. 

Aika kuluukin rattoisasti, kun tutustuttavana on myös 300 uutta RealStyles-tyyliä, jotka käyttävät noita uusia RealTrackseja. Joukosta löytyy mm, fuusiota, smooth jazzia, modernia jazzfunkia a la Jeff Lorber, afrikkalaista nanigoa, kuubalaista cascaraa, poppia dublinilaisittain jne.

Uutta ovat myös editoitavat Utility-raidat, joille voi tallentaa midiä tai audiota. Jos Utility-raita sisältää midiä, se voidaan nuotintaa. Näitä apuraitoja on 16 ja niille voi tuoda Biabin valmiita soittotyylejä tai luoda aivan oman raidan, jonka voi sijoittaa haluamaansa kappaleeseen. 

Tällaisen raidan voi luoda myös ilman Biabia, nekin ohjeet löytyvät verkosta. Ohjelma on tietyllä tavalla yhteisöllinen ja omia tyylejä on myös mahdollista laittaa myyntiin.

Audiopuoli on kohentunut sekin. Koodi on nyt 24-bittistä, epävireisiä nuotteja voi korjata automatiikalla, ja nopeudeltaan nelinkertainen DSP-prosessointi antaa sekä tallennukseen että miksaukseen tukevamman pohjan. Uutta on myös tuki kolmannen osapuolen ohjelmille, jotka jakavat audion useille raidoille.

Itse mikseriäkin on paranneltu, se siirtyy nyt tarvittaessa kätevästi omalle paikalleen sivuun ja samalla sointukartta näytöllä kaventuu. Kanavien mute/solo-tilat voi tallentaa nyt kappaleisiin, audiota voi näyttää millä tahansa raidalla ja audioraidan osia voi kopioida apuraidalle. Plugareiden ohjausta on sitäkin paranneltu, ja niihin on suora pääsy mikseristä.

Image

Iphone toimii myös Biabin kauko-ohjaimena, jolla voi tehdä monia asioita ohjelmassa. Kätevää keikoilla, kun voi seurata sointuja ja rakennetta. Jos ei iPhone ole, Biabiin voi hankkia myös oman kauko-ohjaimensa.   
 

Eikä siinä vielä kaikki: audioharmoniat voi luoda yksittäiselle raidalle, soinnut saa kopioitua tekstimuodossa ja siirrettyä toiseen kappaleeseen tai tekstiin. Lisäksi kaikilla RealDrumseilla on oma RealChart tarkalla rumpunuotinnoksella ja mahdollisuudella trigata rumpusoundeja.

Jos RealTracks sisältää myös RealChartin, sen sisältöä voi tarkastella nuottina, tai katsella tapahtumia vaikka kitaran otelaudalla tai pianon koskettimistolla. Kaikkea löytyy.

Oma lukunsa ovat midisuperraidat, jotka RealTracsien tavoin perustuvat oikean soittajan soittoon. Niitä voi lisätä raidalle tai tyylille, ja soitattaa kuten muitakin midiraitoja valitun tyylin mukaan. Superraidoiksi niitä kutsutaan, koska ne generoidaan eri tavalla kuin tavalliset midiraidat. Siinä missä tavalliset midiraidat monistavat samaa sointukuviota kappaleen eri sointuihin, midi-superraidat välttävät kaavamaisuutta, koska ne perustuvat jonkun oikean muusikon todelliseen soittoon ja sisältävät enemmän tai vähemmän variaatioita.

 

Video mukaan ja videon mukaan

Eräs Biabin hauskimmista ominaisuuksista on mahdollisuus ladata ohjelmaan esimerkiksi netistä poimittu video, jonka ääniraidan Biab sitten muuntaa omaksi audioraidakseen. Toiston aikana videota voi hidastaa jopa puoleen ja audio pysyy silti synkassa videon kanssa. Äänenlaatu hitaammalla tempolla on loistava, parempi kuin useissa muissa ohjelmissa. Audioraitaa voi hidastaa vielä enemmänkin äänenlaadun pysyessä edelleen hyvänä, mutta silloin videon toisto lakkaa. 

Tämä on mainio työkalu soitonopetteluun ja vaikkapa nuotinnosten tekoon. Erityisesti, kun Chord Sheet -ikkunasta voi valita jonkin tietyn alueen, jota mylly luuppaa sitten niin pitkään kuin tarpeen on.

 

Biab harjoittelun tukena

Kappaletta harjoiteltaessa on hyödyllistä, että saa aloittaa riittävän hitaasti ja voi sitten nostaa tempoa pikku hiljaa, esimerkiksi kierros kierrokselta jokaisen läpimenokerran jälkeen. Biabin Woodshed Tempo -asetus on juuri tätä varten. Jos sen arvoksi asettaa esimerkiksi viisi, tempo kasvaa viidellä pykälällä joka kerta, kun valittu alue tai koko kappale on menty läpi. Stop-komennolla toisto pysähtyy ja tempo palautuu takaisin alkuperäiseksi.

Woodshed Tempolle on neljä eri toimintatapaa ja se soveltuu myös pyramidiharjoitteluun. ”Up only” kasvattaa nopeutta koko ajan, kunnes saavutetaan asetettu tavoite, joka voi olla maksimissaan 500. ”Up then down” puolestaan kasvattaa nopeutta maksimiin saakka ja jarruttelee sitten takaisin alkuperäiseen tempoon. ”Up then reset” nostaa tempoa maksimiin saakka ja aloittaa sitten homman alusta. ”Up and stay max” kasvattaa nopeutta valittuun huippuun saakka ja jää sitten jatkamaan sillä.

Image

Kuvan mukaisesti kappaleessa soitetaan Jazz Swing -tyylillä tahdit 1–32 kolmesti läpi tempolla 140,  4/4-tahtilajissa.
Ups, kappale on vielä nimeämättä (Untitled Song).  Sävellajia voidaan toki muuttaa eli transponointi onnistuu.
 

Biab tukee muutenkin soittoharjoittelua. Yksittäisen raidan, vaikkapa basson, voi esimerkiksi mykistää ja treenata sitten walking-bassoa niin pitkään kuin sielu sietää. Tai sitten voi jättää juuri pelkän basson soittelemaan ja harjoitella kitaralla sopivan täyteläistä komppausta näin intiimillä kokoonpanolla. 

Jos taas vaihtaa sointumerkinnät Nashvillen tapaan vain soinnun asteeseen viittaaviksi roomalaisiksi numeroiksi, pääsee hiertämään sointuteoriaa hyppysiinsä soittamalla. Ja transponoimalla saa laajennettua tämänkin harjoitteen vaikutuksia. 

Nuotinlukutaitoakin voi harjoittaa, kun avaa Lead Sheet -painikkeella valitun instrumentin stemman nuotinnoksena ja siitä sitten vain lappua soittamaan. Jos sävelten paikat otelaudalla ovat jääneet vähän hatarammalle, niin Fretboard-työkalulla voi kohentaa sitäkin puolta.

 

Image

Erilaisia harjoitteita löytyy Practice-ikkunasta, jossa useimpien painikkeiden takaa löytyy lisäohjelma, joka ei kuulu Band-in-a-Box-pakettiin. Eli kiva juttu, mutta vaatii lisäinvestointia. Jos ne on asennettu, Practice-ikkuna löytää ne kyllä. 
 

Kaikkiaan Biabissa on todella runsaasti harjoittelua ja oppimista tukevia ominaisuuksia. Mainittakoon tässä vielä Scale Wizard, joka näyttää kuhunkin sointuun sopivan skaalan – loistava apu esimerkiksi jazz-standardien kanssa touhuttaessa.

Myös sointupuolella voi sivistää itseään. Chord Substitution Wizard on hauska toimintoa, joka ehdottaa vaihtoehtoja valittujen tahtien soinnutuksille. Tämä on aivan mainio työkalu, kun haluaa sovittaa jonkun kappaleen soinnutuksen aivan uuteen uskoon, ja samalla tulee opiskeltua sointuteoriaa.

Muitakin taikureita ohjelmassa on. Audio Chord Wizard päättelee soinnut audiosta ja näyttää ne Biabissa. Yleensähän tämän tapaiset automatiikat eivät ole toimineet kovinkaan hyvin, mutta Biabilla lopputulosta voi pitää kyllä aivan kohtuullisena. 

Automatiikkaa Biabissa riittää kyllä muutenkin. Intron luominen tyhjästä onnistuu helposti, ja halutessaan voi soolovuoroja jakaa sopivin tyylievästyksin muillekin soittajille. Näin ohjelma tutustuttaa kuin huomaamatta asioihin, joihin ei ehkä omissa soittokuvioissa muuten törmäisi. 

 

Tulevaisuuden ajatelmia

Band-in-a-Box on todella laaja kokonaisuus. Ohjelmassa voisi kenties olla oppimiskäyrää ajatellen joku Basic ja Advanced Mode helpottamaan aloittelijaa omaksumaan ensin perusjutut. Erikseen toimitettava RealBand saa taas ajattelemaan, että pitäisiko kuitenkin kaikki olla samassa ohjelmassa vai onko sittenkin helpompaa pitää tuo DAW-ajattelu omanaan.

Käyttöliittymä on monelle kriittinen piste – onko siinä kerralla vähän liikaakin näkyvillä? Toisaalta nytkin pystyy jo hieman rajoittamaan näyttöä, mutta tässä voisi olla kehittämisen varaa vieläkin. Eräs mielenkiintoinen ajatus toteutettavaksi olisi jonkunlainen perkussiotyökalu. Itse olen nyt käyttänyt Toon-trackia apuna.

Helppien eteen on jo tehty aika paljon hommia, mutta edelleen riittää kehitettävää. Ja vaikka tyylejä riittääkin hurumycke, niin freesimpää otetta voisi hakea keskustelemalla ammattimuusikoiden kanssa hieman lisää. Toivoisin myös jatkossa mahdollisuuden syöttää 4/4 -tahtilajiin neljäsosaa pienempiä aikayksiköitä ilman kiertotapoja. 

Kaiken kaikkiaan Biab on loistava työkalu, jota ainakin itse suosittelen kokeilemaan. Se on aivan erityisen ansiokas harjoittelukumppani sekä oiva väline biisien sovittamiseen ja tallentamiseen. Myös opetuskäyttöön ohjelma on arvokas lisä. 

Tässä jutussa ei ollut mahdollisuutta käydä kaikkia ominaisuuksia läpi, koska niitä on niin paljon, eikä ole tarkoitus kirjoittaa manuaalia uusiksi, joten tässä maistiaiset ja loput herkut nautiskellaan kotona.

 

 

Band-in-a-Box

Älykäs säestysohjelma

• Biab 2021 julkaistu Windows-alustalle
• Biab 2020 Mac-tietokoneille
• tyylilajin mukaisia taustoja midi- ja audioraitoina
• Hinnat PG Musicin verkkosivustolla alkaen 129 Kanadan dollaria

Lisätiedot: PG Music

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.