Bose S1 Pro – asentohoitoa äänelle

|
Image

Ääni on hifiä, mutta toiminta lähes scifiä. Aktiivikaiuttimen sisällä on nyt kiihtyvyysanturi, joka tunnistaa kaiuttimen asennon ja määrittelee sen perusteella perusekvalisoinnin. Näin neutraloidaan kaiuttimen alla olevan pinnan heijastusten aiheuttama bassokorostus, ja tunnistaapa S1 Pro myös asemointinsa kaiutintelineeseen. Etevää on nykyaika.

 

S1Pro on muutenkin tehty niin helpoksi kuin suinkin. Peruskanavia on kaksi ja kumpikin niistä sopii suoraan mikrofoni- tai instrumenttikäyttöön. Kummassakin kanavassa voi valita kolmiasentoisella kytkimellä ns. neutraalin vahvistuksen sijaan laululle tai kitaralle mallatun ToneMatch-esi-ekvalisoinnin, jonka lisäksi kanavissa on omat basso- ja diskanttisäätimensä.

Phantom-syöttöä ei ole, joten kondensaattorimikrofoneille tai aktiivisille DI-bokseille on järjestettävä virtaa erikseen.
Varsin mukavalta kuulostava kaiku sen sijaan löytyy ja sitä voi annostella kummallekin kanavalle itsenäisesti.

 

Image


Kolmas kanava on ulkoiselle ohjelmalähteelle, joko analogisesti piuhalla kytkettäväksi tai Bluetoothilla langattomasti operoitavaksi.

Kun kaikki säädöt ovat takapaneelissa fyysisinä namikoina ja käyttötilanteen mukainen perusekvalisointi hoituu automatiikalla, ei erilliselle kontrolliapplikaatiolle jää juurikaan tarvetta. Android- ja iOS-laitteissa toimivalla Bosen Connect-sovelmalla voi kuitenkin määrittää Bluetooth-siirron monofoniseksi (käytössä yksi S1 Pro, johon olemmat stereokanavat summataan) tai stereofoniseksi (yksi S1 Pro vasemmalle kanavalle, toinen S1 Pro oikealle kanavalle).

Järjestelmää voi myös laajentaa ketjuttamalla useampia yksiköitä peräkkäin analogisella välijohdolla.

 

Siellä minne sähkö ei kulje

Pienelle PA-kaiuttimelle on monenlaista käyttöä ja usein tilanteita, joissa verkkovirtaa ei ole lähellä tai ollenkaan. Alkujaan S1 Pron akku nimettiin lisävarusteeksi, mutta käytännössä se on niin oleellinen osa konseptia että useimmissa kaupoissa paketti on hinnoiteltu akkuineen.
Soittoaikaa ladattavalla litiumioniakulla luvataan pisimmillään peräti 11 tuntia.

Image


Moninaiset käyttötavat on huomioitu myös muotoilussa. Kotelon voi pystyasennossa kallistaa takaviistoon, sen voi kääntää kyljelleen kulmamonitoriksi ja pohjalevyssä on kuppi 35 mm:n salkoa varten.
Kantokahva on integroitu muovikotelon yläpäätyyn ja kun painoa on jotakuinkin seitsemän kiloa, liikkuu S1 Pro vaivattomasti mukana, vaikka toisessa kädessä olisi kitaralaukku tai muu kantamus. Topattu ja tyköistuva selkäreppukin löytyy erikseen lisävarusteena.


Mitalisijassa kiinni

Bose S1 Pro on pätevä ratkaisu pieniin äänentoistotarpeisiin. Se ei kilpaile L1:n kanssa, vaan yhtä painoluokkaa kevyemmässä sarjassa. Ja siellä sillä on avuinaan näppärän koon lisäksi fiksut ja helpot perustoiminnot, ulkomittoihin nähden reippaanpuoleiset äänivarat, erittäin miellyttävä soundi ja hännänhuippuna akkukäyttöisyys verkkosähkön vaihtoehtona.
Näillä eväillä sen pitäisi pärjätä komeasti, etenkin kun hintalapun lukemakin on varsin maltillinen.

 

Bose S1 Pro

Pienikokoinen aktiivi-PA

 

• toistoalue 62–17 000 Hz
• maksimiäänenpaine 103 dB SPL (109 dB SPL hetkellisesti)
• säteilykulma 120° × 50°
• kolme 2,25" kartioelementtiä (diskantti)
• 6" kartioelementti (basso)
• paino: 7,1 kg
• hintaluokka alle 600 euroa (sis. akun)

Lisätiedot: F-Pro Esitystekniikka

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.