DPA d:vice – mobiilista työkaluksi

|
Image

Kännykän käyttö promovideon tai julkaisukelpoisen äänitallenteen tekoon saattaa kompastua kehnoon audiolaatuun. DPA tarjoaa lääkkeeksi omaa etuvahvistintaan.

Tanskalaisvalmistajan miniatyyrimikrofonit ovat yleisesti käytössä niin teattereissa kuin ääni- ja kuvatuotannoissakin kentällä. Usein mikrofoni liitetään silloin langattoman taskulähettimeen, josta signaalipolku jatkaa edelleen ammattiluokan värkeillä. 

Kun bändin pr-vastaava haluaa tehdä lämpiöstä some-videon ennen keikkaa tai uutistoimittaja lähtee juttukeikalle yksin, riittäisi kelpo mikrofonin liittäminen suoraan mobiiliin, jos vain liitinmalli olisi sopiva ja mobiilin mikrofonivahvistin kyllin laadukas. Niks ja naks, eivät ole.

Puuttuva linkki on DPAn kaksikanavainen d:vice-mikrofonivahvistin, joka liitetään USB-johdolla iOS-mobiiliin (myös Mac- ja pc-tietokone käyvät). Vahvistinkanavien säädöt ja asetukset hoidetaan DPAn omalla applikaatiolla, jonka lataaminen App-storesta ei maksa mitään.

Käyttövirtaa tämä 60 gramman painoinen kiekko tarvitsee alle 100 milliampeeria ja sen se imaisee USB-väylästä. Mikrofoneille on varattu kaksi MicroDot-liitäntää, joiden kautta ne puolestaan saavat sitten myös oman phantom-virtansa. Laitteen kanssa sopivat suoraan käytettäväksi DPAn oman Miniature-sarjan lisäksi d:screet-, d:vote Instrument- ja d:fine Headset -mikrofonit.

Stereotallennuksen ohessa mikrofoneja voi käyttää kahden erillisen kanavan tai yhdellä mikrofonilla tapahtuvaan monotaltiointiin, jolloin sekä gain-säädöt että bassoleikkurin asetuksen voi tehdä itsenäisesti. Applikaatioon voi tallentaa neljä erilaista asetuskokonaisuutta valmiiksi odottamaan seuraavaa samanlaista tallennustilannetta. 

 

Image

 

Applikaation applikaatio

Itse tallennus ei tapahdu DPAn omalla applikaatiolla vaan siihen käytetään jotakin toista ohjelmaa,  jonka ominaisuudet sitten vastaavat jatkojalostuksen tarpeita. Etuvahvistin keskustelee kyllä sujuvasti jopa iOS-järjestelmän mukana tulevan sanelimen kanssa, mutta mitään lisäetua se ei sen kanssa tuo. Niin ikään järjestelmään kuuluvan kamerasovelluksen videotallennukseen DPAn mikrofonit d:vicen kautta vahvistettuina antavat kyllä huiman parannuksen mobiilaitteen sisäiseen mikrofoniin verrattuna, ja täysimääräisesti d:viceä pääsee hyödyntämään ammattitason video/audio-applikaatioilla.

Pyöreä kiekko on esineenä viehkeä, mutta sen käytännöllisyys on vähän tilanteesta kiinni. Rauhallisessa haastattelutilanteessa d:vicen ja mobiililaitteen saa vaikka keskustelijoiden väliin pöydälle nätisti, mutta liikkuva kamerakäyttö tuottaa pulmansa. Jos kännykkää käyttää omakuvatikun päähän kiinnitettynä videokamerana, pitää d:vicelle kehittää joku pidike joko puhelimen taustapuolelle tai kepin varteen, ettei USB-kaapelin päässä roikkuva vahvistin heilauttele keppiä sinne tänne selostajan tallustaessa kulisseista tapahtumien keskipisteeseen. Kiinnikkeen kehittely lienee vain pieni pulma, on audion vuoksi maailmassa nähty verrattomasti suurempaakin vaivaa. Hintaa d:vicellä on melkoisesti, mutta kyseessä onkin ammattinormit täyttävä audiolaite, eikä tavaratalon USB-tarvikevalikoiman kikotin.

 

DPA d:vice

Mikrofonivahvistin

• kaksi kanavaa
• MicroDot-tuloliitäntä mikrofoneille
• liitetään iOS-laitteseen tai tietokoneeseen USB:llä
• yhteensopiva myös Mac- ja pc-tietokoneiden kanssa
• hallintaan oma applikaatio
• tallennus kolmannen osapuolen ohjelmaan
(video ja/tai audio)
• hintaluokka noin 600 euroa

Lisätiedot: Bright Sales & Installation

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.