EV ELX200 – aktiivina enemmän

Teksti: Lauri Paloposki

Kokoäänialueen aktiivikaiutin muuntuu PA:n yläkerraksi, kun sen alle kytketään sopiva suppanen. Monitoriksi se käy kyljelleen aseteltuna, tai miksei bassokaapin tuella myös sidefilliksi. Käyttötapoja piisaa ja systeemiä voi skaalata tilanteen mukaan.

 


Testikokoonpanoon kuuluivat kymppituumaisella kartiolla ja yhden tuuman titaanikalvoisella kompressiodriverilla kalustettu ELX200-10P-yläkaappi sekä 12-tuumaisella elementillä ladattu ELX-12SP-bassokaappi.

Yläkaapin kotelo on polypropyleeniä, kevyttä ja kulutusta kestävää muovia, joka saadaan jäykistettyä jämäkäksi kokonaisuudeksi ulkopinnassa näkyvien harjanteiden ja sisäpuolelle kätkeyty-vien rakenteiden avulla. Painoa ELX200-10P:llä on 13,5 kiloa ja sen nostelu kahdesta koteloon integroidusta, sopivan tahkeapintaisesta kahvasta käy kätevästi.

Kaiutintelineelle on pohjassa asianmukainen kuppi, ja ripustusta varten ELX200-10P on varustettu kolmella M10-kierteellä, joihin ruuvattavilla silmukkapulteilla kaiuttimen saa turvallisesti roikkumaan ja kallistettua oikeaan kulmaan. Nämä kaiut-timet on kuitenkin tarkoitettu ripustettaviksi yksittäin, turvallisuuden vuoksi niistä ei saa muodostaa toinen toiseensa kiinnitettyä nippua.

Bassokaapin kotelo on EV:n omalla karhealla kestopinnalla päällystettyä vantteraa 15-millistä vaneria. Alle 20 kilon paino, pienehkö koko ja isollekin kouralle kunnollisen otteen tarjoavat kylkikahvat takaavat sen, että tämän suppasen liikuttelu sujuu yksinkin. Kaapin kansilevyyn upotettu metallilaippa kaiutintolpalle sopivine kierteineen tekee lattialle kasattavan setin kokoamisesta nopeata ja vaivatonta.

ELX-sarjan kaiuttimien suojana ovat asialliset teräsverkot, joiden sisäpuolella on kiinni vielä tiheämmällä lävistyksellä pölyä ja roskaa suodattava muovi-verkko.

D-luokan vahvistimet selittävät osaltaan kaiutinten keveyttä – painoeroa vastaavaan passiiviseen malliin on mitättömät sata grammaa. Teholuokaksi sekä basso- että yläkaapin vahvistimille ilmoitetaan 1200 wattia, tarkempia erittelyitä valmistaja ei kerro.

 

Prosessorin ohjannassa

Sekä bassokaapissa että yläkerralla on omat DSP-prosessorinsa, ja kummassakin parametrit on jaettu selkeästi.

Alkuun valitaan perussointi käyttötilanteen mukaan. Vaihtoehdoista Live on lähinnä neutraalia ja tarkoitettu elävän musiikin toistamiseen, Music puolestaan kevyesti taajuusalueen laitoja korostavana sopii taustamusiikin soittoon. Elektronisen musiikin toistamiseen tarkoitettu Club vie tehostukset äärimmilleen, kun taas bassokaistaa vaimentava Speech on optimoitu nimensä mukaisesti puhekäyttöön. Viimeksi mainittua lukuunottamatta nämä samat asetukset löytyvät sekä basso- että yläkaapin prosessoreista.

ELX200-10P:n kohdalla käyttäjälle annetaan vielä toinenkin satsi perussointia muovaavia valintoja, joilla huomioidaan kaiuttimen asemoinnin vaikutus bassorekisterin toistoon. Ripustettaessa pieni lisävahvistus saattaa olla paikallaan, telineelle nostettaessa valitaan oma sovituksensa ja mikäli kaiutin asetetaan lattialle kulmamonitoriksi, napsautetaan bassokaistaa vaimentava asetus päälle etteivät lattiasta heijastuvat matalat taajuudet turhaan puurouta sointia.

Prosessoreissa on huomioitu lisäksi kaiutinkokoonpanon muuntelu. Bassokaapissa on ylärajataajuuden valinta neljällä eri taajuuslukemalla (80, 100, 120 tai 150 Hz) ja lisäksi valmis sovitus neljälle EV:n omalle yläkaapille. Yläkaapissa on samat taajuusperusteiset valinnat toiston alarajalle, mutta lisäksi sovitus kuudelle EV:n eri sub-bass-kaiutinmallille.

Yleissoundin säätöön on erikseen kolmialueinen eq kiintein vaikutustaajuuksin (60 Hz, 1,8 kHz ja 6 kHz). Korostusta löytyy jokaisella kaistalla kuuden desibelin vahvistukseen saakka, vaimennusta saa enimmillään 12 desibeliä per kaista. Säätimet toimivat yhden desibelin portain. Käytännössä eq on kyllin tehokas, mutta samalla miellyttävän loiva.

DSP:llä on myös muita tehtäviä. Jokaisessa tulokanavassa on oma limitterinsä, joiden toiminnasta kertova led löytyy kaiuttimen etuverkon suojista, aivan EV:n nimikyltin alta. Jos limitterin aktiivisuutta ei halua kaikille näyttää, voi ledin myös kytkeä pois.

 

Etäohjausta applikaatiolla

ELX-sarjan kaiuttimia voi säätää myös Electro-Voicen Quick-Smart Mobile -applikaatiolla, mobiililaitetta ja Bluetooth-yhteyttä käyttäen. Applikaatio on ilmainen ja se toimii sekä Android- että iOS-laitteissa. Sovelman toiminnot on rajattu systeemin perushallintaan, eikä esimerkiksi taustamusiikin soitto Bluetoothin välityksellä kuulu tällä kerralla speksiin.

 

 

Käyttö on varsin intuitiivista. Applikaatio etsii ja listaa pyydettäessä lähistöllä olevia kaiuttimia, kunhan käyttäjä on muistanut aktivoida niiden Bluetooth-valmiuden. Listalle ilmestyvistä voi sitten poimia haluamansa, ja kaiuttimista voi myös muodostaa ryhmiä, joita hallitaan keskitetysti.

Toistotyypin valinnan lisäksi applikaatiolla pääsee käsiksi kolmialueiseen ekvalisaattoriin, bassoleikkuriin ja päävoimakkuuteen. Lisäksi applikaation omista asetuksista voi erikseen kytkeä päälle tulosignaaleiden klippauksesta ja/tai limitterin toiminnasta kertovat varoitukset.

 

Kypsää satoa

Kun jokin laitetyyppi saavuttaa yleisessä kehityksessään tietyn vaiheen, alkavat ominaisuudet ja toiminnot valmistajasta riippumatta vakiintua. Muodostuu eräänlainen käytännön standardi, jota noudatetaan pienin, mutta toisinaan hyvinkin merkityksellisin poikkeuksin. Näin on myös ELX-sarjassa, johon Electro-Voice on koonnut onnistuneen lajitelman käytännöllisiä ja toimensa mallikkasti hoitavia ominaisuuksia.

 

 

Nyt kokeiltu 12-tuumaisen suppasen ja kymppituumaisen yläkerran yhdistelmä osoittautui napakasti soivaksi ja varsin äänekkääksi systeemiksi, jolla keikat pikkukuppiloissa ja klubi-illoissa hoituvat mainiosti. Jos genre on raskaampi ja salit suurempia, katse kääntyy malliston tanakampiin versioihin, 15-tuumaiseen sub-bass-malliin ja 12-tuumaisella ryyditettyyn yläkerran kaappiin. Tällaisena farmariauton takakonttiin mahtuvana kattauksena setti on kuitenkin kompakti ja soundiltaan asiallinen ratkaisu niin treenikämpän äänentoistoon kuin keikkailuunkin.
 

Electro-Voice ELX 

Aktiivinen PA-kaiutinsarja

ELX200-10P
• 10" kartio ja 1" kompressiodriver
• torven avautumiskulma 9° x 60°
• jakotaajuus 1,8 kHz
• toistoalue 59 – 18 000 Hz (-3 dB)
• toistoalue 53 – 20 000 Hz (-10 dB)
• maksimiäänenpaine 130 dB SPL (@1m, pink noise)
• paino 13,5 kg
• mitat 531 × 330 × 319 (mm, k × l × s)
• hintaluokka: 590 euroa

ELX-12SP
• 12" kartioelementti
• toistoalue 49 – 135 Hz (-3 dB)
• toistoalue 41 – 165 Hz (-10 dB)
• maksimiäänenpaine 129 dB SPL (@1m, pink noise)
• paino 19,1 kg
• mitat 397 × 445 × 457 (mm, k × l × s)
• hintaluokka: 670 euroa

Lisätiedot: Profitron

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.

 

 

21.05.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy