JBL 306P MkII – paluu perusasioiden äärelle

Nyt ei oteta digiloikkaa, vaan asetellaan koko paino vakaasti perinteisen analogitekniikan varaan.


Kuuden ja puolen tuuman bassokartiolla ja tuuman diskantti-elementillä ladattu JBL 306P MkII ei ole mikään tietokoneen pikku kylkiäinen vaan kunnon tarkkaamokaiutin, jonka äänivarat riittävät yhden ihmisen työpistettä isommalle alalle. Tätä tukee myös laaja ”sweet spot” eli se alue, jossa kuuntelu käy vaivatta päinsä soundin säilyessä leimallisesti samana ja stereokuvan hallittuna. Erinomaista erityisesti silloin, kun äänittäjä myös soittaa itse. Keilassa pysytään, vaikka pää kääntyy sivulle ja väliin kurotellaan syrjemmälle. Kitarointi seisaaltaankaan ei nosta korvia katveeseen, kunhan on tilaa astua askel tai puolitoista istuinpaikkaa taaemmas. Etulaitaan muotoiltu aalto-ohjain vaikuttaakin oikein onnistuneelta.

Sovitus kuunteluympäristöön hoidetaan kahdella 306P MkII:n takalaitaan upotetulla minikytkimellä. Boundary Eq:lla loivennetaan tarvittaessa lähipintojen aiheuttamaa bassokorostusta vaimentamalla alle 50 Hz:n bassoaluetta 1,5 tai 3 desibeliä. HF Trim puolestaan tarjoaa ”suoran” diskanttitoiston vaihtoehdoiksi kahden desibelin vaimennuksen tai saman suuruisen korostuksen.

 

 

Kytkentä äänilähteeseen hoidetaan XLR- tai plugijohdolla, molemmissa tapauksissa liitäntä on balansoitu ja nimellinen signaalitason sovitus valitaan kytkimellä (-10 dBV / -4 dBu).

 

Tuttua soundia

Monitorikaiuttimen tehtävänä on tarjota luotettava ja tarkka kuva kulloinkin työstettävästä äänimateriaalista. Eri valmistajilla tuntuu silti olevan omia mieltymyksiään äänensävyn suhteen. JBL:n kaiuttimiin liitän samantapaisen määreen kuin Paisteen symbaaleihin ja paremman kielikuvan puuttuessa sanailen näin: kummankaan ylärekisteri ei sihise vaan se kahisee lehtevästi ja mukavan rapsakasti.

Tämä pätee myös 306P MkII:n sointiin joka on miellyttävän avara, hallittu ja selkeä alabassoista toistokaistan huipulle asti. Alabassosta voi todella puhua kaiuttimen koosta huolimatta, sillä toisto ulottuu 47 Hz:n rajaan kolmen desibelin poikkeaman puitteissa, ja aina 39 hertsiin asti, jos sallitaan 10 dB:n vaimentuma alimmalle pätkälle. Matalat rumputöminät välittyvät hyvin ja bassostemmojen alimmistakin sävelistä saa täsmällisen käsityksen vaikka mistään jytistelykaiuttimista ei toki puhutakaan.

Yläbasson ja alemman keskialueen rajavyöhykkeellä sointi on napakka ja täsmällinen, luonteeltaan ytimekäs. Jopa siinä määrin, että akustisten soitinten pehmeät koppahuminat jäävät hieman taka-alalle ja hallitsevaksi nousee alakielten kuivakan täsmällinen klangi. Lauluääni puolestaan ryhdistyy hieman todellisuutta jämäkämmäksi. Tämä piirre on syytä tiedostaa miksatessa, ettei valmis tuotos jää tarpeettoman muhevaksi.

Muutoin kokonaisuus rakentuu oikein luotettavasti. Perusbalanssi, panoroinnit ja tilojen käytön suuntaviivat löytyvät vaivattomasti ja lopputulosta kelpaa kuunnella muuallakin. Kun tajuaa missä hintaluokassa JBL tähän pystyy, voikin kouraista hatun päästään. Erinomaista työtä.

 

JBL 306P MkII

Aktiivinen tarkkailukaiutin

• 2-tieratkaisu, refleksikotelo
• 6,5" bassoelementti
• 1" diskantti
• toistoalue 47 Hz – 20 kHz (+/- 3 dB)
• jakotaajuus 1425 Hz
• D-luokan vahvistimet 56 W + 56 W
• Boundary EQ bassotoiston säätöön 
(0 /-1,5 / -3, dB) @50 Hz
• HF Trim diskanttitoiston säätöön (-2 / 0 / +2, dB)
• voimakkuudensäätö
• automaattinen virransäästötila
• balansoidut tulot (XLR ja 6,3 TRS-jakki) 
-10 dBV / +4 dBu
• hintaluokka: n. 270 euroa / kpl

Lisätiedot: Soundtools

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2018. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.

 

08.02.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy