Mackie FreePlay Live – soittoa missä vain

|
Image

Kaksi kanavaa mikrofoni- tai instrumentti-käyttöön, kolmas jollekin mobiilille musiikki-soittimelle – siinä on omalla pienoismikserillä varustetulle nykyajan aktiivikaiuttimelle tutun oloinen perusresepti, jota Mackie on entrannut omaan tyyliinsä.

 

Kooltaan erittäin näppärä ja vain neljä kiloa painava Free-Play Live on ladattu yhdellä 6,5-tuumaisella kartioelementillä ja kahdella diskantti-tweeterillä. Verkkovirran puuttuessa Freeplay Live toimii omalla litiumioni-akullaan, jolla valmistaja lupaa musisointiaikaa pisimmillään jopa 15 tuntia ennen uutta latausta.

Puhtaasti analogisia tuloja on kaksi ja ne molemmat käyvät niin mikrofoneille kuin instrumenteillekin. Kolmas tulokanava on stereofoniselle musiikkisoittimelle, jonka voi kytkeä Free-Playn takalevyn minijakkiin analogijohdolla tai Bluetooth-yhteyttä käyttäen langattomasti.

Langattomuus on avainsana muutenkin, sillä kansilevyn namikat on rajattu minimiin ja piilotettu joustavan muovipinnan alle samaan tapaan kuin kuntosalilaitteissa. Näillä jämäkän tuntuisilla painonäppäimillä voi valita Freeplayn yleissoinniksi hymykäyräksi ekvalisoidun Musicin tai loivasti bassoiltaan vaimennetun ja preesensaluetta tukevan Liven. Kummankin kanavan voimakkuuden voi myös säätää kansilevyn painikkeilla, samoin kaiun voi kytkeä pois ja päälle kanavakohtaisesti.

Kaiken tuon voi hoitaa myös Android- ja iOS-mobiileissa toimivalla Connect-applikaatiolla, jolla pääsee lisäksi kontrolloimaan master-volumea, säätämään kanavien kolmialueisia ekvalisaattoreita ja justeeraaman kaiun voimakkuuksia kanavakohtaisesti.

Ekvalisaattorin kaistat on lukittu ennalta varsin järkeville taajuuksille (250 Hz / 1 kHz / 2 kHz) ja säätövaraa on kullakin kaistalla +/-10 desibelin verran. Puhelimen pienellä näytöllä ekvalisoiminen on volume-asetusten tapaan hitusen suurpiirteistä, mutta kyllä sekin luonnistuu. Jos menee männikköön, niin korjaimen saa näppärästi palautettua suoraksi täppäämällä kahdesti niitä pallukoita, joita on tullut sörkkineeksi.

Freeplayn pohjassa olevan koloon mahtuu halkaisijaltaan alle 17-millinen telineputki tai kaiuttimen mukana toimitettava soviteholkki, jonka toisessa päässä on jenkkien mitoituksella olevaan mikrofonitelineeseen sopiva kierre. Mikkiadaptereista tutulla sovitteella sen saa sitten sopimaan myös eurooppalaiseen telinestandardiin.

 

Jamit käyntiin!

Kyllä Mackie nämä jutut osaa. FreePlayn soundi on miellyttävä ja esimerkiksi akustisen kitaran kytkentä suoraan kanavaan on sellaisenaan käypää käyttökamaa. Passiivisella K&K-mikityksellä varusteltu kitarani kaipasi kuitenkin erillisen etuasteen nostamaan signaalitasoa FreePlaylle mentäessä, muutoin soundin oivallisuus jäi osapuilleen kotisoiton voluumeille. Etuasteen kera ääntä irtosikin sitten jo aivan julmetusti.

Kalustomielessä trubaduureilla on kissan päivät, sillä näinä aikoina kerätään kypsiä hedelmiä useamman eri tekniikanalan kehityksestä. Nykyaikaiset D-luokan vahvistimet ovat kevyitä, tehokkaita ja pieniä. Uuden polven akuissa taas riittää kapasiteettia syöttää vahvistimille virtaa, jolla soitto soi kyllin lujaa ja tarpeeksi pitkään. Ja mikäli yksi kaiutin ei riitä, voi systeemin tuplata yksinkertaisesti linkittämällä. Äänenlaatu on kelpoinen ja kaiken kukkuraksi digitekniikka avaa mahdollisuuden etäohjaukseen ja musiikin langattomaan toistamiseen mobiililaitteelta. Se tekee keikkailusta kätevämpää ja antaa myös kuulijalle enemmän, win-win.

Mackie FreePlay

Aktiivikaiutin dsp-prosessoinnilla

• kaksi kanavaa mikrofoni/instrumenttikäyttöön
• yksi stereokanava analogi/Bluetooth-käyttöön
• 6,5" bassokartio
• kaksi diskanttitweeteriä
• toistoalue 60 Hz – 20 000 Hz (-10 dB) / 
77 Hz – 20 000 Hz (-10 dB)
• maksimiäänenpaine 115 dB
• etäohjaus FreePlay-applikaatiolla, Android ja iOs
• hintaluokka n. 400 e

Lisätiedot: Soundtools

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.