Nayteikkuna

Neutrik Xirium Pro – kertaluokkaa järeämpi

Langattomuus on audion siirrossa kätevä ratkaisu silloin, kun kaapelointi on hankalaa esimerkiksi tapahtumapaikan rakenteiden, 
reitille osuvien yleisöalueiden tai tiiviin aikataulun vuoksi. Kunhan ääni on myös laadultaan hyvää ja yhteys luotettava.

Helppokäyttöinen Xirium Pro vastaa tähän huutoon digitaalisesti, monona tai stereona ja erittäin vähäisellä latenssilla. Järjestelmä toimii lupavapaalla RF-alueella.

Pienimmillään Xirium Pro -järjestelmään tarvitaan kaksi runkoyksikköä, TX-lähetin ja RX-vastaanotin. Kumpaankin runkoon on tarjolla kolme vaihtoehtoista moduulia, joista yksi on analogisin liitännöin ja kaksi muuta erilaisin digitaaliliitännöin.

 

 

Analogiset tulot ja lähdöt ovat aina balansoituja ja tarkoitettu linjatason signaalille, kun taas digitaaliset vaihtoehdot ovat AES/EBU- tai Dante-normin mukaisia.

 

 

Tarvittaessa lähettimen toimintaa voi myös tukea yhdellä toistimella (repeater), joka lähettää signaalin eteenpäin.

Järjestelmää voi laajentaa myös lisäämällä vastaanottopisteitä, sillä ilmaan lennätettyä signaalia voi luonnollisestikin kuunnella kuinka monella vastaanottimella tahansa, joten vaikkapa montun pohjalta toimitettavaa mäkikotkan haastattelua ei tarvitse jakaa kisakatsomon PA:lle, valtakunnan televisioyhtiölle ja paikallisradion lähetysautolle erillisellä splitterillä vaan niille voi järjestää oman vastaanottimensa.

Aiemmista malleista poiketen Xirium Pro ei tarvitse erillistä räkkilaitetta keskusyksiköksi vaan siirtoketjun lenkit viestivät suoraan keskenään. Järjestelmän latenssi on pisimmillään silloin, kun sekä tulo että lähtöpäässä on analogiset liitynnät ja signaali kulkee sekä A/D- että D/A-muunnoksen läpi. Aikaa läpikulkuun kuluu silloin 3,6 millisekuntia.

Kokeiltavana olleessa Xirium Pro -setissä oli kolme runkoyksikköä. Siirtoketjun alkupäässä kokeiltiin analogituloilla kalustettua lähetinmoduulia, välietappina ketjussa oli linkkiasema eli toistin ja loppupäässä analogilähdöillä ladattu vastaanotin.

 

Kahden kerroksen viestintää

Jokaisessa rungossa on kaksi erillistä antennia, sillä järjestelmän kontrollointi ja varsinainen audio kulkevat omia reittejään ja eri taajuusalueilla.

Xirium-systeemiä hallinnoidaan langattomasti ottamalla iOS-tabletilta yhteys joko suoraan jokaiseen yksittäiseen laitteeseen vuoron perään tai kytkeytymällä yhteisen langattoman verkon kautta systeemin kaikkiin yksiköihin samanaikaisesti. Jälkimmäiseen voi käyttää tapahtumapaikalla jo olemassaolevaa paikallista 2,4 gigan alueella toimivaa WiFi-verkkoa, tai sitten Xiriumin käyttöä varten voi hankkia Wlan-purkin, jolla tarvittava paikallisverkko luodaan.

Audion siirto puolestaan tapahtuu hallinnoinnista täysin erillään – niin ikään lupavapaalla, mutta ylemmällä 5,4 gigan alueella, josta Xirium Pro varaa itselleen oman kanavansa. Se ei lomittele tilanteen mukaan kanavalta toiselle tai käytä varataajuutta väistelyyn vaan suojelee omaa viestiliikennettään torppaamalla tunkeutujat.

Hallinnointiin on oma applikaationsa, jonka voi ladata ilmaiseksi Appstoresta. Sovelma on erittäin selkeä ja helppokäyttöinen. Tyhjältä pöydältä liikkeelle lähdettäessä applikaation Connection Setup Wizard -toiminto taluttaa käyttäjän perille ja verkon sommittelu sujuu joutuisasti. Luonnollisestikin järjestelmän asetukset ovat suojassa salasanan takana.

Applikaatiosta on iloa käytönkin aikana, sillä se monitoroi radiosignaalin voimakkuuksia ja ilmaisee myös akkujen varaustilanteen. Kun systeemi on viritetty, ei hallinnointisovellusta tai sen käyttämää WiFi-verkkoa tarvitse pitää välttämättä päällä, sillä Xirium jatkaa audion siirtoa itsenäisesti niillä asetuksilla jotka sille käyttöönoton yhteydessä määritettiin. Laitteisto myös muistaa edellisen käyttökerran asetukset, joten käyntiin päästään sujuvasti vaikka pelit olisi sammutettu esimerkiksi yön ajaksi.

Mekaaniselta toteutukseltaan Xirium Pro:n runkoyksiköt ovat jämerää metallitavaraa, ja asennukseen on tarjolla yhtä jämeriä Manfrotton Super Clamp -leukoja, jolla saa pitävän otteen niin pyöreästä kuin neliskanttisestakin putkesta. Leuka aukeaa sen verran, että se nielee ranteenvahvuisen kohteen ja kumipintojen ansiosta se tarraa tiukasti myös vaikka hyllylevyn reunaan tai ovenpieleen.

Ripustuksen varmistus turvavaijerilla käy sekin helposti, kiitos runkoon kiinnitetyn jämäkän korvakkeen.

 

 

Antennit tehtävän mukaan

Kontrollisignaalia varten kaikkiin yksiköihin tulee samanlainen lyhkäinen antennitikku. Sen lisäksi lähettävässä yksikössä ja toistimessa käytetään audion siirtoon jykevämpää piiska-antennia, jonka keila on 360° vaakasuunnassa ja 25° pystysuunnassa. Vastaanottimelle taas on ihan oma antennimallinsa, jonka kuuntelukeila aukeaa 40° vaakaan ja 35° pystyyn.

Minimietäisyys lähettimen ja vastaanottimen välillä on 10 metriä, mikä täyttyy useimmissa käyttötilanteissa aivan luonnostaan. Jos RF-signaali on kuitenkin vastaanottimelle liian voimakas, yliohjautumista voi vähentää suuntaamalla vastaanottimen antennia sivummalle.

Vastaanotin osaa myös vertailla saapuvia signaaleita ja käyttää laadultaan parasta silloin, kun sekä lähettimen alkuperäinen että toistimen monistama signaali kantavat molemmat vastaanottimelle asti.

Näköyhteys takaa parhaan kuuluvuuden, mutta se ei kokeen perusteella ole täysin välttämätön silloin kun etäisyyksiä ei venytetä äärimmilleen. Ohjekirjanen suosittelee kumminkin huomioimaan sijoituksessa myös sen, että radiosignaali ei etene tiukasti vakiolevyisenä säteenä vaan se hajoaa keilamaisesti etäisyyden kasvaessa. Niinpä lähettimen ja vastaanottimen välissä on ikäänkuin kuin kahden kartion muodostama lieriö, jonka levein kohta on puolimatkassa antennien välissä.

 

 

Tämän ns. fresnel-ilmiön tuottaman lieriön halkaisija on 50 metrin etäisyydellä osapuilleen 1,7 metriä ja valmistajan ilmoittaman maksimikantaman eli 500 metrin välimatkalla jo viisi ja puoli metriä. Koska radioaalto hajoaa keskiakselista katsottuna joka suuntaan samalla tavalla, kannattaa lähetin ja vastaanotin sijoittaa siten, että niiden väliin muodostuvan lieriön reunat eivät osu sen paremmin yleisömassaan kuin muihinkaan esteisiin.

Kompressoimattoman stereoäänen vaihtoehtona on monofoninen XROC-siirto (Extreme Ruggedized One Channel), jossa käytetään eri modulaatiotekniikkaa ja lähetysnopeutta siirron häiriöttömyyden varmistukseen. Vaihto normaalista ste-reos-ta monofoniaan sujuu hallinta-applikaation avulla vaikka kesken ohjelman ja ilman minkäänlaisia häiriöääniä.

Laitteiston opaskirjasessa neuvotaan käyttämään XROCia vain monosyötöllä. Silloin kun radioyhteys on vankka, ei kahden kanavan syöttäminen tuntunut kuitenkaan vaikuttavan toimintaan. Tilanne on toinen, jos yhteys on pitkän etäisyyden tai fyysisten esteiden vuoksi niin heiveröinen että signaali jo ajoittain katkeilee. Kahden tulosignaalin syöttäminen lähettimeen sotkee XROCin toimintaa, eikä systeemi sulje audiolinjaa ilman kurnutusta. Yllättävässä tilanteessa stereomoodin voi siis kyllä vaihtaa monoksi kesken käytönkin, mutta silloin kannattaa kakkoskanavan tulokaapeli käydä saman tien irrottamassa lähettimestä.
Ohjeen mukaisella monosyötöllä XROC sulkee audiolinjan sitten kyllä aivan yhtä siististi kuin stereomoodissakin.

 

Pro on pro

Xirium Pro on kauttaaltaan vakuuttava ja sen mekaaninen toteutus jämäkkä. Systeemin käyttökuntoon laittaminen käy nopsaan ja hallinta on helppoa.

Toiminta on vakaata ja mahdollisten häiriöiden ilmaantuessa – esimerkiksi vastaanottimen antennin joutuessa peitetyksi – systeemi sulkee ja avaa ääniyhteyden siististi, ilman minkäänlaisia sivuääniä.

Kun audiolaatukin on asianmukaista, ei toivelistalle jää kirjattavaa. Systeemillä on kyllä hintaa, mutta eivätpä pitkät kaapeloinnitkaan ole halpaa lystiä, kun ynnätään kaapeleiden, splittereiden ja mahdollisten linjavahvistimien hintaan myös systeemin kasaamiseen ja purkamiseen tarvittava työaika.

Pro tarkoittaa kyllä tässä yhteydessä myös pro-tuotantoja, joissa on pro-budjetti. Koska niissäkään ei silti ole aina pro-aikataulu rakennusta ja purkua varten, otetaan langattomuus vielä suuremmalla kiitoksella vastaan.
 


Neutrik Xirium Pro

Digitaalinen langaton audionsiirtojärjestelmä

Perussetin kokoonpano
• runkoyksiköt lähettimelle ja vastaanottimelle
• lähetin- ja vastaanotinmoduulit analogisin liitännöin
• kaksi Manfrotton Super-Clamp-kiinnitysleukaa
• tarvittavat antennit
• A/D- ja D/A-muunnokset 24 bittiä / 48 kHz
• kokonaislatenssi enimmillään 3,6 ms, 
analogisesta analogiseen
• analogiset tulo- ja lähtöliitännät balansoituina 
ja linjatasolla
• digitaaliset liitännät AES/EBU- tai Dante-normilla
• hallinnoidaan omalla applikaatiolla
• hinta: 2 730 euroa

Lisätiedot: Noretron Komponentit
Puh. 010 525 8000
 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 4/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.

Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

21.10.2016
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy