Orange Tremlord 30 – syväsukellus 70 vuoden takaisiin soundeihin

Orange palaa vintage-henkisellä uutuus-vahvistimellaan perusasioiden äärelle: yksi kanava, putkitremolo ja jousikaiku.
Mitä muuta sitä tarvitaan?

 

Orangen uutuusvahvistin Tremlord 30 edustaa valmistajan itsensä mukaan brittiläistä 50-luvun soundia. Perinteet ovatkin ainakin paperilla erinomaisesti hallussa, sillä EL84-pääteputkiin perustuva 30 watin kombovahvistin on varustettu putkitremololla ja aidolla kaksijousisella jousikaikutankilla.

Vanhan koulukunnan estetiikan vastapainoksi laite on ladattu myös moderneilla mukavuuksilla efektilenkin, skaalattavan ulostulotehon ja jämerän rakenteen muodossa. Ulkoasu edustaa tietenkin tuttua Orange-linjaa, ja kombo on saatavilla niin klassisen oranssiin kuin mustaankin toleksiin verhoiltuna versiona.

 

Perinteet kunniaan

Orange Tremlord 30:een käsiksi käyminen on helppoa, vaikka valmistajan tyylille uskollisesti säätimet onkin merkattu tekstin sijaan symbolein. Vasemmalta katsoen ensimmäinen namiska määrittelee vahvistimesta ulostulevan äänen voimakkuuden, jota seuraa kahden kaistan ekvalisaattori basso- ja treble-säätimineen.

 

Loput säätimet on omistettu efektien hienosäätöön. Tremololle on asetettavissa kaksi eri nopeutta. Toinen speed-säädin aktivoituu kuitenkin vain silloin, kun käytössä on jalkakytkin, jolla vaihdellaan kahden eri tremolo-nopeuden välillä. Tämä avaa esimerkiksi livesoiton kannalta mitä mielenkiintoisimpia mahdollisuuksia väpätyksellä pelaamiseen. Lisäksi tremolo voidaan kytkeä vielä erillisellä jalkakytkimellä päälle tai pois.

Tremolon lisäksi Tremlord 30:stä löytyy kahdella jousella toteutettu jousikaiku, jonka tasoa kontrolloidaan omalla säätimellään. Tremolon tavoin kaiulle on liitettävissä oma jalkakytkin, jolla efekti voidaan polkaista tarvittaessa käyttöön.

Jousikaikua ajaa yksi 12AT7-putki sekä kustomoitu muuntaja, ja systeemiä mainostetaan valmistajan rikkaimmin soivana jousikaikuna. Käytössä väite ei tunnu lainkaan tuulesta temmatulta. Efekti liukuu säädintä myötäpäivään käännettäessä maltillisesta tilantunnun lisäyksestä aina autenttiseen surffilätinään saakka.

 

Kaikki lähtee soundista

Vahvistimen etuaste toimii kahdella ECC81 (12 AT7) -putkella sekä kolmella ECC83 (12AX7) -putkella. Pääteasteen putkisto koostuu puolestaan neljästä EL84:stä.

Vaikka soundillisesti liikutaankin lähtökohtaisesti brittiperinteen puolella, on mausteena aimo annos fendermäistä helinää. Lopputulos on persoonallinen yhdistelmä rapakon kummankin rannan parhaimpia puolia.

Ämyristä kantautuva ääni on käytössä olevasta kitarasta ja mikrofoneista riippumatta aina heleä, erotteleva ja ponnekas. Signaali säilyy aivan kuumimpia humppareita lukuunottomatta puhtaana volumen viimeiselle neljännekselle saakka, jonka jälkeen sävelet saavat hivenen mureampia sävyjä. Varsinaista säröä Tremlordista ei kuitenkaan ilman ulkoisia apuja ole irrotettavissa.

Puhtaudestaan johtuen Tremlord soveltuukin mitä mainioimmin pedaalialustaksi, jossa soittaja voi hakea saturaatiomausteensa lempipurnukoistaan. Se toimii ulkoisten särönlähteiden kanssa oivallisesti, vaikkakin maltillisimmilla volyymeillä soitettaessa voi olla tarpeen pakittaa treble-säätöä kimakoimpien ylätaajuuksien taltuttamiseksi.

12-tuumainen kaiutin on suunniteltu yhteistyössä italialaisen LaVocen kanssa mahdollisimman laajan dynamiikka-alueen ja pehmeän diskantin aikaansaamiseksi. Se toistaa eri taajuudet tasapainoisesti ja avoimen kuuloisesti. Sisäänajo ajallisesti rajoitetun testijakson aikana ei tietenkään onnistu, joten kaiuttimen voitaneen olettaa avautuvan käytön myötä vielä entisestään.

 

Tehoa moneen käyttöön

Tremlord 30 skaalautuu valmistajan saatesanojen perusteella joustavasti tilanteen mukaan, sillä se on varustettu Orangen omalla Headroom to Bedroom -keinokuormalla. Lisäksi vahvistimen pääteastetta on mahdollista käyttää neljän putken sijaan vain kahdella, jolloin teho putoaa 15 wattiin. Putkien määrä valitaan kytkimellä vahvistimen takaosasta.

Säädinpaneelista löytyvällä Headroom to Bedroom -kytkimellä teho voidaan pudottaa Bedroom-asennossa joko kahteen tai yhteen wattiin, riippuen käytössä olevien pääteputkien määrästä. Tällöin vahvistin on omiaan myöhäisiltojen kotisoitteluun naapureita häiritsemättä tai vaikkapa studiossa mikitetyn vahvistimen korvia säästävään huudattamiseen.

Takapaneelista löytyvät liitännät tremolon ja kaiun jalkakytkimille. Efektilooppi sijaitsee tremolon jälkeen ja se on molemmista päistään 12AT7-putkella putkibufferoitu. Näiden vierestä löytyvät myös kaiutinlähdöt (2 × 8 ohmia, 1 × 16 ohmia), jotka mahdollistavat lisäkaapin kytkennän. Kahdella eri impedanssilla toimivaa kaiutinkaappia ei saa kuitenkaan käyttää samanaikaisesti.

Käytettävyyden kannalta ainoa miinus on annettava takapaneelin jakkien ja kytkimien sijoittelusta, sillä ne on asetettu kaiutinkotelon sisään siten, että kaikki liittimet ja vipstaakit osoittavat suoraan alaspäin. Näin ollen paneelin käyttö ei onnistu sujuvasti ilman vahvistimen reipasta kallistelua, tai notkeutta vaativaa kyyristelyä.

 

Mainio kokonaisuus

Kuten aiemmin todettua, erinäisten krumeluurien ja lukuisten toimintojen sijaan Tremlord 30 briljeeraa ennen kaikkea soundillaan. Se antaa soittajan käyttöön roppakaupalla omaleimaisen tukevaa ja harmonisesti rikasta soundia, jollaisesta ei samassa hintaluokassa ole tällä haavaa varsinaista runsaudenpulaa.

Tehonsa skaalautuvuuden vuoksi se soveltuu yhtä kätevästi niin koti- kuin keikkakäyttöönkin, ja modernit mukavuudet tekevät sen helposti omaksuttavaksi laitteeksi “nykyaikaisempiinkin” vahvistimiin tottuneille.

Äänenlaadun lisäksi laitteeseen on panostettu myös rakenteen puolesta: se on jykevää tekoa ja vakuuttaa 24 kilon painollaan. Myös käytetyt materiaalit ovat laadukkaita, sillä putket ja piirilevy on kätketty vankan teräskehikon sisään ja kabinetin rakenne on jämäkkää komposiittia. Potikatkin on vielä suojattu erikseen säädinpaneelin molemmin puolin asennetuin metalliputkin.

Ei tällä hyvin rakennettua ja uniikkia vintagesoundia tarjoilevaa vahvistinta haikaileva soittaja ainakaan metsään mene.


Orange Tremlord 30

Yksikanavainen täysputkikombo

• 12" 200W, 16-ohm Lavoce-kaiutin
• nimellisteho valittavissa 30w/15w/2w/1w
• etuaste: 3 × ECC83/12AX7, 2 × ECC81/12AT7
• pääte: 4 × EL84
• kaksijousinen jousikaiku
• putkiohjattu tremolo
• säädöt: volume, bass, treble, tremolon speed ja depth, kaiun määrä, bedroom/headroom
• standby mode switch, virtakytkin
• 2/4 output-valve switch, 3 × speaker outs, 3 × individual footswitch inputs (tremolo on/off, tremolo speed, reverb on/off)
• putkibufferoitu efektilenkki
• hintaluokka 1200 euroa

Lisätiedot: Soundtools

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.

 

02.01.2021
|
Anssi Eriksson
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy