Wera 9100 – kättä pidempää kitaristille

Milloin löystyy jakkia pitelevä mutteri, milloin hihnatappi. Tai sitten talla kaipaa säätöä, vaihtokielen pää jää törröttämään, tai… 

 

Wera valmistaa työkaluja kaiken maailman asentajille ja sen kyllä huomaa oitis – on selkeää ja ammattimaisen asiallista. Ensituntuma herättää luottamusta: nyt ryhdytään laittamaan asioita kuntoon.

Jämäkkä kangaskotelo sisältää rautaisannoksen varta vasten kitaristin tarpeisiin koottuja työkaluja. Penaali sulkeutuu tiiviiksi kääreeksi läpässä olevalla tarralla, ja kotelon takapuolella on reilu kaitale tarrakiinnitykseen sopivaa karvapintaa kotelon liittämiseksi isompaan työkalusalkkuun tai muuhun mukana kulkevaan pakaasiin. Sopiva pala Velcroakin kuuluu pakettiin. Takapuolella on myös pieni asiakirjatasku, jonne voi sujauttaa vaikkapa kitaran säätöohjeet tai varakielisetin.     

 

Vääntämään

L-kirjaimen muotoisissa kuusiokoloavaimissa on saman koon vääntökärki kummassakin päässä. Sillä erotuksella, että pitemmän varren nokassa on pallomaiseksi muotoiltu nuppi, joka istuu näppärästi sijoilleen silloinkin, kun avainta ei saa asemoitua viivasuoraan samaan linjaan käännettävän ruuvin kanssa.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettuja avaimia on millimetrimitoilla puoli tusinaa, ja lisäksi kolme kokoa tuumasovituksella. Neljäs tuumakokoinen kuusiokoloväännin on irtokahvaan sopiva pikkuinen kärkipala.

Lisäksi paketissa on ristikantaruuveja varten kaksi irtokahvaan sopivaa Phillips-kärkeä, ja vastaavasti myös pienehkö ja isohko talttapää. Kolmas suoralle hahlolle tarkoitettu väännin on irtokahvaan sopiva julmetun iso kärkipala, joka on omiaan Gibsonin palkkimallisen kieltenpitimen kannatintolppien kääntöön.

Vaikka kokovalikoima on melko laaja, täytyy omatoimiselle valikoiman laajentamisella jättää pieni varaus. Erityisesti tallojen erilaisten säätöruuvien valikoima on huimaava, eikä kaularaudan säätöönkään ole yhtä ja ainoata vallitsevaa standardia. Varsin kattava Weran valikoima silti on, ja kaikkiin testisoitinten tallaruuveihin löytyi sopiva väännin (Callaham Telecaster sekä Fender Am std. Telecaster, Gibson Stop-Bar/Tune-O-Matic sekä Wilkinsonin Tele & Strato). 

Kaularautojen ja tilttauskulman säätöihinkin passaavat avaimet löytyivät lukuunottamatta Gibsonia, jolle tarvitaan se hoikka ja riittävän pitkällä kopalla valmistettu ”piippu” avaimeksi.

Weran kuusiokoloavaimissa on hieman omanlaisensa tuntuma, sillä niiden vääntöpään Hex-Plussaksi nimetty profiili on poikkeuksellinen. Suoran tasaisen pinnan sijaan jokainen kuudesta tahosta on muotoiltu hieman koveraksi, jolloin kulmista tulee puolestaan terävämpiä. Paikoilleen asetettaessa avain tuntuu hieman väljältä, mutta heti käännettäessä se asettuu tiukasti sijoilleen. Valmistajan mukaan tämä ominaisuus antaa paremman tartunnan käännettävään ruuviin ja säästää niiden sisäsyrjiä pyöristymiseltä. Tätä en kylläkään käyttötestin aikana voinut mitenkään todentaa, joten se jää puhtaasti uskon asiaksi.

Onnistunut on irtokahvaan asennettavan kieliveivinkin mitoitus. Virittimen nupille tarkoitettu kuppi on riittävän iso Gibson-tyyliselle kookkaalle nupille, eikä se kuitenkaan hölsky myöskään Fenderille ominaisia siroja virityskoneistoja veivattaessa. Ulkoisestikin mitoitus on riittävän solakka mahtuakseen kääntymään sujuvasti myös tiukasti lavan yhdelle reunalle tiukaksi riviksi sijoitellun kuusikon lomassa.

Vääntökärkien ja kieliveivin kumppaniksi tarkoitettu irtokahva on itsessään sopiva kompromissi kelloseppämitoituksen ja autokorjaamon välimaastoon. Niin jykeviä ruuveja harvoin joutuu kitarassa kääntämään etteikö kahvasta saisi riittävän jämäkkää otetta. Toisaalta se on kyllin siro  silloin, kun pitää irrotella vaikkapa kaularaudan säätökoloa peittävän kannen mitättömän pieniä ruuveja, joihin voimaa ei tarvita nimeksikään, mutta herkkyyttä senkin edestä.

 

Jakki löysällä?

Muutama pakettiin kuuluva hylsy tulevat tarpeeseen esimerkiksi virityskoneistojen akseleita ympäröivin muttereiden kääntöön, mutta erityisesti täytyy mainita Weran settiin sisältyvä, vanhanaikaista sytytystulpan avainta muistuttava holkki. Sekä holkin sisään pujotettava erillinen akseli, jonka päähän on muotoiltu plugin kärki.

Kun kitaran lähtöjakin mutteri löystyy, on sen kiristäminen ilman ympäröivien osien irrotusta useimmiten hankalaa ja toisinaan mahdotonta. Weran akselitappi jelppaa tässä hommassa, sillä sen voi lykätä jakkiin pitimeksi, joka estää vastakappaletta karkaamasta mutteria kiristettäessä. Periaatteessa vastakappale pääsee kyllä pyörähtämään, jos ulkopuolen mutteria vääntää aivan holtittomasti, mutta maltilla ja mutteria vähän kerrassaan hivuttamalla jakin saa kyllä aivan riittävän tiukalle, jotta keikka voi jatkua. Eikä jakkilevyä tai pleksiä tarvitse avata, puhumattakaan puoliakustisen soittimen sisätiloihin tähystämisestä.

Kun näin paljon on silkkaa hyvää, ei liiemmin haittaa vaikka kielten korkeuksien tarkistamiseen ensimmäisten nauhojen kohdilla soveltuva rakotulkkiviuhka jää hieman kuriositeetiksi, ja plektrojen säilytykseen tarkoitettu pieni peltirasiakin jossain määrin keinotekoisen lisukkeen rooliin.

Weran paketin kruunaavat kuitenkin yhteistyökumppani Knipexin valmistamat sivuleikkurit, joilla kieliä pätkii ilokseen. Pihtien materiaaliksi kerrotaan kromi-vanadium, ja malli on sellainen että terillä pääsee myös riittävän lähelle virityskoneiston akselia, jottei kielen pää jää ikävästi törröttämään katkaisun jälkeen. Mitoitus on muutoinkin juuri passeli – pihdit ovat elektroniikkahommiin tarkoitettuja miniatyyrileikkureita jämerämmät, mutta reilusti metallityöverstaan mahtikokoa sirommat. Otteen saa helposti, eikä operointi ole kömpelöä.

Idea on hyvä, toteutus mainio

Itse soittimistaan huolehtivalle keikkakitaristille tällainen perustyökalujen setti on oikein hyvin perustelteltavissa. Välineiden lajitelma on varsin kattava, ja ne kulkevat siistissä paketissa näppärästi mukana. Penaalissa on pikkuisen tilaa jollekin omalle ekstra-työkalulle, joskaan vapaata kuminauhalenkkiä sellaisen pitimeksi ei harmi kyllä ole tarjolla. Esimerkiksi poikkeuskokoiselle kaularaidan avaimelle löytyy kuitenkin oma paikka näppärästi, jos pujottaa sen kieliveiville varattuun lenkkiin. Kieliveivin taas voi sujauttaa plektrarasialle tarkoitettuun pikkutaskuun. No entäs sen plektrarasian? Sen voi laittaa vaikka kitaralaukkuun capon seuraksi…

 

Wera 9100

Kitaristille suunniteltu työkalusarja

• kuusiokoloavaimet: 5 mm, 4 mm, 3 mm, 2,5 mm, 2 mm ja 0,5 mm
• kuusiokoloavaimet: 3/16", 5/32" ja 1/8" (sekä kärkipalat 1/4" ja 0,05"
• kolme vääntökärkeä hahloruuveille
• kaksi vääntökärkeä Phillips-ristikantaruuveille
• hylsyt: 10 mm, 7/16" ja 1/2"
• pitotyökalu plugin kärjellä
• kieliveivi
• Kraftform-kahva vääntimille
• plektrarasia, sisältää kaksi Weran Tool Rebels -plektraa
• Knipex-sivuleikkurit
• hinta 139,90 € (F-Musiikki)

Lisätiedot: Wera Tools Finland Oy

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

 

16.07.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy