PA Kiiskilä “Ihmisen laulu” – tarinoivan kitaramiehen tunnelmointia

PA Kiiskilä on tamperelainen laulaja-lauluntekijä ja rockmuusikko, jonka toinen pitkäsoitto julkaistiin jo viime vuoden puolella. Levy sisältää monipuolisia kappaleita ja mielenkiintoista vaihtelevuutta. Tästä huolimatta albumi muodostaa oman soundillisen ja ilmaisullisen kokonaisuutensa.

 

Kaikki levyn biisit ovat PA Kiiskilän käsialaa niin sävellysten, sovitusten kuin sanoitusten osaltakin. Poislukien Huomenna me ollaan vapaita -biisi, jonka säveltäjät ovat PA Kiiskilä ja Saara Šamane.

Ihmisen laulu -albumin biisit ovat kitaravetoista rokkia, jossa on angloamerikkalaisen folkin sävyjä. Kitaran lisäksi biiseissä kuullaan myös bassoa, rumpuja, lyömäsoittimia, huuliharppua, slidekitaraa, pianoa, lapioita ja kazoo-pilliä.
PA Kiiskilän laulullinen ilmaisu kuulostaa paikoittain hieman davelindholmmaiselta: kasvot aika rentoina ja suht ilmeettöminä, ”valuvina”.

Biiseissä on koukuttavia melodioita ja soitossa on vapautuneisuuden tuntua. Sovitukset toimivat.
Soundit ovat toimivia ja selkeitä. Biisien äänimaailma on suhteellisen pelkistettyä, mutta siitä löytyy paikoittain myös mielenkiintoista monikerroksisuutta niin, että uusilla kuuntelukerroilla voi keskittyä kuuntelemaan erilaisia juttua. Tällainen biisi on esimerkiksi ”Huomenna me ollaan vapaita miehii”.

Länsi-Tampereella kasvaneen PA Kiiskilän Ihmisen laulu -albumin lyriikat käsittelevät muun muassa kuolemaa, ystävyyttä, eskapismia, syrjäytyneisyyttä, elämää ja kuolemaa. Tekstit ovat tarinoita, joissa matkataan symbolisten elämän fiilistelyjen (Kaarnalaivat) kautta syvempiin pohdintoihin, kuten delta-vaikutteisessa ja slidekitaran sävyttämässä ”Älä käännä minua takaisin”.

”Älä käännä minua takaisin” -biisissä laulusoundiin on leivottu mukaan vinyyli- ja savikiekkorahinaa, ja koko biisiä kannattelee ja kelluttaa d-urkupiste. Kukka-kappaleessa tunnutaan kertovan edesmenneestä tuttavasta ja sitä seuraavassa ”Mä en oo kuollut” -kappaleessa puolestaan keskitytään elämisen ja elossaolemisen tuntuun.

Yhteistä kaikille lyriikoille on ihmisen arkisen elämän tunnelmien kuvaaminen ja läpieläminen, ja niiden kautta myös elämänfilosofisten lauseiden toteaminen (esim. kappaleet ”Inari” ja ”Huomenna me ollaan vapaita miehii”).

Albumin ovat tuottaneet PA Kiiskilä ja Saara Šamane. Julkaisusta vastaa PA Kiiskilän ja Saara Šamanen perustama Last Day of the North.

Levyn on miksannut Mikael Vanninen. Masteroinnin on tehnyt itse PA Kiiskilä.

PA Kiiskilä: “Ihmisen laulu”, Last Day Of The North (Finland, 2020)

30.04.2021
|
Toni Honkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy