ELP:n jalanjäljissä

|
Image

Emerson, Lake & Palmerin legendaarisia kappaleita kuullaan tänä kesänä Keitelejazzissa Carl Palmerin ELP Legacyn esittämänä.

Kun birminghamilainen Carl Palmer näki alle kymmenvuotiaana Gene Krupasta kertovan elokuvan ”Drum Crazy” oli elämänura rumpalina sillä sinetöity. Musikaalisen suvun vesa sai omat rumpunsa vuotta paria myöhemmin ja alkoi tienatakin soittamisella jo teini-iässä.

Palmer oli jo ehtinyt toimia menestyksellisesti ammattirumpalina lyödessään vain 20-vuotiaana hynttyyt yhteen Nice-yhtyeen Keith Emersonin ja King Crimsonin basistin Greg Laken kanssa. Klassista taidemusiikkia edistykselliseen rockiin yhdistelleestä Emerson, Lake & Palmer -kolmikosta muodostui yksi 1970-luvun brittiprogen kärkinimistä.

ELP:n 1970-luvun kukoistuskauden jälkeen Palmer jatkoi progebändi Asian rumpaliksi seuraavaksi vuosikymmeneksi, josta palasi 1990-luvulla takaisin uudelleen koottuun ELP:iin, ja tällä vuosituhannella taas Asian uuteen kokoonpanoon.
– Asia on ollut siitä asti suht’ aktiivinen, ja rundasi viimeksi pari vuotta sitten, Palmer päivittää kuulumisiaan.

Muutama vuosi sitten 30-vuotisjuhliaan viettänyt Asia on parhaillaan telakalla John Wettonin sairastellessa, mutta keulahahmon kuntoutumiseen uskova Palmer laskeskelee pian tekevänsä taas vanhaan malliin satakunta keikkaa vuodessa, joista kolmanneksen Asian kanssa ja kaksi kolmannesta omalla kokoonpanollaan.

Progea Keitejazziin

Ilman Asia-bändiäkin Palmer on ahkera rundaaja ikäpolvessaan. Miehen oma instrumentaalitrio ELP Legacy kiertää Yhdysvaltoja ja Eurooppaa kesällä, ja Suomessa legendaarinen rumpali nähdään Äänekosken Keitelejazzin pääesiintyjänä perjantaina 29.7.

Puheen kääntyessä Keitelejazziin Palmer kiirehtii määrittelemään itsensä nimenomaan rock-rumpaliksi. Vaikka jatsikin kuulemma taittuisi, on rock – laajasti ymmärrettynä – hänelle omin ja rakkain alue. Näin siitäkin huolimatta, että suurimpia innoittajia uralle olivat nimenomaan jazzin suuret nimet Gene Krupasta Joe Morelloon ja Buddy Richistä Elvin Jonesiin.

Tämä ei toisaalta ole ihme, sillä eipä 1960-luvun alkuvuosina rumpusankareita rokkipuolella ruuhkaksi edes ollut. Rokkaavampia esikuvia listatessaan Palmer sivuuttaa tyystin brittiläiset ringostarrit ja charliewattsit, mutta nostaa maininnan arvoisiksi heitä edeltäneet amerikkalaiset, Elvis Presleyn luottorumpali D. J. Fontanan sekä surf-levyillä kapuloineen Sandy Nelsonin.

Tämä nettispesiaali on jatkoa Tommi Saarelan toimittamaan artikkeliin, jonka löydät Riffin printtinumerosta 3/2016.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.