Sonic Kitchen - Gourmet-tuotantoa monen kokin voimin

|
Image
Image
Sonic Kitchen on helsinkiläisen tuottajajoukkion yhteinen tuotantoyhtiö, joka kattaa myös hulppeat studiotilat monenlaiseen musiikkityöstöön. Samu Haber, Aku Sinivalo ja Jukka Backlund muodostavat Sonic Kitchenin selkärangan. Haber vastaa bisnes- ja markkinointipuolesta, Sinivalo ja Backlund taas keskittyvät hittilevytuotantoon.
 
Sonic Kitchenin ydinryhmä koostuu musiikkialalla kunnostautuneista persoonista. Tuottajat Aku Sinivalo, Tony Kimpimäki ja Tuomo Borman löytyvät useiden 2000-luvulla tehtyjen kotimaisten äänitteiden taustalta. Poppoon artistilaitaa taas edustavat Sunrise Avenue -vokalisti Samu Haber sekä samaisen yhtyeen kokoonpanossa vaikuttava Jukka Backlund. Backlund tunnetaan myös Sunrise Avenuen, Antti Tuiskun, Hanna Pakarisen ja lukuisten muiden menestysartistien tuottajana.
Studiokompleksin päätoimisena luotsina toimiva Aku Sinivalo kertoo Sonic Kitchenin syntyneen ennen kaikkea kaveriporukan samansuuntaisista työtila- ja yhteistyötarpeista.
– Aikaisemmin työskentelimme aina jonkun muun tiloissa tai sellaisissa puitteissa, missä ei voinut tehdä hommia täysin oman makunsa mukaan. Selkein tarve oli saada oma rumpuäänityskelpoinen äänitystila sekä useampi tarkkaamo, jotta albumiprojekteissa voidaan työstää montaa asiaa yhtä aikaa. Sonic Kitchenhän on tuotantoyhtiö, jolla on käytössään omat studiopuitteet. Meillä on myös oma levymerkki, jonka kautta olemme tuottaneet julkaisuun esimerkiksi Killer Aspect- ja Clark Kent -yhtyeitä.
Sonic Kitchenin asiakaskunta koostuu pääosin levy-yhtiöistä, jotka luottavat artistiensa levytuotannon yrityksen käsiin. Käytännössä projektit toteutetaan Kitchen-porukan toimesta esituotannosta miksaukseen saakka. Tarvittaessa palveluun kuuluu myös biisinkirjoitus.
– Tuotannot ovat aina omia casejaan. Jos kyseessä on vaikka Idols-voittajan levyn tekeminen, ottaa joku tuottajistamme siitä tuotantovastuun. Hän vastaa projektin sujumisesta ja päättää ketä muita siihen tarvitaan mukaan.
Varsinaista studiovuokraustoimintaa talossa ei ole toistaiseksi liiemmin harrastettu.
– Frendit käyvät täällä silloin tällöin äänittelemässä, kun tilat ja laitteet ovat kohdallaan. Studiota voisi toki ajatella vuokraavansa enemmänkin silloin, kun omalta käytöltä tilaa liikenee, Sinivalo visioi.
 
Megaluokan miksauskonsoli
Elimäenkadulle Vallilaan remontoitu Sonic Kitchen -studio on remontoitu vuoden 2008 aikana resursseja säästämättä. Vaikka tila oli jo aiemmin ollut studiokäytössä Risto Asikaisella, laitettiin suurin osa puitteista uusiksi akustikko Janne Riionheimon suunnitelmien pohjalta.
Lopputulos kattaa kolme tarkkaamoa, reilun ”positiivisesti kolisevan” soittotilan, erillisiä äänityskoppeja sekä sosiaalitilat. Samu Haber toteaa toimivien tilojen lisäksi laitteistopuolen sisältävän Suomen mittakaavassa harvinaisia herkkuja.
– Meillä on Suomen ainoa, iso Neve VRP Legend48 -miksauspöytä, joita Pohjoismaissa on vain muutama. Se on vuosimallia 1994 ja peräisin Ruotsista radiokäytöstä. Helkkarin musikaalinen pöytä gateineen ja kompressoreineen.
Mikserin saaminen studioon saakka oli Aku Sinivalon mukaan tarina sinänsä.
– Tiski piti hakea itse Ruotsista. Menimme kuorma-autolla paikan päälle ja purimme pöytää osiksi kolme päivää. Silti piti hajottaa seinä, että saatiin se kyytiin. Sitten mikseri purettiin vielä Suomessa ihan atomeiksi ja kasattiin uudelleen studiossa. Muuten sitä ei olisikaan saanut sisälle kuin ikkunasta nosturilla. Pöytä kun painaa kokonaisena 600–700 kiloa.
 
Mittava Neve-mikseri tarjoaa miellyttävän käyttöliittymän ja monipuoliset ominaisuudet työskentelyyn.
Sonic Kitchenin laiteräkistä löytyy myös yhdysvalloista hankittuja Pultec EQ-ekvalisaattoreita ja Love Recordsin entinen, 10-kanavainen CADAC-mikseri 1970-luvulta.
– Kyllä näillä jo peruspoppia vääntää. Raudan arvo ei katoa ja käytössä nuo laitteet ovat omaa luokkaansa. Pultecejakin saa kääntää kaksin käsin hymyssä suin siinä missä joku köykäisempi mylly on jo ihan ruvella.
 
Näkkäriä ja unettomia öitä
Sinivalo toteaa Sonic Kitchen -studiokompleksin syntyneen sekä laitteiltaan että puitteiltaan nimen omaan musiikin tekijän näkökulmasta.
– Meillä ei ole massiivisia taukotiloja tai plasmatelkkareita. On olemassa varmasti coolimpia pajoja, mutta meillä paino on työnteossa ja tuottajalähtöisessä ajattelussa.
Sonic Kitchenin markkinointi- ja bisnestoimintaa pyörittävä Samu Haber ynnää, että tuntumaa tuoreeseen studioon on otettu muun muassa työstämällä Sunrise Avenuen kevään aikana ilmestyvää kakkosalbumia.
– Isoin juttu Sonic Kitchenin toiminnassa on ilman muuta juuri tämä studio. Jokainen ymmärtää, ettei tässä musiikkiduuneissa ostella Porcheja pihaan, mutta jos vähän näkkäriä saa ja paja pysyy pystyssä, niin se on iso voitto näinä haastavina aikoina. Toistaiseksi tilanne näyttää hyvältä ja kehitteillä on kontakteja ulkomaillekin.
– Joku voi pitää tällaista studioinvestointia hulluna ja onhan tässä ollut itselläkin unettomia öitä. Mutta tämä tarjoaa kuitenkin työpaikan usealle tekijälle sekä mahdollistaa entistä laadukkaamman tuotannon. Sitäpaitsi kalliiksi sekin tulisi, jos kaikki studioaika pitäisi vuokrata ulkoa.
Lisätiedot: www.sonickitchen.fi
 
Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Lue lisää artikkeleita samoista aiheista paperille painetusta Riffistä. Myynnissä kautta maan hyvin varustetuissa musiikkiliikkeissä, R-kioskeissa & Lehtipisteen myymälöissä.
 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta