Dean Markley ProMag – magneettimikrofoni akustiseen kitaraan

Akustisen kitaran vahvistamiseen on useita soittimeen asennettavia vaihtoehtoja tallaluun alle sujautettavasta tärinäanturista kopan sisään sijoitettaviin mikrofoneihin asti. Vaan entäs, jos homman hoitaisi tilapäisesti kitaraan kiinnitettävällä magneettimikrofonilla? Sellaisellakin metodilla on jo pitkät perinteet… 

Dean Markley ProMag on koteloitu vaahterapalikkaan, jonka päissä on kaikuaukon reunoihin sopivat, solukumein pehmustetut hahlot. Kumit toimivat samalla mikrofonia paikoillaan pitävinä jousina. Käytännössä ProMag on helppo sujauttaa kielten alle ja se pysyy sijoillaan luotettavan tuntuisesti. Jos palikka on liian pitkä oman kitaran mitoille, niin diskanttikielten puoleisesta päästä voi varovasti viilata hiukan puuta pois.
Mikrofonia voi nostaa lähemmäs kieliä tai laskea miltei soittimen kannen tasalle, jolloin signaalin voimakkuus muuttuu vastaavasti. Palikkaa voi myös kallistaa, jos on tarpeen säätää basso- ja diskanttikielten keskinäistä balanssia.
Sointiväriin vaikuttaa lisäksi palikan asento kielten pituussuuntaan nähden. Mitä lähemmäksi tallaa bassokielten puoleista päätä kääntää sen kauemmas mikrofonin diskanttipääty tallasta etääntyy ja sitä kuivakkaammaksi sointikin käy. Ja luonnollisestikin päinvastoin.
•••
Akustisen kitaran vahvistamiseen on monta syytä eikä tavoitteena aina ole nimenomaan autenttinen akustinen sävy. Silloin yksikelainen ProMag on mainio vaihtoehto. Se on huolettomampi liikkumisen suhteen kuin ilmamikrofonit, se ei ala kiertää niin herkästi kuin kontaktimikrofonit ja sen soinnissa on kuitenkin annos akustisuutta samaan tapaan kuin esimerkiksi magneettimikrofonilla varustetussa orkesterikitarassa.
Kaikuaukon reunalta esiin puskeva johto tuntuu aluksi olevan hiukan soiton tiellä, mutta toisaalta oma arvonsa on juuri silläkin, että tällaisenaan mikrofonin siirtää helposti vaikka kokonaan toiseen soittimeen.
ProMagin signaali ei ole yhtä vahva kuin sähkökitarassa, mutta mitenkään erityisen häiriöaltiskaan se ei tuntunut olevan. Jos haluaa pelata varman päälle, niin Dean Markley valmistaa myös hieman hinnakkaampaa humbucker-versiota ProMagista.

Hinta: 78 euroa


Lisätiedot: Musiikki Silfverberg

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin painetussa Riffi-lehden numerossa 7/2013. Vastaavanlaisia juttuja löydät jokaisesta Riffin numerosta…

Aiemmin julkaistuja Riffin numeroita voi tiedustella asiakaspalvelusta myös suoraan sähköpostilla. Taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Riffin irtonumeroita myydään myös digitaalisina näköisversioina. Saatavilla ovat numerot 1/2011 ja sitä uudemmat lehdet.


Katso lisää Lehtiluukkupalvelusta

10.02.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy