Alesis Crimson II Special Edition Mesh Kit – nimi pitkä, soundi tuhti

|
Image

Alesis Crimson II Special Edition Mesh Kit -sähkörumpusetti sisältää viisi rumpua, neljä symbaalia, hi-hat-pedaalin, moduulin sekä räkin, johon koko setti rakentuu.

 

Tukevan tuntuinen räkkikehikko koostuu seitsemästä metalliputkesta, jotka lukitaan toisiinsa muovisilla kiinnikkeillä. Tom-padit, symbaalipadit sekä moduuli kiinnitetään kehikkoon mukana tulevien klamppien avulla. Vastaavasti virvelirumpupadia varten on tavallinen virveliteline. Settiin kuuluu lisäksi bassorumpupadi sekä hi-hat-pedaali, jotka asetetaan lattialle. Mukana ei kuitenkaan tule bassorummulle tarkoitettua pedaalia, vaan sellainen täytyy hankkia erikseen. Myöskään rumpujakkara ei kuulu pakettiin.

 

Rummut

Crimson II Special Edition -setti sisältää halkaisijaltaan 12-tuumaisen virvelirumpupadin, kaksi 8-tuumaista tom-padia sekä 10-tuumaisen lattia-tom-padin. Myös lattialla tukevasti seisova bassorumpupadi on halkaisijaltaan vain kahdeksan tuumaa. 

Kaikissa rummuissa on verkkomainen mesh-kalvo sekä kumilla päällystetty teräsvanne. Lisäksi jokaisessa rummussa on akustisista rummuista tutut viritysruuvit, joiden avulla rumpujen soittotuntumaa voi hieman säätää. Virveli- ja tom-padit ovat ns. Dual-Zone-rumpuja, joiden kalvoon ja vanteeseen voi määrittää eri soundit.

 

Symbaalit

Mesh-kalvollisten rumpujen lisäksi settiin kuuluu kaksi crash-symbaalipadia, ride-symbaalipadi sekä hi-hat-padi. 

Aksenttisymbaalit ovat halkaisijaltaan 12-tuumaisia ja komppisymbaali vastaavasti 14 tuumaa.

Crashissa lyöntialueita on kaksi (reuna ja selkä) ja ride-symbaalissa puolestaan kolme (reuna, selkä sekä kello). Kaikki symbaalit on myös mahdollista sammuttaa kädellä.

Oikeasta hi-hat-symbaaliparista poiketen setin 12-tuumainen hi-hat käsittää vain yhden kehikkoon kiinnitettävän symbaalipadin, joka ei ole kiinni maassa olevassa hi-hat-pedaalissa.

 

Moduuli

Kokonaisuuteen sisältyvässä Crimson II -moduulissa on yhteensä 74 rumpusettiä. Näistä ensimmäiset 54 on valmiiksi laadittuja settejä ja loput 20 paikkaa on jätetty tyhjäksi käyttäjän omia sommitelmia varten. 

Kaiken kaikkiaan yksittäisiä soundeja on yhteensä 671 ja play along -kappaleita jopa 120.

Moduulin lukuisat soundit vaihtelevat akustisista rummuista erilaisiin lyömäsoittimiin ja rumpukonesoundeihin. Lisäksi moduuli sisältää myös metronomin sekä mahdollisuuden äänittää omaa soittoa. Treeniohjelmia ei moduulissa kuitenkaan ole.

Image

Moduulin takaa ja sivusta löytyy muutamia hyödyllisiä liitäntöjä. Esimerkiksi puhelimen, tabletin tai tietokoneen voi helposti kytkeä moduulin Aux In -tuloon. Vastaavasti kahden 6,3 mm plugeille tarkoitetun jakin kautta stereosumman voi helposti kytkeä esimerkiksi monitoreihin, mikseriin tai äänikorttiin. Moduulissa ei kuitenkaan ole erillisiä ulostuloja jokaiselle rummulle tai symbaalille, balanssin miksaus ja soundien muokkaus tehdään moduulissa itsessään. 

Stereokuulokkeita varten on jakki 3,5 mm:n miniplugia varten. 

Lisäksi moduulissa on usb midi sekä perinteinen DIN-liittimellä toteutettu midi-lähtö, jonka ansiosta rummuilla voi soittaa esimerkiksi Ableton Liven rumpusettejä tai vaikkapa analogista rumpukonetta.

Laitteen mukana tulevalla äänikirjastolla pärjää kyllä hyvin, mutta jos soundeihin haluaa vaihtelua, voi moduuliin tuoda myös omia soundeja usb-muistitikulla. Äänitiedostojen tuominen onnistui testissä hyvin, vaikka lataaminen veikin muutaman minuutin.

 

Ongelma midi-hi-hatissa

Testissä midiliitännät toimivat mainiosti mutta hi-hatin kohdalla ilmeni yllättävä ongelma, jonka näköjään myös muut käyttäjät ovat havainneet. Kun hi-hat-pedaalin painaa alas, kuuluu esimerkiksi hi-hatin polkaisulle määritetty ääni mutta tämän jälkeen lyödessä hi-hatia ei kuulukaan mitään ääntä. Kun pedaalin päästää takaisin ylös, padi toimii jälleen. Selvisi, että hi-hat ei ymmärrä erikseen suljettua ja avointa hi-hat-ääntä, sillä molemmat toiminnot on määritetty moduulissa samalle midinuotille. Käyttäjän on siis valittava, soittaako midi-hi-hatia koko ajan suljettuna vai avoimena. Ongelma on varmaankin ratkaistavissa, mutta testin aikana ei valitettavasti selvinnyt, miten hi-hatin saisi toimimaan täydellisesti. Laitteen omat hi-hat-soundit toimivat kuitenkin normaalisti.

 

Soitettavuus

Mesh-kalvojen soittotuntuma on miellyttävä, vaikka läpimittaa onkin akustisiin rumpuihin verrattuna melko vähän. Tuntuu, että lähimpänä akustista rumpua onkin setin 12-tuumainen virvelipadi. Myös virvelille tarkoitettu tavallinen virveliteline lisää realismin tuntua ja helpottaa asettelua huomattavasti.

Yksinkertaisuudessaan bassorumpupadi toimii hyvin. Padin sisällä on jonkinlaista täytettä, jonka ansiosta bassorumpu tuntuu napakalta soittaa. Lisäksi padi on riittävän leveä, jotta siihen voi kiinnittää tuplapedaalin.

Vastaavasti setin symbaalipadit tuntuivat aluksi hieman kömpelöiltä ja epäherkiltä. Erityisesti ride-symbaali vaatii soittajalta osumatarkkuutta, jotta symbaalilla saa soitettua peräkkäin yhtenäisiä ääniä. Lisäksi hi-hat tuntui siltä kuin symbaaleissa olisi vain kaksi asentoa, suljettu tai avoin mutta ei näiden välimuotoa.

Laitteen akustiset rumpusoundit ovat kyllä kelvollisia ja niitä on riittävästi, mutta ne voivat  pidemmän päälle tuntua hieman keinotekoisilta ja steriileiltä. Tätä tunnetta voi myös korostaa se, että rumpupadien velocity ei ole täysin lineaarinen eikä sampleja ole enimmillään kuin kolme kerrosta rumpua kohden.

Joissain tapauksissa myös moduulin aiheuttama viive voi myös viedä tuntuman kauemmas akustisista rummuista. Testissä moduulin latenssi oli kuitenkin sen verran pieni, että se ei häirinnyt soittamista. Myöskään eri rumpujen välistä cross-talkia ei ilmennyt, iskut liipaisivat sen rummun jota lyötiin ja viereiset pysyivät vaiti kuten pitääkin.

Pienistä kompastuksista huolimatta Alesis Crimson sopii loistavasti esimerkiksi kappaleiden mukana soitteluun kotioloissa. Hieman vajavaisesti toimivan midi-yhteyden ja kanavakohtaisten lähtöjen puutteen vuoksi setti ei täysin sovellu esimerkiksi vaativampaan live-käyttöön. Hintaluokka huomioiden nämä rajoitteet ovat kuitenkin ymmärrettäviä ja Crimson antaa kyllä rahoille aivan täyden vastineen.

 

Alesis Crimson II Special Edition Mesh Kit

Sähkörummut

• viisi rumpupadia
• neljä symbaalipadia sekä hi-hat
• keskusyksikkö
• räkkikehikko
• virveliteline
• hintaluokka alle 1000 €

Lisätiedot: Luthman Nordic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.