Katri O – laulussa tehdään tunteesta konkreettinen

|
Image

Katri O -taiteilijanimellä musiikkia tekevä Katri Oikarinen osoittaa sen, ettei ensilevyä tarvitse välttämättä tehdä heti parikymppisenä. Debyytti vaati oman musiikin kypsyttelyä, omien pelkojen voittamista ja lopulta vähän tuuriakin, mutta lopputulos puhuu puolestaan. 

 

Katri O:n viime vuonna julkaistu erinomainen esikoislevy Brave New World materialisoitui hieman sattuman kautta, mutta ei missään nimessä sattuman oikusta. Hyvinkäällä asuva Katri Oikarinen on tehnyt lauluja teini-iästä saakka, mutta perheen perustaminen viivästytti oman musiikin julkaisua yli kymmenellä vuodella.

– Omien laulujen tekeminen on ollut koko ajan henkireikä, ja olen myös jonkin verran heittänyt pientä keikkaa siinä ohella. Sitten kun lapset kasvoivat, niin päätin tarttua kitaraan ja aloin suhtautua biisintekoon vähän vakavammin.

Pikkuhiljaa hän alkoi esiintyä erilaisilla lauluntekijä-klubeilla, jotka tarjosivat hyvän alustan harjoitella esiintymistä.

– Olen luonteeltani aika kova jännittäjä, ja luulin ettei minusta voi koskaan tulla artistia, mutta toisaalta luulen, että sama asia pätee aika monen kohdalla. Muistan kun ajoin kerran keikalta kotiin Helsingistä Hyvinkäälle ja itkin siinä matkalla, kun olin tehnyt yhden mokan. Mutta se, että uskaltaa astua lavalle on sekin vain treenijuttu, Katri toteaa nyt.

Ajatus omasta albumista oli sekin elänyt pitkään, mutta tuntunut ”liian suurelta haaveelta”. Demoja syntyi kuitenkin paljon, ja jossain vaiheessa hän rohkaistui jakamaan niitä Facebookissa ja YouTubessa. Tämä johti siihen, että Brave New World -levy lopulta syntyi.

– Vuonna 2017 erään ystäväni aviomies kuuli kappaleitani ja tykkäsi niistä todella paljon. Hän sanoi, että nyt tälle asialle pitää tehdä jotain ja mä olen valmis sijoittamaan suhun, Katri nauraa.

– Kuukauden päästä sain häneltä viestin, että soita tähän numeroon. Siitä se sitten lähti: meillä oli ensimmäinen palaveri tuottaja Kari Huikurin kanssa, jonka kanssa yhdessä tuotettiin tämä levy. Huomattiin, että meillä on hyvin samantyyppinen musiikkimaku ja olemme myös lähes samanikäisiä. Kummallakin on ollut Grunge-tausta, Nirvana, Soundgarden, kaikki ne Seattlen bändit.

Brave New World -levyn musiikki ei kuitenkaan ole grungea, vaan rockiin kallellaan olevaa laulaja-lauluntekijä-musiikkia, jota on höystetty kekseliäästi hieman eri suuntiin viittaavilla tuotannollisilla elementeillä.

– Olen nykyään aika kaikkiruokainen musiikin suhteen, mutta kuuntelen sitä kuitenkin aika analyyttisesti. Laulaja-lauluntekijämuoto on luonteva ilmaisukeino minulle. Siinä suhteessa minulla ei ole varsinaisia esikuvia, vaan musiikin tekeminen on pääasiassa minulle tapa kanavoida omaa sisäistä maailmaani.

Taiteilijaksi, designeriksi, käsityöläiseksi ja muusikoksi itsensä määrittelevä Oikarinen näkee kaikessa tekemisessään yhteisen nimittäjän: tunteesta tehdään konkreettista.

– Lähtökohta tekemiselle on molemmissa intuitiivinen, se lähtee tunteesta, joka pitää saada ulos visuaalisesti tai auditiivisesti. Sanojen kohdalla välillä ihmettelee, että mistä ne siihen paperille tulee, kun alkaa kirjoittamaan. Se on tavallaan aika mystistä, ikään kuin se biisi kertoisi sulle, miten asiat on. Usein uusi kappale avautuu minulle vasta ajan päästä,
Katri kuvailee.

Mitään selkeää formulaa laulunkirjoitukseen ei hänellä ole, mutta esimerkiksi viime aikoina lähtökohtana prosessille on ollut biisin nimi.

– Se pyörii päässä, ja se on tavallaan tiivistelmä siitä, mitä on tulossa. Se pitää ikään kuin vaan purkaa paloihin paperille. Joskus taas saattaa tulla mieleen jokin lauseenpätkä vaikkapa autoa ajaessa, joku fiilis, aforismi, runonpätkä, josta lähtee sitten jatkamaan. 

 

Studiossa soudettiin ja huovattiin

Tuotantoprosessin aikana Brave New World -levyn biisit muuttuivat siitä, miten Katri oli ne päässään kuullut. Hän kertoo, että äänitysten aikana ”soudettiin ja huovattiin”, jotta kappaleet saatiin sellaiseen muotoon, jonka sekä artisti että tuottaja Kari Huikuri tunsivat oikeaksi.

– Me ei kyllä tingitty mistään, vaan ruuvattiin pienimmätkin kohdat kohdalleen. Ei jäänyt yhtään kysymysmerkkiä, että onko tämä valmis? Siksi levynteko kestikin melkein kolme vuotta.

Levy kuulostaakin hiotulta ja valmiilta. Katri soitti itse kaikki levyn akustiset kitarat, ja iso osa levylle päätyneestä materiaalista äänitettiin Huikurin työpaikalla Scandal Recording -studiolla. Poikkeuksen teki heti levytysprosessin alussa tehty Lapin reissu, joissa levyn pohjia laitettiin talteen.

– Sain yhden tuttavan kotitalon lainaan siksi aikaa. Siellä äänitettiin akustiset kitarat, laulut ja rytmipohjat puoliin levyn biiseistä. Karilla oli tosi mielenkiintoinen tapa tehdä rytmipohjia minulle, sillä hän pyrki tekemään niistä mahdollisimman aidon kuuloisia eli otti biiseistä minun luonnollisen rytmin talteen. Kun soitin demopätkiä ilman klikkiä, Kari sanoi, että biisi aina kiihtyy loppua kohden. Hän nappasi sen ja luuppasi minulle metronomiksi taustalle. Sen päälle minun oli luontevaa soittaa, Katri kiittelee tuottajaansa.

Katri tekee kappaleensa akustisella kitaralla, mutta työtapoihin kuuluu myös ottaa kaveriksi luupperi jo ihan kirjoitusvaiheessa. Luonnollisesti se on mukana soolokeikoilla, sillä Katrin mukaan luupperi tuo lisäarvoa esitykseen ja tuntuu myös kiinnostavan ihmisiä. Myös Brave New World -levylle hän loi muutaman kappaleen pohjan luupperilla, joita sitten tuotantovaiheessa kyllä muokattiin.

– Ostin ensimmäisen luupperin itselleni jo kuutisen vuotta sitten. Se oli hyvin alkeellinen malli, jossa oli ainoastaan se luuppi-toiminto. Sillä kuitenkin treenasin soiton ajoitusta, koska se on luupperin kanssa tietysti kaikkein tärkein asia. Muutama vuosi sitten ostin paremman, Boss Acoustic Singerin. Se on tosi kätevä laite, yksinkertainen käyttää, mutta silti siinä on todella monipuoliset toiminnot. Lisäksi minulla mikseri ja TC Electronicin Hall of Fame -kaiku, jonka hankin, koska halusin vähän monipuolisuutta kaikuihin.

Suomenkielellä syntyy erilaisia kappaleita

Katri tekee musiikkia myös suomeksi, mutta siitä hän on tehnyt erillisen projektin, jota varten on pieni trio-kokoonpano rumpalin ja basistin kera. Tällöin tyylinä on kuulemma melko perinteinen laulaja-lauluntekijä-musiikki.

– Jotenkin niin monessa yhteydessä on tullut vastaan se, että suomeksi pitää tehdä, eikä siinä mitään, ihan mukavaa hommaa sekin on. Nyt demottelen niitä biisejä mieheni kanssa. Sieltä karsitaan levylle tulevat ja aletaan bändin kanssa tekemään demoja. Joten seuraava julkaisu tulee olemaan kyllä suomenkielinen. Mutta toista englanninkielistä levyä alan tekemään tässä meidän kotistudiossa varmaan omana projektina sen rinnalla.

Suomenkielisestä levystä tulee Katrin mukaan hyvin erityyppinen, johtuen jo erilaisesta kokoonpanosta ja siitä, että suomi on hyvin erilainen kieli verrattuna englantiin.

– Kyllähän kieli tekee paljon, rytmi on niin erilainen suomen ja englannin kielissä. Aluksi suomeksi kirjoittaminen oli myös siinä mielessä pelottavaa, että asiat pitää sanoa niin suoraan. Toki nyt olen oppinut vähän verhoamaan ja luomaan mielikuvaa eri tavalla kuin vain tyyliin ”join kupin kahvia”. Sellainen kuulosti aluksi tosi karulta, Katri kiteyttää.

•••

Katri Oikarisen Brave New World -levyn arvioinnin voit lukea täältä.

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2021. Vastaavan tyyppisiä musiikin tekemiseen syvällisesti uppoutuvia juttuja julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.