Nayteikkuna

Keikkapäivä kitarateknikon silmin

Kimmo Aroluoman kirjoittama Keikkapäivä kuvaa 24 tunnin jakson elämää tien päällä, osana kiertuemiehistöä (crew), joka huolehtii siitä että artistin saapuessa lavalle kaikki soittokalustosta pyyhkeisiin asti on kunnossa ja artistin poistuessa lavalta kaikki tarpeisto paketoidaan jälleen seuraavaa päivää varten.

Kuvaus on asiantuntevaa ja seikkaperäistä, mikä ei ole ihme, onhan kirjoittaja työskennellyt kitarateknikkona kymmenen vuotta ja kiertänyt eri bändien kanssa sinä aikana yli 50 maassa. Päiväkirjamaiseen muotoon laaditun teoksen tapahtumat on sijoitettu Barcelonaan ja tällä kertaa siellä ollaan Rasmuksen kyydissä.
Aroluoman Keikkapäivä avaa näkymät kulissientakaiseen elämään ja tekee sen uskottavasti sortumatta minkäänlaiseen elvistelyyn tai sensaatiohakuisuuteen. Tällaisena kirja on maistuvaa lukemistoa kaikille niille, joita rytmimusiikki alana kiinnostaa, olipa tähtäimessä soittajan ura tai miehistön jäsenyys. Tai halu saada käsitys siitä mihin kummipoika, serkku tai meidän Ville oikein on nyt sotkeutumassa.

Tuleville teknikkopolville keikkapäivä kertoo avoimesti millaista työ oikesti on. Esille käyvät miehistön arvohieararkia sekä perimmäinen ja ainoa tehtävä: luoda artistille otolliset olot täysipainoiseen esitykseen.
Aroluoma ei panttaa kokemuksiaan eikä kertynyttä tietoa, mutta niksipirkkamaista konstilistaa kiperiin tilanteisiin ei ole tarjolla. Vaikka aivan käytännöllisiäkin neuvoja on jaossa, asettuu Keikkapäivän pääpaino työkulttuurin kuvaamiseen. Ja se käy ilmi, että rilluttelemaan ei lähdetä, ala vaatii asiaansa vakavasti suhtautuvia ja vastuunsa kantavia työläisiä.
Rajaus on muutenkin viisas, sähköoppia on jaossa omina oppainaan ja kitaran säätökysymyksiinkin löytyy tietoa. Toiminta kiertueella on nimenomaan se, josta en muista nähneeni ainuttakaan julkaisua aiemmin.

Mukavaa kevennystä muutoinkin helppolukuiseen kirjaan tuovat joka luvun loppuun ripotellut eri maiden esittelyt, joiden yhteydessä on aina jokin vinkki johdattamassa oikeaan tunnelmaan – maista maku, lue teksti, kuuntele biisi, hanki tämä… Hauskasti valittuja vihjeitä, jotka soveltuvat johdannoksi turistimatkallekin lähtevälle.
Suosittelen lukemaan.

Kimmo Aroluoma: Keikkapäivä, Backstage, 2014
    


 

24.10.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy