Pekka Strengin sanat ja sanojen jäljet – kirja, joka ei tule valmiiksi lukemalla!

|
Image

Lauluntekijä, runoilija, muusikko Pekka Streng (1948-1975) ehti elämänsä aika levyttää kaksi albumillista laulujaan, kolmas levy julkaistiin postuumisti. 

 

Musiikkina Strengin tuotanto nivoutuu hyvinkin luontevasti 60/70-lukujen vahvasti progevaikutteiseen ja hyvin heterogeeniseen musiikkikirjoon, mutta sanoitukset ovat kaukana tavanomaisista pop-lauluista ja iskelmistä. Ne ovat itse itseään kannattelevaa ja edelleen muodoltaan täysin kelpoista runoutta. Ja juuri sellaisena ne näyttäytyvät vasta julkaistussa kirjassa, johon kaikkien kolmen levyn tekstit on koottu. 

•••

Pekka Strengin lyriikka on kerroksellista ja monimerkityksellistä, ilmaisultaan vivahteikasta, mutta muodoltaan tehokasta. Kirjan kauneimpien tekstien joukkoon kuuluva Serenadi on esimerkiksi yksinkertaisen puhutteleva, kuuden rivin mittainen rakkaudentunnustus tuntemattomaksi jäävälle kohteelle.

Rakkauden ohella myös kuolema nousee keskeiseksi elementiksi teksteissä, joissa kyllä käsitellään muitakin ihmiselämää vaivaavia kysymyksiä:

”Mikä on, kun en mihinkään jäädä voi.

Kuin polttaisi maa, missä äsken soi

joku kiehtovan oikukas kieli.”

(Matkalaulu)

Jos kohta kuvaillaan myös onnellisuuden syvintä olemusta:

”Mukana mulla on paperilunta

satujen tulla.

Olen unta.”

(Puutarhassa)

Eikä mikään estä lukijaa tarttumasta vain johonkin yhteen säkeeseen, josta voi itselleen rakentaa vaikka kokonaisen elämänfilosofian:

”Jos epäröit, taika on tehoton”

(Noidat)

•••

Kirjan tekijät, Petra Streng ja Tiina Kokkoniemi, ovat kasvattaneet sisältöä liittämällä laulujen lomaan vierailijoiden puheenvuoroja haastattelumuodossa tai vieraan itsensä kirjoittamina teksteinä. Omaa suhdettaan Pekka Strengin tuotantoon luotaavat mm. Juha Hurme, J. Karjalainen ja Asko Keränen sekä Ritva Oksanen, Emma Salokoski ja Heidi Puurula, jotka tuovat kukin oman kulmansa Strengin musiikin ja sanoitusten merkitykseen ja seuraamuksiin. Idea on hyvä ja sen toteutus onnistunut.

Tämä on kirja, joka ei tule lukemalla valmiiksi. Suosittelen.

 

Pekka Strengin sanat ja sanojen jäljet (ISBN 978-952-733-742-4)

Kirjoittajat: Petra Streng ja Tiina Kokkoniemi

Basam Books, 2021

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2021. Valtaosa kirja-arvioista julkaistaan tällä sivustolla, mutta osa nostetaan mukaan ajankohtaiseen Riffin printtinumeroon.  Jos pidit arviota antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.