Manu Katché feat. Nils Petter Molvaer @ Tampere Jazz Happening 2013

Image

Manu Katché oli varmaankin Tampere Jazz Happeningin lauantai-illan tunnetuin ja ehkä odotetuinkin esiintyjä. Katchén omaleimaista soittotyyliähän on vuosien varrella kuultu useammankin rock-tähden soinnin selkärankana.

En ole erityisen perehtynyt Katchén soololevyihin, mutta nyt kuullun perusteella olen sitä mieltä, että hän on kyllä soittanut parempia sävellyksiä esimerkiksi Peter Gabrielin, Stingin tai  Robbie Robertsonin albumeilla.
Toisaalta heti perään jatkan sanomalla, että konsertti oli nautittava ja kovatasoinen. Nyt vain sävellykset eivät oikein jääneet mieleen, vaan niiden sijaan ihailin enemmänkin Katchén instrumentinhallintaa; sen teknistä ja musikaalista briljantiutta, loistavaa groovea ja timea.

Rumpujen sekä  kolmen puhaltimen ja Hammondin/flyygelin kokoonpano ei ole aivan tavanomaisin. Bassot tulivat Hammondista, jonka jalkiota Alfio Origlio pumppasi vakuuttavasti. Tämä toimi erityisen upeasti muutamassa rauhallisemmassa sävellyksessä, joissa Hammondin muhkea alakerta sykki Katchén kompin seassa sydämmellisesti. Ehkä joissain nopeammissa kappaleissa tavallinen basso olisi tuonut hieman soinnillista vaihtelua. Tähän suuntaan bändisoundia toki vei saksofonisti Tore Brunborg soittamalla parissa kappaleessa synabasso-linjoja.

Nils Petter Molvaerin trumpetin usein harmonizerin kautta kulkenut kaiutettu soundi kärsi hienoisista teknisistä ongelmista, mutta soitto ei. Toinen trumpetisti Luca Aquino soitti taas enemmän luomusoundilla. Luonnollisesti solistinen kapasiteetti oli kovaa luokkaa, ja tilaa riitti kaikille; myös Katchén soiton monet sävyt pääsivät enemmän esiin kuin rock-levyjen sovituksissa.
Katchén yhtye oli myös hyvä valinta Pakkahuoneen lauantain lopetukseksi, sillä häntä edeltäneet Björkenheim-Ågren-Gustafsson sekä Tim Berne Snakeoil toimivat enemmän vapaan (ja toki ainakin jälkimmäinen myös sävelletyn) jazzin kentällä. Tässä järjestyksessä dissonanssi ikään kuin purkautui kohti konsonanssia.

Loppuyön bilebändiksi kiinnitetty The Hot 8 Brass Band oli oikea valinta autenttisella New Orleans -meiningillään. Treme-sarjastakin tuttu bändi veti Tulliklubin aivan täyteen, ja soitto soi kuten odottikin.

Lisätiedot: Tampere Jazz Happening