Audient EVO 4 – pikkunäppärä audiosovitin

|
Image

Kaksi kanavaa sisään, kaksi ulos.
Suora monitorointi ja yksinkertaiset toiminnot, mitäs se muusikko tai podcastaaja muuta tarvitsisi?

 

Alkuvuodesta 2020 esitelty Evo 4 saatiin testiin tuoreeltaan, ja lehteä painokuntoon laiteltaessa oli Evo 8 -sisarmallikin jo tuloillaan. Siinä missä nelonen on selkeästi yksin nikkaroivan apuri, kahdeksikko käy jo muutaman hengen sessioon.

Evo 4 on tehty helpoksi. Tulokanavien tasot voi kyllä säätää manuaalisesti, mutta asian voi jättää myös Smartgain-automatiikalle, joka kuulostelee tulosignaalia ja optimoi asetukset sen mukaan. Omaan käsisäätööni verrattuna Smartgain asettelee tasot huomattavan varovaisesti, mutta toisaalta pelivaraa onkin sitten yllin kyllin ilman säröytymisen vaaraa. 

Tulosignaalin suora monitorointi on sekin tehty simppeliksi: napin painalluksella kansilevyn data-potikka muuttuu balanssisäätimeksi, jonka yhdessä ääressä kuunnellaan vain Evon tulokanaviin kytkettyä signaalia ja vastalaidassa pelkästään tietokoneelta tulevaa ääntä. Oma miksaus löytyy siitä väliltä, ja kokonaisvoimakkuus säädetään erikseen. 

Monitoroinnissa on valittava joko kaiuttimet tai kuulokkeet – luurijohdon liittäminen jakkiin mykistää nimittäin monitorilähdöt. Automatiikkaa sekin, kuten etulaidan instrumenttitulon kohdalla: kitara- tai bassopiuhan kytkeminen jakkiin mykistää takalaidan mikrofoni/linjatulon ykköskanavasta ja valitsee samalla käyttöön soittimelle varta vasten suunnitellun JFet-etuasteen.

 

Applikaatio tukena

Evo 4 kaipaa toimiakseen applikaation myös Macilla. Varsinaista apumikseriä Evo-applikaatiossa ei ole, ja ääntä kyllä tulee Evon kautta itse asiassa vaikka apuohjelmaa ei avaisikaan. Signaalitasot eivät silloin kuitenkaan osu ihan nappiin.

Applikaatiosta aktivoidaan myös Evon Loop Back -toiminto, jolla tietokoneelta saapuva ääni saadaan peilattua tallennettavaksi materiaaliksi. Käytännöllinen ominaisuus esimerkiksi haastatteluiden tai videoiden teossa. 

Macin Ääni- ja Midi-asetuksista Evolle puolestaan valitaan näytetaajuus (44,1 – 96 Khz) ja muunnosten bittimäärä (16 / 24).

Evo keskustelee tietokoneen kanssa muillakin tavoilla. Toistovoimakkuuutta voi säädellä tietokoneen vakionäppäimillä, ja mikrofonivahvistimien asetuksetkin voi tehdä DAW-ohjelmassa, jossa ne voi tallentaa osaksi jotakin tiettyä sessiopohjaa.

Hieman viilattavaa Evon applikaatiossa vielä ilmeni, mutta tehtaalla otettiin palautteesta tiukka koppi, tutkittiin journalistin bugiepäilyt ja ryhdyttiin korjaustoimiin. Pääpiirteissään Evo keskusteli kyllä sujuvasti sekä USB-C:n että USB 2.0 -liitännän kautta kahden eri-ikäisen Macin kanssa (OS10.13.6, High Sierra) jo nyt, uuden päivityksen myötä varmastikin vielä sujuvammin.

Evo poimii USB-väylästä sekä tarvitsemansa käyttövirran että kondensaattorimikrofoneille tarvittavan phantomin.

Image

Liitinpuolen varustelu on niukka, mutta asiallinen. USB-C tietokoneelle, balansoidut lähdöt monitoreille sekä linja/mikrofoni-käyttöön sopivat tulot. Jakit kuulokkeille ja instrumentille ovat etulevyssä.

Henkilökohtaisen työpisteen kalustamiseen Evo 4 soveltuu erinomaisesti. Mikrofonivahvistimet kuulostavat terveiltä ja niissä on miellyttävällä tavalla iso ääni, eikä JFet-etuaste instrumentille ole lainkaan hullumpi linjasoitossa. Sanalla sanoen audiolaatu on erinomainen, ja talteen saa monoa, stereota tai kahta eri monosignaalia samanaikaisesti. 

Kun käyttökin on yksinkertaista, ei jossiteltavaa jää. Kyllä Audient asiansa osaa. 


Audient EVO 4

USB-väylään liitettävä äänikortti

• kaksi mikrofoni/linjatuloa (+48 V phantom)
• JFet-etuaste instrumenttikäyttöön (1.-kanava)
• SmartGain-tasonsäätöautomatiikka
• tasonsäädöt myös DAW-ohjelmasta
• balansoidut monitorilähdöt
• kuulokeliitäntä
• LoopBack-toiminto
• käyttövirta USB-väylästä
• ilmoitettu dynamiikka-alue 113 dB
• kohinaetäisyys -127 dB Mic Pre EIN
• ilmoitettu kokonaislatenssi 4 ms
• 16- tai 24-bittiset A/D- ja D/A-muunnokset
• näytetaajuus 44,1 – 96 kHz
• hintaluokka < 150 euroa

Lisätiedot: Intersonic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.