Chase Bliss Mood Granular Micro-Looper & Delay – ei mikään tavallinen loopperi

|
Image

Nyt ollaan outoilun ytimessä.
Pedaali onkin äänenkäsittelylaitos, joka luuppaa, viipaloi, raastaa, vatkaa ja veivaa ääntä mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla

 

Chase Bliss Mood Granular Micro-Looper & Delay on valmistajan kuvauksen mukaan kaksikanavainen granulaarinen mikroloopperi ja delay, mutta käytännössä se taipuu kaikuihin, choruksiin ja moneen muuhunkin tavanomaiseen käyttöön.

Kanavat ovat interaktiivisia toistensa kanssa ja signaali voidaan reitittää usein eri tavoin pedaalin sisällä. Säädöt ovat täysin midillä kontrolloitavissa ja pedaalissa on myös tuki preset-asetuksille ja ekspressio-ominaisuuksille.

 

Röhnäisestä rutinasta eteeriseen huminaan

Mood-pedaalin kontrollit ja toiminnot voi jakaa karkeasti kolmeen osaan. Vasenta puolta hallitsee Old Blood Noise Endeavorsin kanssa kehitetty efektipuoli, keskellä nököttävät puolestaan pedaalin master-säädöt, ja oikeasta laidasta löytyy Drolo Effectsin kehittämän mikroloopperin osuus.

Image

 

Vasemman laidan efektikeskus sisältää ensinnäkin kaiun, jonka sävyä kontrolloidaan Modify-namiskalla. Yhdessä ääressä kaiku koostuu selvästi toisistaan erottuvista toistoista, toisessa laidassa muodostuu tiheää ja yhtenäistä massaa. Time-potikalla säädellään kaiun pituutta, joka maksimiasennossaan luo nuoteille miltei päättymättömästi soivan hännän.

Toinen pikkukytkimellä valittava efektityyppi on delay, jonka kohdalla Modify vastaa toistomääristä ja Time viiveen pituudesta. Koska viive-efekti pohjautuu looppeihin, namiskat kaakossa pedaali ei ala perinteisen delayn tavoin oskilloimaan holtittomasti vaan jatkaa viimeksi kuulemansa melodianpätkän toistamista ilman äänenvoimakkuuden lisäystä.

Kytkin Slip-valintaan napsautettuna muunnellaankin sitten signaalin sävelkorkeutta -1 ja +1 oktaavin välillä. Time vaikuttaa nyt puskurin pituuteen: pienempi puskuri luo välittömästi kuultavaa kröhää, bufferin kokoa kasvattamalla toistoon saa pidempikestoisia pätkiä hieman viiveen tavoin.

 

Keskilohko

Pedaalin keskeltä löytyvät Mix (ramp)- ja Clock-säädöt. Jos pedaalin päädyssä oleviin pikkukytkimiin ei kajoa, Mix säätää kuivan signaalin ja efektoidun äänen suhdetta. Mainituilla kytkimillä Mix-potikan taakse voi valita jopa viisi erilaista parametriä.

Clock puolestaan toimii sekä efekti- että loopperipuolen pituus-/aika- sekä näytetaajuus-säätimenä, joilla voidaan vaikuttaa suoraan molempien kanavien tallennus- ja toistotoimintoihin. 

Näytetaajuus on aina puolet Clock-säädön arvosta ja luupin pituus muuttuu suhteessa näytetaajuuteen. Mitä suurempi näytetaajuus, sitä puhtaampi ääni, mutta myös lyhyempi viive/looppi. 

 

Venyviä ja vanuvia looppeja

Vaikka Mood on kytketty pois päältä, kuuntelee pedaalin loopperi soittoa herkeämättä ja päälle polkaistuna toistaa viimeisimmän kuulemansa pätkän. Punainen valo toimii visuaalisena oppaana: looppi alkaa alusta aina sen välähtäessä.

Pieni vipukytkin määrittää loopperin käyttötavan. Envelope-valinnalla looppia voi komentaa soittamalla: toistettava luuppi jäätyy aina, kun laite tunnistaa saapuvan äänen. Kun ääni vaimenee, luuppi jatkaa taas eteenpäin. 

Kytkimen Tape-asetuksella päästään loopin nopeuden, äänenkorkeuden ja suunnan kimppuun. Nyt Length leikkaa loopin osiin ja määrää kuinka suuri osa loopista päätyy käsiteltäväksi: vastapäivään kierrettäessä se muuntuu huokoisesti aaltoilevaksi äänimatoksi, jolle kelpaa ripotella soonisia sattumuksia. Luupin toistosuuntaa ja nopeutta taas voi ohjailla Modify-namikalla.

Kolmas valinta, Stretch, venyttää looppia haluttuun pituuteen. Length määrittää muokattavan luupin pituuden, ja Modify-säätö määrittää kuinka pitkäksi tai lyhyeksi lopputulos muovataan.

Pedaalissa on ilman ulkoisia laitteita (kuten valmistajan omaa Faves-midikontrolleria) käytettävissä kaksi muistipaikkaa, joita selataan polkaisukytkimien välistä löytyvällä vivulla. Kytkin keskellä käytössä ovat aina kulloinkin esillä olevat asetukset. 

Uusi preset-tallennus tapahtuu napsauttamalla vipu joko oikealle tai vasemmalle, jonka jälkeen samalla puolella sijaitseva polkaisukytkin painetaan pohjaan kolmeksi sekunniksi. Tallennus viimeistellään painamalla molempia kytkimiä vielä toiset kolme sekuntia.

 

Eikä tässä vielä kaikki

Pedaalin päädyssä nököttää monista muista Chase Bliss -pedaaleista tuttu rivi minikokoisia liukukytkimiä, joilla soundin manipulointimahdollisuudet kasvavat entisestään. Näiden vipstaakien avulla efektejä voidaan jatkojalostaa kevyestä chorus-efektistä aina meheviin arpeggioihin saakka.

 

Image

Ohjekirja tarjoaa joukon nokkelasti nimettyjä esimerkkisäätöjä, joiden avulla laitteen mahdollisuuksista pääsee helposti perille. Toinen vaihtoehto on tietenkin sukeltaa suoraan syvään päätyyn ja tutkia pedaalin tarjoamaa soundimaailmaa lennosta – vahinko-osumineen kaikkineen.

Vaikka Chase Bliss Mood voi ensikosketuksella tuntua runsaine säätömahdollisuuksineen vaikeasti lähestyttävältä räminälaatikolta, se palkitsee saloihinsa perehtyvän käyttäjän nopeasti. Pedaali kannustaa kokeiluihin, joilla soittaja voi lähteä kuljettamaan soundiaan moniin, usein yllättäviinkin suuntiin. 

Perinteiset viive-, modulaatio- ja kaikuefektit ovat aina käden ulottuvilla, mutta arsenaalista löytyy työkaluja luoda myös sen verran äkkivääriä sihinöitä ja vikinöitä, että ne kelvannevat rajuimmankin noise-artistin repertuaariin.

Omassa käytössäni efekteistä suurimman huomion veivät pedaalin kattavat kaikuominaisuudet. Tietyillä asetuksilla toimittaessa sai soundiin Modify-säädintä myötäpäivään vääntämällä maukasta töhryä, ja säätövaraa löytyy täysin puhtaista toistoista aina todella kuluneeseen partikkeliaaltoiluun saakka. Soundin syvyyden kanssa näprätessä nuottien ympärille ilmestyi miltei asetuksista riippumatta säihkettä, jota jäi välittömästi kaipaamaan pedaalin päältä kytkettyään.

Moodiin voi suhtautua myös maustepurkkina, jolla soittoonsa voi lisäillä pikantteja yksityiskohtia hetkellisten efektiryöppyjen voimin. Tähän käyttöön fraasien loppuun annosteltavat nousevat oktaavit tai vastapäivään käännettyjen looppien luomat vastamelodiat ovatkin omiaan. Moodia käytettäessä rajat löytyvätkin lopulta vain soittajan mielikuvituksesta.

 

Chase Bliss MOOD Granular Micro-Looper & Delay

Kaksikanavainen granulaarinen mikroloopperi ja delay

• efektikanava (Reverb, Delay, Slip)
• looper-kanava (Env, Tape, Stretch)
• tallennettavat esiasetukset (2 laitteessa, 6 Faves-kontrollerilla, 122 midillä)
• 16 liukukytkintä, jotka ovat kontrolloitavissa ekspressiopedaalilla
• hintaluokka noin 400 euroa

Lisätiedot: Custom Sounds

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.