Nayteikkuna

Luksusta, ei välttämättömyys

Olisi mukava ajatus, että koronan hellittäessä keikkapaikkojen ja teattereiden ovet avautuisivat apposelleen ja salit täyttyisivät kulttuurinnälkäänsä sammuttamaan rientävästä kansasta. Ehkä näin käykin, toivotaan. Pahaa en halua povata, mutta miten välttää skeptisyyttä, kun kyyti on toistaiseksi ollut näin kylmää koko tapahtuma-alaa kohtaan.

Musiikin kohdalla yleinen piittaamattomuus on kylläkin jo vanhempaa perua. Ensin opetettiin, ettei pidä surra äänilevymyynnin laskua, koska keikoiltahan se leipä oikeasti irtoaa. Nyt kun niitä keikkoja ei saa tehdä, kehotetaan menemään oikeisiin töihin. Näin on leikattu molemmat siivet, kaarrapa siinä ylväästi taivaalle.

Musiikkiin asennoidutaan itsestään versoavana luonnonvarana, jota puskee kuin voikukkaa asvaltin halkeamista. Ei sellaisen loppumisesta huolta ole. 

Lisäksi musiikki – ja kulttuuri ylisummaan – mielletään hyvinvoinnin kuorrukkeeksi turvehierarkian kaikkien muiden elementtien jälkeen. 

Kyllä, turvehierarkia kuvaa hyvin asennetta, jossa taide on puuhastelua – tekijä siinä vain huvittaa itseään harrastamalla taiteen tekemistä ja vastaanottaja täyttää elämänsä joutohetken katsomalla tai kuuntelemalla tuotosta. 

Kyse on ajanvietteestä, jonka pariin hakeudutaan useimmiten vapaa-ajalla. Siinä ei heilu Jussi eikä kuokka, ei kirpoa hikipisara, eikä maistu veri suussa. Hankalaa on hahmottaa, että puitteita lystinpidolle järjestävät henkilöt eivät ole hauskuuttamassa itseään vaan oikeasti töissä, jonka palkalla he maksavat asuntonsa ja lastensa ruoat…

•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 3/2021, jossa kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 10. helmikuuta 2021. Siitä selviää mikä päätoimittajan mielstä nyt sitten kaipaisi korjausliikettä ja kohtuullisen ponnekasta sellaista…

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


 

 

07.06.2021
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy