Neutrik Xirium X – 2014 on erinomainen vuosikerta

|
Image

Neutrik Xirium  on lupavapaalla 5 GHz:n alueella toimiva digitaalinen langaton äänensiirtojärjestelmä, joka soveltuu esimerkiksi hajautetun kaiutinjärjestelmän syöttämiseen tai ulkotuotannon muihin tarpeisiin.


Xiriumin isosti päivitetty kakkosversio X lunastaa ensimmäisen sukupolven herättämät toiveet (Riffi 3/2014). Enää ei tarvita lähettimien ja vastaanottimien välistä liikennettä reitittävää keskusyksikköä, vaan järjestelmä perustuu kahteen laitteeseen: Touring-lähettimeen (XTX) ja vastaanottimeen (XRX).

XTX nielee mikrofoni- tai linjatasoista analogista audiosignaalia ja lähettää sen digitaalisena eteenpäin. XRX puolestaan muuntaa digikoodin jälleen analogiseksi linjatason signaaliksi, ja toimii tarvittaessa myös linkkiasemana seuraavalle vastaanottimelle.
Yhteen ketjuun voi liittää enimmillään kahdeksan laitetta peräkkäin.

Koska analogisen audio-signaalin saa XRX:stä ulos myös linkki-toimintoa käytettäessä, voi kisakentälle rakentaa hajautetun kaiutinjärjestelmän vitjana, jossa jokainen vastaanotin ruokkii paikallista kaiutinyksikköä ja jatkaa samalla viestiä eteenpäin.
Ilmassa saattaa siten risteillä samaa viestiä moneenkin kertaan monistettuna ja siksi vastaanotin vertailee niiden laatua valiten käyttöön vahvimman. Yhtä lähetystä voi luonnollisestikin kuunnella vaikka kuinka monella vastaanottimella samanaikaisesti.

Xiriumin lisävarusteet on nekin pantu uusiksi. Verkkomuuntajan vaihtoehtona on Powermonkeyn litium-akku ja sille XTX:n tai XRX:n kylkeen kiinnitettävä metallitelakka, joka palvelee myös asennuskannakkeena.
Testisettiin kuului telakkaan ruuvattavia Manfrotton Super Clamp -leukapuristimia – helppokäyttöisiä ja luotettavasti pitäviä.

Powermonkey-akku diagnosoi itse itseään ja ilmaisee näytön värityksellä ja teksteillä jäljellä olevaa käyttöaikaa, lataustarvetta sekä latauksen edistymistä. Akun kuoressa on matalaan syvennykseen sijoitettu tunnistuspinta, jota hipaisemalla tai täppäämällä kytketään päälle virta ja näytön taustavalo. Käyttövirran saa myös sammumaan hipaisemalla. Onkin syytä olla tarkkana ettei kalustoa käsitellessä liipaise vahingossa virtaa päälle tai pois.

Image


Xirium X -järjestelmä on helppo laittaa toimintakuntoon ja yksittäistä lähetintä käytettäessä automatiikka hoitaa homman itsenäisesti. Jos käytetään rinnakkaisia lähettimiä useamman eri ohjelmalähteen siirtämiseksi, yksi määritetään ns. master-lähettimeksi ja muille kerrotaan niiden roolit neliportaisella kiertokytkimellä. Masterin alaisuudessa voi olla kolme muuta lähetintä jakamassa samaa radioyhteyttä.

Luontevat paikat linkkiasemille löytää kätevästi, maalaisjärkeä ja linkkilaitteen moniväristä merkkilediä seuraamalla: jos vihreä valo alkaa rusottaa, ollaan kantavuuden rajoilla.
Silloinkin ääniyhteys kuitenkin pelaa vielä moitteetta, mutta varman päälle pelaava etsii linkille paikan ja asennon, jossa vihreä led pysyy vakaasti vihreänä.
Jos ääniyhteys kuitenkin katkeaa, Xirium osaa mykistää audioyhteyden siististi ja pärskimättä.
Luotettavimmin ja pisimmälle yhteys syntyy, jos laitteiden välillä on esteetön näköyhteys. Valmistaja lupaa kantavuudeksi silloin 500 metriä.

Avoimelle kentälle ei koekäytön aikana lähdetty, mutta sisätiloissa kantavuus vastasi aiemmin testeissä käyneiden, päälle 2,4 gHz:n alueella toimivien langattomien suorituskykyä.
Yhteys syntyi ja kesti 25–35 metriä silloinkin, kun laitteet olivat samassa kerroksessa, mutta eri huoneissa ja vailla näköyhteyttä. Sokkeloinen betoniportaikko puolestaan vaati oman linkkiasemansa, jotta signaali saatiin kerroksesta toiseen. Sarjaan kuuluvalla lisäantennilla suorituskykyä on mahdollista vielä petrata.


Yksittäisen Xirium XTX -lähettimen tai XRXvastaanottimen hinta on hieman päälle tuhannen euron ja täysin varustellun flight case -tyyppisen keikkasalkun (lähetin, kaksi vastaanotinta, akut ja kiinnikkeet, sekä lisäantenni tarvikkeineen) verollinen pakettihinta asettuu 4500 euron paikkeille.
Ammattituotannoissa tämäkin asettuu mittakaavaan, eikä Neutrikilla taida sitä paitsi tällä sektorilla olla edes varsinaisia kilpailijoita.

Hinta määräytyy järjestelmän kokoonpanon perusteella.

Lisätiedot: Noretron Komponentit
 

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 2/2015. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.