Martin Popov: Led Zeppelin – Levy levyltä, biisi biisiltä

Image

Kustannusyhtiö Docenco teki kulttuuri-teon julkaisemalla Antti Immosen suomentaman teoksen, jossa käydään läpi tämän todellisen tienraivaajan ja monen myöhemmän bändin esikuvan taival vuoden 1968 ensilevytyksestä alkaen.

Asiaa on paljon ja se on mielenkiintoista, vaikkei Led Zeppelinin musiikkia suuremmin tuntisikaan. Lukukokemus on pääosin hyvä, mutta muutamat tekstin editoinnissa torsoiksi leikkautuneet lauseet ja tekstiä leikeltäessä tahattomasti toisiinsa liittyneet pätkät antavat jossain määrin viimeistelemättömän leiman. Kääntäjän sanasto myös ontuu paikka paikoin, esimerkiksi tripletit ovat suomeksi kyllä ihan perinteisesti trioleja. Samoin studiotyöskentelyä ja soittimistoa esittelevissä jaksoissa on jonkin verran hapuilua, josta lukija pääsee kyllä yli, mikäli on itse kärryillä siitä mitä kenties mahdetaan tarkoittaa.

Erityiskiitos annetaan Popoville siitä, että kirjassa on lueteltu jokaisen levyn äänityspaikan lisäksi tuottaja sekä äänittäjät, joista monet myös pääsevät jakamaan muistojaan lukijalle.

Pienistä kauneusvirheistään huolimatta Led Zeppelinin ystäville varmasti yksi pakollinen hankinta lukemistoon.

 

Kustantaja: Docendo