Carl Martin Ampster – putkietuaste on myös kaiutinsimulaattori ja DI-boksi

Image

Tanskalainen Carl Martin tuo impulssivasteiden käytölle analogisen vaihtoehdon Ampster-pedaalilla, johon on yhdistetty putkella toteutettu etuvahvistin sekä kaiutinsimulointi.


Ampster on suunniteltu sijoitettavaksi esimerkiksi pedaalilaudan viimeiseksi laitteeksi tai vaikkapa itsenäiseksi etuasteeksi linjasoittoa varten. Käytännössä ideana on korvata perinteisen kitaravahvistimen ja kaiuttimen käyttö niin keikalla kuin studiossakin.

Image

Erillinen gain- ja volumesäätö mahdollistavat valmistajan mukaan soundikirjon putipuhtaasta aina rajustikin yiohjattuun säröön.
Sävyn muokkaukseen Ampsterissa on kolmialueinen perinteinen ekvalisaattori, jota täydentää itsenäinen presence-säätö.

Etuasteen kerrotaan perustuvan putkikytkentään, mutta putken tyyppiä ei ole toistaiseksi ilmoitettu.
Kitaralle tarkoitettu tuloliityntä on nimelliseltä impedanssiltaan yhden megaohmin.

Ampsterin etuasteen jälkeen on mahdollisuus muokata soundia kaiutinsimulaatiolla, jossa on kaksi eri vaihtoehtoa. Näistä ensimmäinen jäljitelee avoimen 2 x 12" -kaapin soundia (punainen merkkivalo) ja toisen tavoitteena on tuottaa suljetun 4 x 12" -kaapin tyyppinen soundi (vihreä merkkivalo).

Sointiin voi vaikuttaa kolmiasentoisella Voicing-kytkimellä, jota kutsutaan hienovaraiseksi alarekisterin käyttäytymisen hienosäädöksi.

Carl Martin ohjeistaa suhtautumaan Ampsteriin normaalin kitaravahvistimen korvaajana ja kytkemään perinteiset ennen vahvistinta sijoitettavat pedaalit kitaran ja Ampsterin väliin. 
Räkkilaitteille ja muille tyypillisesti etu- ja pääteasteen väliin kytkettäville laitteille Ampsterissa on sarjaan kytketty linjatason efektilenkki.

Image

Valmiin signaalin voi tilanteen mukaan yhdistää balansoidusta XLR-lähdöstä suoraan PA- tai tallennusysteemiin.
Maalenkeistä aiheutuvien hurinoiden estämiseksi Ampsterissa on kytkin XLR-lähdön audiomaaton erotusta varten (ground lift).

Pedaalin mykistystä varten on oma jalkytkimensä (mute).

Ampsterin rinnalla voi käyttää myös perinteistä vahvistinta joko henkilökohtaisena monitorointina tai vaihtoehtoisena ratkaisuna. Tätä varten on Link-liitäntä, josta kitaran alkuperäisen signaalin saa ulos  ennen Ampsterissa tapahtuvaa muokkausta.

Ampster toimii yhdeksän voltin tasajännitteellä ja vaatii virtaa yhden ampeerin. Virtalähde on hankittava erillisvarusteena.

Videolla Simon Gotthelf esittelee Amspterin käyttöä:

Lisätiedot: NordSound