Roland RE-2 & RE-202 – Space Echo pedaaleina

Vuonna 1974 esitelty Roland Space Echo, mallitunnukseltaan RE-201, oli klassikko jonka suosio jatkuu edeleen. Kolmella toistopäällä toteutettu nauhakaiku sekä samaan laitteeseen paketoitu jousikaiku tuottavat uniikin ja moneen käyttöön sopivan soundin. Nyt Roland pyrkii tarjoamaan samat ominaisuudet kahtena eri pedaaliversiona.

 

Pienempäänkin pedaalilautaan sopiva RE-2 on toteutettu Bossin tuttuun compact-sarjan koteloon.

 


Erilaisia virtuaalisten toistopäiden ja jousikaiun yhdistelmiä on 11, ja kun kummallekin kaikutyypille on oma voimakkuudensäätimensä, löytyy valitsimen eri asentojen takaa vielä lisää muuntelumahdollisuuksia.

Viiveiden rytmitykseen vaikuttaa toistopäiden valinnan ohella myös kuvitteellisen nauhan nopeus, jota säädetään Repeat Rate -potentiometrillä.
Intensity puolestaan vastaa jotakuinkin tuttua feedback-säätöä ja äärimmilleen avattuna efektin saa oskilloimaan itsekseen.

Tone-säädin on kaksitoiminen: myötäpäivään käännettäessa se korostaa koerkeita taajuuksia ja vaimentaa samalla matalia taajuuksia. Vastapäivään käännettäessä vaikutus on päinvastainen, bassot korostuvat samalla kun diskantti vaimenee.

Lisämausteena on Wow & Flutter -säätö, joka jäljittelee alkuperäislaittelle ominaista nauhanopeuden huojuntaa.

RE-2 toimii yhdeksän voltin neppariparistolla tai vaihtoehtoisesti virtalähteellä. Virran tarpeeksi ilmoitetaan 75 mA.

 

RE-202 on koteloitu kookkaaseen ja vahvasti retro-henkiseen metallirasiaan. Pariston sijasta käyttövirta tälle pedaalille täytyy syöttää Boss PSA-sarjan virtalähteellä, jollainen myös toimitetaan pedaalin mukana. Virtaa RE-202 kuluttaa 140 mA.

Kiertokytkimellä voi tässä pedaalissa valita käyttöön jonkin 12 erilaisesta kaikuohjelmasta, ja jälleen sekä nauhakaikua että jousikaikua simuloiville efekteille on omat voimakkuudensäätimensä.
Yhden kaksitoimisen sävynsäätimen sijaan bassolle ja ylätaajuuksille on tässä mallissa omat erilliset säätimensä.

Nauhanopeuden huojuntaa jäljittelevän Wow & Flutter -säädön lisäksi soundia pääsee huonontamaan toisellakin analogitekniikkaa imitoivalla säätimellä. Saturation pyrkii tuottamaan samanlaisen kompression ja saturaatiosärön, joka alkuperäisessä nauhakaiussa syntyi etuvahvistimen ja nauhan yliohjauksessa.

Käyttäjä voi myös valita, onko laitteessa vanha ja virttynyt, tummasti soivaksi kulunut nauha, vaiko täysin upo uusi ja edelleen kirkassointinen.

RE-202 on varustettu neljällä muistipaikalla, joiden rinnalla käytössä on manuaalinen käyttötapa.

Kolmella jalkakytkimellä asetetaan viiveen pituus, valitaan muisipaikka ja komennetaan laite päälle ja pois.
Pitämällä vasenta kytkintä pohjassa saa esiin kaikuja korostavan Warp-efektin, kun taas oikeanpuoleisinta pohjaan painettuna pitämällä voi tuottaa hurjaksi luonnehdittua pyörivää vellontaa tuottavan Twist-efektin.
Keskimmäisen kytkimen kakkostoimena on kaiun jäädyttäminen. 

RE-202 on varustettu audioliitäntöjen ohessa myös ekspressio-pedaalille tai lisäkytkimille sopivalla jakilla, midi in/out -liitännöillä, sekä  USB-liitännällä.

Nykyajan tapaan kumpikin pedaali toimii monona tai stereona ja osaa taikoa monostakin stereota.

Lisätiedot: Roland Suomi

08.04.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy