Sontronics Solo – vokalisti esiin

|
Image

Dynaaminen Solo on nimetty solistimalliksi, mutta ei anneta sen nyt rajoittaa tarkastelua. Pohjimmiltaan kyse on varsin yleiskäyttöisestä mikrofonista.

Sontronics on nostanut rankkaustaan mikrofonivalmistajien joukossa vuosi vuodelta, ja kokonaan Englannissa suunniteltu sekä valmistettu Solo korottaa tämän jo peräti 15-vuotisjuhliaan lähestyvän merkin profiilia roimasti. Solo on ulkoiselta olemukseltaan hillityn tyylikäs ja audiolaadultaan pätevää tasoa.

Kädessä pideltäväksi solistimikrofoniksi Solo on verraten kookas ja painava. Ei kuitenkaan 792 grammaa, kuten valmistajan dokumenteissa lukee vaan toimituksen kirjevaa’an mukaan reippaasti alle puolet tästä, eli vajaat 100 grammaa enemmän kuin mittatikuista pysyvin, Shuren SM58.

Paksuhkon rungon vuoksi Solon mukana toimitettava haarukkapidike muistuttaa tyypillisen nykylangattoman adapteria. Varusteena pidike on kelpo laatua – se vaikuttaa kestävältä, mikrofonin asettaminen siihen käy kätevästi (kuten poistokin), ja kuitenkin mikrofoni istuu riittävän tiukasti sijoillaan, jotta telinettä voi käännellä vapaasti sopivaa sijoitusta etsittäessä. 

Mukana paketissa toimitetaan myös pehmustettu kuljetuspussukka.

 

Toimeen

Solon soundi leveä ja vakuuttava. Se tuo mieleen tumman suklaan ja minttutäytteen jalon liiton – soinnin perustana on vahva ja täsmällinen basso, jonka ohessa toisena määrittävänä piirteenä on raikas ja miellyttävän kirkas ylärekisteri. Se mikä jää edellisten väliin, toistuu puolestaan selkeänä ja hallittuna.

Solon vastetta ei ole painettu keskeltä kuopalle, mutta verraten tasaisena hyvin alas ulottuva bassotoisto sekä preesens-alueen alareunalta alkava ja koko ylärekisterin kattava loiva kumpu antavat sointiin kokoa ja voimaa.

Proximity-efekti on verraten vahva, mutta grillin sisäpuolelle asennettu vaahtomuovi hajottaa ilmavirtoja tehokkaasti eikä Solo tunnu reagoivan erityisen herkästi sen paremmin h:n humahduksiin kuin p:n popsahduksiinkaan. Myös runkoäänten vaimennus on hoidettu asiallisesti, eikä mikrofonin käsittely tuota taustakumua tavanomaista enempää.

Vuotoäänten suhteenkaan ei moitittavaa löytynyt. Superherttana Solo on kaikkein epäherkin sivulle päin, eikä suuntakuvioon kuuluva hieman muita toissijaisia suuntia herkempi takakeilakaan tunnu poimivan kohtuuttomasti vuotoa. Mikrofonin kirkas perussointi kyllä peilautuu myös vuodon kirkkaana sävynä, mutta vaimennus on kuitenkin niin tehokasta, ettei tämän pitäisi tuottaa ongelmia.

Ja koska valmistaja sellaiseen kannustaa, kokeilin Soloa myös äänitystoimissa. Sijoitus kitaravahvistimen eteen lienee se ensimmäinen mieleen tuleva sovellus, virvelimikitys heti hyvänä kakkosena. Näissä molemmissa tehtävissä Solo pärjää erinomaisesti, joskin alakerran luontainen jyhkeys ja proximityn voimallisuus vaativat kiinnittämään huomiota suuntaukseen.

Myös erilaisten käsiperkussioiden kanssa Solo tuntui olevan kuin kotonaan ja äänitysjälki veti vertoja studiomikrofoneille. Tällä sektorilla Solo poimikin selkeästi pitemmän korren verrokkina palvelleeseen Beta 58:aan nähden.

Sontronic Solo on tervetullut vaihtoehto yleiskäyttöiseksi dynaamiseksi perusmikrofoniksi ja ilahduttavaa kyllä, näin vielä kirjoitushetkellä sitä voi kutsua myös eurooppalaiseksi tuotteeksi sanan kaikissa merkityksissä.

Sontronics Solo

Dynaaminen solistimikrofoni

• suuntakuvio superhertta
• toistoalue 50 Hz – 15 kHz
• herkkyys -50 dB +/- 2 dB
• kapselissa neodyymimagneetti
• hintaluokka < 130 e

Lisätiedot: T-Soundi

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.