Hurjaruuthin Talvisirkus – rakkautta Kaapelitehtaalla

Image

Helsingin Kaapelitehtaalla toimivan Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus on jokavuotinen spektaakkeli ja tapaus isolla T:llä. Tällä kertaa esityksen otsikoksi on pantu ”Rakkaus”. Ei ihan pieni aihe.

Skenografi Mirkka Nyrhinen on loihtinut rakkaudella talvisen kolkosta Pannuhallista kuumankostean, vehreän Eedenin, paratiisimaisen puutarhan kujertavine lintuineen. Kauniit, isot hehkulamppuhimmelit korostavat tilan taianomaisen lämmintä tunnelmaa.

Hurjaruuthin tämänvuotinen Talvisirkus on nimeltään ”Rakkaus”, ja se toteutetaan bändi mukaan lukien kuudentoista esiintyjän voimin, joista monet totuttuun tapaan ulkomailta. Espanjalaisten panos on tänä vuonna vahva: heti esityksen alussa Arce López Gutiérrez kipuaa pystysuoraa tolppaa pitkin korkeuksiin yhtä helpon näköisesti kuin me muut tallaamme kadulla. Ja sitten seuraa syöksy korkeuksista pää edellä kohti Pannuhallin kivistä lattiaa. Taimaus toimii sadasosasekunnin tarkkuudella, ja pitääkin. Muuten nimittäin sattuu ja pahasti.

 

Image


Talvisirkus Rakkauden monien ohjelmanumeroiden taustalla on vanha eurooppalainen sirkustraditio: otetaan yksi väline ja tutkitaan juurta jaksain mitä kaikkea sillä voi tehdä, ja ehkä vähän enemmänkin. Tämän perinteen puolesta liputtaa esimerkiksi tämänvuotisen esityksen keskeisin taiteilija, mallorcalaissyntyinen klovni Tomeu Amer kieppuessaan kahdesta alumiinivanteesta rakennetun ”german wheelin” kanssa.
Myöhemmin esityksessä mies esittelee taitojaan tikasakrobaattina koomisessa duettonumerossa, jossa ”uhriksi” joutuu oma vaimo, trapetsitaiteilija Griselda Juncà. Hän puolestaan ihastuttaa omissa sooloissaan esimerkiksi paratiisilintuna, jonka onnistuu vapautua korkealla puunlatvassa sijaitsevasta häkistään.

 

Image


Amerikkalaisen Wes Pedenin jonglöörinumerossa ilma on sakeana keiloista, ja kaveri ehtii hyppiä vielä narua kun ei ole antamassa keiloille lisää kierroksia. Esityksen kliimaksissa koko värikäs taiteilijaensemble kerääntyy lavan reunalle kannustamaan kahden breakdance-taiturin kaksintaistelua.

Talvisirkus Rakkauden kansainväliseen esiintyjäryhmään suomalaisväriä tuovat käsinseisonnan taituri Matti Koskela, Cyr-renkaan kanssa taituroiva sirkustaiteilija Aino Savolainen, tanssija Virva Torkko sekä näyttämöninja Jouni Ihalainen. Veikeänä Cupidona nähdään aiemminkin Pannuhallin esityksissä ihastuttanut klovni ja tanssija Hanna Terävä. Rakkauden jumala Cupidon – eli Amorin – nuolet toimivatkin ”liimana” pitkän esityksen eri kohtauksien yhdistämisessä. Välillä nuolet osuvat kohteeseensa, välillä harhaan. Niinhän se taitaa oikeassa elämässäkin mennä.

Kaiken vauhdin, adrenaliinin ja temppujen vastapainona Sanna Silvennoisen ohjaama esitys tarjoaa myös toisenlaista sydämentykytystä. Tomeu Amerin murheellinen klovnihahmo etsii rakkautta elämäänsä, ja löytää katsomosta tietenkin karvaisen miehen, jonka kiskoo mukanaan romanttiselle illalliselle.

Voi sanoa, että ilmassa on taikaa, sillä viini vaihtaa väriä lennosta ja tyhjään kulhoon ilmestyy sylillinen vihreitä kuulia. Kosintaanhan tämä kaikki tietenkin johtaa, ja varsin sateenkaaren värisiin häihin, joissa juhlaväen ”morsiamien” ja ”sulhasten” pukeutuminen ei vastaa ihan totuttua.

 

Image


Hurjaruuthin koko perheelle suunnattu Talvisirkus Rakkaus on lämminhenkinen ja tyylikäs nykysirkusesitys, joka lumoaa kekseliäisyydellään ja visuaalisuudellaan niin pienet kuin aikuisetkin katsojat. Nykysirkushan on laji, joka sekoittaa draamaa, sirkusta, taikuutta ja tanssia – sekä tietysti musiikkia. Elävä bändi onkin olennainen osa Hurjaruuthin talvisia karnevaaleja, joissa mausteitaan luovaan soppaan kaataa nyt jo neljättä kertaa Pentti Luomakankaan johtama soittajakollektiivi Peloton.

Sirkusorkesteri Pelottoman musiikki myötäilee tapahtumia ja alleviivaa toimintaa, ellei sitten rakenna tuottamillaan äänillä nimenomaan kontrastia sille kuvalle, minkä silmä näkee.

Nelimiehisen orkesterin arsenaalista löytyy soitin poikineen: foneja, huiluja, kiippareita, kitaroita, banjoja, bassoja, harppuja ja vaikka mitä. Rummustoon on lisätty parin vuoden takaiseen esitykseen verrattuna enemmän sähköperkkaa, ja synaluuppejakin viljellään aiempaa enemmän.

Pannuhallin kattilamainen muoto ja akustiikka on haasteellinen, mihin nähden äänentoisto suoriutuu urakasta kiitettävästi.
Marraskuussa ensi-iltansa saanutta Talvisirkus Rakkautta esitetään Kaapelitehtaan Pannuhallissa vuodenvaihteen yli aina tammikuun puoliväliin asti.

 

Image


Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus ”Rakkaus” Kaapelitehtaan Pannuhallissa 30.11.2018.