Kunnon komediaa Heinolassa

Image

Heinolan kesäteatteria voi pitää jo instituutiona. Viime kesän kotimaisen, tummanpuhuvan Vadelmavenepakolainen -komedian jälkeen tänä suvena satsataan vauhdikkaaseen ja tyylipuhtaaseen brittifarssiin.

Dave Freemanin perinteistä brittihuumoria uhkuva ”Dummy Run” on nimetty suomeksi nokkelasti ”Kunnon komediaksi”. Tämän komedian – oikeastaan farssin – näkökulmahenkilöksi nouseva Roland (Risto Kaskilahti) on ryhtynyt pitämään vaimonsa ja anoppinsa kanssa terveyskylpylää, jossa yritetään panna asiakkaat, vastahakoisetkin, ”kerralla kuntoon”.
Mutta sitten paikalle ilmestyy pyytämättä ja  yllättäen vaimon ex-mies, jonka luultiin kuolleen onnettomuudessa, josta kuitatuilla runsailla henkivakuutusrahoilla kylpylä saatiin perustettua. Tästä alkaa pyöritys, josta ei puutu vauhdikkaita roolinvaihdoksia, noloja tilanteita, hätävalheita eikä täpäriä pelastumisia.

Suvi-Suomen suunnasta tarkastellen keskeisellä sijainnilla siunattu Heinola on onnistunut vuosi vuodelta keräämään katetun kesäteatterinäyttämönsä suojiin maan parhaat voimat – käytännössä pääkaupunkiseudun näyttämöiltä ja mediasta tutut esiintyjät, ohjaajat ja teknistaiteellisen työryhmän.

”Kunnon komedian” ohjannut Pertti Sveholmkin palaa Heinolaan jo kolmatta kesää, ne kaksi aiempaa tosin vierähtivät esiintyjänä näyttämöllä.
Näyttämölle puolestaan nousevat viimevuotisesta esiintyjäkaartista tuttuina kasvoina Jari Pehkonen, nyt vihannesdieettejä ja jumppatuokioita kammoavana kylpylävieraana, sekä Taisto Oksanen tarinan konnana.

Viime kesän Vadelmavenepakolaisessa lukemattomilla silppurooleilla raskautettu Oksanen saakin tänä vuonna loistaa ja esittää vain yhtä. Tai miten sen nyt ottaa: ex-mies Sidneynä hän joutuu vaihtamaan identiteettiään joskus monta kertaa samassakin kohtauksessa, jottei yhä hatarammaksi käyvä huijauksien vyyhti paljastu.

Erityisesti Oksasen ja Kaskilahden yhteisissä kohtauksissa miesten briljantti, tarkasti taimattu yhteispeli on nautinnollista seurattavaa. Eipä siinä tarvitse katsojan pahemmin esiintyjien puolesta jännittää.

Ja samalle viivalle toki yltää koko näyttelijäkaarti: Pihla Penttisen Julia-vaimo, Jaana Saarisen Olivia-anoppi ja Jonna Järnefeltin kylpylävieras Vanessa. Ydinjoukko täydentyy väliajan jälkeen tapahtumia sattumalta selvittämään joutuvalla konstaapeli Campbellilla (Anu Sinisalo).

Esitys on hyvällä tavalla nostalginen aikamatka vanhojen brittikomediasarjojen maailmaan, vähän kuin ”Mennään bussilla”, ”Maanalainen armeija” ja ”Benny Hill” yhdessä paketissa. Pertti Sveholm ohjaa varmalla otteella, ja Mikko Viherjuuren suomennos myötäilee Dave Freemanin säpäkkää tekstiä, jota näyttelijät kyllä tuntuvat mehustavan panemalla mukaan vaihtelevan määrän omiaan aina kun tilanne sallii.

 

Image

 

Koko esitys tapahtuu yhdessä ainoassa näyttämökuvassa eikä kesäteatterin lava, oli katettu tai ei, paljon enempään mahdollisuuksia annakaan. Myöskään valosuunnittelijalle ei kesäillassa voi kohtuudella enempää esittää kuin toiveen huolehtia siitä, että lavalla olisi valoa enemmän kuin katsomossa.

Äänisuunnittelua vuodenaika ei niin kahlitse, joskin ulkotila tuo siihenkin kommervenkkinsa. Pääjärjestelmänä näytti olevan pieni, mutta puhenäytelmään riittävän pippurinen D&B:n T10-linjasäteilijä left-right -kattauksena, etufilleillä ja yläkatsomon viivekaiuttimilla tuettuna.

Äänisuunnittelija Sakke Kiiski on ratkonut farssin äänimaailman haasteita jättämällä aluksi surroundit pois – kesäisessä kaupunkipuistossa kun on ambienssia riittävästi jo livenä. Ja sehän on vasta näytelmän perusviritys, siis näyttämötapahtumien sisätilan kuulokuva.
Sitten kun ovet aukeavat (ja farsseissa ne tuppaavat aukeamaan usein ja nopeasti) tehostemaailmaan lisätään puutarhassa virittelevää ja musisoivaa bändiä, joka osaltaan komppailee yhä hektisemmäksi käyvää näyttämötoimintaa. Onpa kekseliäs keino luoda ero kuvitteellisen interiöörin ja eksteriöörin välille vallitsevissa olosuhteissa!

Reilusti parituntinen ”Kunnon komedia” on riemukas, mitaltaan passeli ja kierroksiaan loppua kohti lisäävä farssi, joka rullaa kuuden–seitsemän näytännön viikkotahdilla Heinolan kesäteatterissa vielä koko heinäkuun ajan.

 

Image

Kunnon komedia Heinolan kesäteatterissa 27.6.2018.