Latin Percussion & ProMark – enemmän iloa cajonista

|
Image

Pakkilaatikosta alkanut köyhän miehen rytmisoitin on muutettu vähin erin, vaan ei äänin, salonkikelpoiseksi soittimeksi. Sen myötä sille on ryhdytty valmistamaan myös lisävarusteita, joilla toiminta sujuu mukavammin ja kenties myös ilmeikkäämmin.

Cajonin soittaja istuu tyypillisesti suoraan pakkilaatikolla ja jos kova pinta alkaa tuntua kannikoissa keljulta, on irtotyyny tietysti mahdollinen pehmuste, mutta sellainen luiskahtaa helposti alta pois. Latin Percussionin Cajon Throne estää tällaisen luisumisen tehokkaasti: pyöreän pehmusteen alapinta on nahkeaa kumia joka tarraa tiukasti Cajonin pintaan eikä liiraa minnekään soittajan alta.
LP:n pehmuste tarjoaa toisenkin merkittävän ominaisuuden: rakenne on kaksikerroksinen kuin täytekakku ja kerrokset on akseloitu. Sen ansiosta soittaja voi kääntyä istuessaan ja pehmuste pyörähtää mukana, vaikka Cajonin kantta vasten painuva
alakerros pysyy hievahtamatta.
Valmistajan mukaan Cajon Throne on mitoitettu enintään 136 kilon painolle ja ainakin tällaisen 70-kiloisen kropan alla systeemi pelasi erinomaisesti, vaikkei mekaniikassa kovin kummoista laakerointia voikaan tällä hinnalla olla. Ehdoton parannus soittomukavuuteen.
•••
ProMarkin Broomsticks puolestaan tarjoaa vaihtoehdon kämmenja sormisoitolle niin soundin kuin tekniikankin suhteen. ”Risukeppien” tavoin kootut luutamaiset sudit on sidottu pitävästi kahvan päästä ja lähempänä kärkeä on kaksi suhteellisen tiukkaa kumirengasta joita siirtämällä harjakset saa pysymään tiukassa kimpussa tai hapsottamaan leveämmässsä viuhkassa.
Paksuhkosta kahvasta saa tukevan otteen, eikä luudalla ole painoakaan liikaa. Jos harjakset pitää nipussa, massa riittää kuitenkin tömäyttämään cajonista kunnon basson irti. Viuhkaksi avattuna soundi muistuttaa tavallisilla sudeilla soittoa, mutta sävy on pehmeämpi. Siihenkin saa kyllä tömäystä mukaan, kun ei pyyhi vain harjasten päillä menemään vaan lyö niin, että luuta osuu Cajonin pintaan myös varren kohdalta.
Harjasten materiaaliksi ilmoitetaan broomcorn (sorghum vulgare, durran sukuisen heinäkasvin varsi), joka kuivattuna on varsin jäykkää ja ripsakkaa. Uteliaisuudesta halusin kokeilla luutimista myös nahkakalvoisiin afrikkalaisrumpuihin, mutta en raaskinut ihan suoraan niitä kuivilla harjaksilla kurittaa. Niinpä kastelin eräänä aamuna froteepyyhkeen, kiersin siitä liiat vedet pois ja käärin Broomsticksit pyyhkeeseen tekeytymään.
Tunnissa ei tapahtunut mitään. Kolmessa tunnissa ehkä tapahtui jotain, mutta ei ainakaan mitään radikaalia. Iltaan mennessä harjakset olivat muuttuneet jonkin verran taipuisammiksi ja pehmeämmiksi, ja soittokin sai sananmukaisesti hieman kosteamman soundin. Nahkakalvoisiin rumpuihin notkistetut luudat eivät raikkaasta heinäntuoksusta huolimatta silti tuntuneet oikein sopivan, parhaimmillaan ne ovat kyllä Cajonin kanssa ja ihan sellaisinaan. Ja siinä puuhassa ne tuovat yhden mukavan lisän sointiväreihin ja vaihtelua soittotekniikkaan.

Latin Percussion, hinta 20 euroa, hankintapaikka Kouvolan Musiikki
Lisätiedot: Latin Percussion

ProMark Broomsticks, hinta 34 euroa, hankintapaikka Keskusmusiikki Lahti
Lisätiedot: F-Musiiikki

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 3/2014. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio on vuosikerrasta 2011 alkaen ostettavissa Lehtiluukkupalvelusta