Genelec Aural ID – nyt myös plugina

AAX-, AU- ja VST-formaateissa toimiva Aural ID asennetaan plug-in-applikaationa tietokoneen DAW-ohjelmaan, jossa sen tehtävänä on luoda kaiutinkuuntelua vastaavat suuntavaikutelmat ja soundi kuulokekuunteluun.


Tavoitteeseen päästäkseen Aural ID huomioi kuuntelijan henkilökohtaisen anatomian niiltä osin kuin se vaikuttaa kuulohavaintoon. Tärkeimmät seikat ovat korvien koko ja muoto sekä hartiaseudun anatomia, jotka ääntä heijastaessaan tai vaimentaessaan vaikuttavat siihen millaisina henkilö normaalisti kuulee eri suunnista saapuvat äänet.

Siirtyminen kuulokekuunteluun muuttaa tilannetta, kun heijasteiden ja vaimennusten määrä ja laatu muuttuvat oleellisesti. Aural ID -applikaatio kompensoi tätä eroa muokkaamalla kuulokekuunteluun ohjattavaa signaalia kuuntelijan kehon vaikutuksia jäljitellen.

Applikaatio tarvitsee toimiakseen tietoa kuuntelijasta ja tiedon keruu tapahtuu esimerkiksi kännykkäkameran videokuvauksella. Video lähetetään Genelecille ja paluusuuntaan toimitetaan henkilökohtainen vaste HRTF (Head-Related Transfer Function).

Geneleciltä kerrotaan, että henkilökohtaisen videokuvan perusteella voidaan luoda huomattavasti tarkempi HRTF kuin ihmisten keskimääräisiin tilastollisiin ominaisuuksiin perustuvilla geneerisillä menetelmillä.

Lisäksi Aural ID -sisältää vielä toisen työkalun kuulovaikutelman muokkaukseen: käytössä olevien kuulokkeiden vasteen huomioimisen. Tätä varten Genelecin tietokantaan on tallennettu valikoima yleisesti käytössä olevien kuulokemallien vasteita, sekä yleispätevästi ammattitason kuulokkeiden tyypillistä taajuustoistoa edustava vaste. Valitsemalla omia kuulokkeita vastaavan vasteen, saa huomioitua myös kuulokkeiden vaikutuksen kuuntelutilanteeseen.

Mikäli käyttäjä työskentelee Genelecin Smart Active Monitor -sarjan kaiuttimilla, hänellä on lisäksi mahdollisuus ladata HRTF-vaste suoraan kaiutinjärjestelmän hallintaan käytettävään GLM-applikaatioon, jolloin Aural ID kykenee jäljittelemään juuri henkilön oman tarkkaamon kuunteluoloja kuulokkeilla työskenneltäessä.

Lisätiedot: Genelec
 

29.03.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy