Bon Scott ja AC/DC 
1973–1980 – kummallinen kirja erikoisesta bändistä

Image

Päiväkirjamaiset, yksityiskohtaisen tarkat kuvaukset erillisistä tapahtumista alkavat 23. kesäkuuta 1964 Youngin perheen muutosta Australiaan ja päättyvät 19. helmikuuta laulaja Bon Scottin kuolemaan Englannissa.

 

Suhteellisen napakasti perattu 60-luku erilaisine bändimuodostelmineen pohjustaa varsinaisen AC/DC:n muodostamista 1973, ja siitä eteenpäin päivitykset tiivistyvät tiivistymistään. Päähenkilö Bon Scott ilmestyy kuvioon, mutta varsinaiseen bändiin hän liittyy vasta seuraavana vuonna. Kokoonpano elää, eikä alku muutenkaan mitenkään tuosta vaan lähde – taskurahapalkkioilla mennään tekemään lämppärikeikkaa kehnoilla kamoilla ja huonolla kohtelulla, hohdokkaimmillaan päästään säestämään tunnetumpaa artistia, ja muuta tyypillistä.

Kuvailluksi tulevat Youngin veljesdynamiikka, Bonin rooli solistisena keulakuvana sekä vaistonvaraisesti hapuillen ja suuremmin asiaa suunnittelematta pala palalta rakentuvan ohjelmiston muodostaminen kuin vuodesta toiseen jatkuvan sahausliikkeen tuloksena – yksi eteen kaksi taaksepäin tuntuu päteneen pitkään myös maailmanluokan bändiksi kasvaneen ryhmän taivallukseen.

Pääpaino on musiikillisissa asioissa tai suoraan niiden syntyyn vaikuttaneissa asioissa. Pakollinen annos bändärihistoriaa, biletystä ja nujakointia mahtuu mukaan, mutta sen osuus on maltettu pitää kurissa, onneksi.

Kuvitus on runsasta ja kulloisenkin ajankuvan ilmentäjänä kiehtovaa katseltavaa.
Vannoutuneille AC/CD-diggareille varmasti pakollista luettavaa, muille kiintoisa kurkistusikkuna toiseen maailmaan.

Jeff Apter: Bon Scott ja AC/DC 1973–1980
Minerva Kustannus (2019), 252 sivua
ISBN: 978-952-312-8606